Реклама / Ads
0| 4074 |28.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 октомври

.
Вестниците пишат за президентските опасения, че ГЕРБ се активизира; за троен скок на парното; за учениците, които отпускат с преспивателни; за "Лед Цепелин" на турне без Робърт Плант.
 

 

Първанов: ГЕРБ се атакизира!, цитира Дневен Труд.

Има тенденция ГЕРБ да се атакизира, обяви вчера президентът Георги Първанов. Така той коментира опасенията на столичния кмет Бойко Борисов, че ако ДПС изпадне от властта, ще саботира управлението на ГЕРБ и с това ще застраши етническия мир. В България имало неписано правило политическият дебат да не се етнизира. А Борисов го нарушавал. Първанов отрече някога да е казвал, че ако ДПС не е във властта, ще бъде застрашен етническият мир. “Етническият модел, това понятие, тази концепция, беше измислена преди аз, премиерът Станишев, кметът Борисов да влезем в политиката. Преди, ако щете, ДПС да се появи на политическата сцена. Етническият модел е едно разбиране, което изразява традицията, историческата традиция в етническите отношения по българските земи от десетилетия, може би и от векове насам”, разясни президентът. И допълни, че едно от основните правила в България било да не се етнизират политическите дебати, особено преди избори. Бойко Борисов обаче го нарушавал грубо. По-рано през деня Първанов разгледа, макар и без задължителната предпазна каска, новата рафинерия за мед на фирма “Кумерио”, която вече работи. В съоръжението са налети 80 млн. евро и то е най-голямото в Централна и Източна Европа. Преди прерязването на лентата домакините събраха очите на държавния глава и другите около 300 присъстващи със саксофонист, който засвири от покрива на завода и привързан с въже, слезе по стената, досущ като Човека паяк. Оказа се, че се казва не Спайдърмен, а Фин Мартин и от 10 г. обикалял света с номера си “ саксофонен алпинизъм”. “Признавам, че днешната церемония за мен има особено значение - знаете, че съм роден в Перник и проблемите на минното дело, на металургията са ми твърде близки”, размекна домакините си държавният глава. После, запитан за случващото се в “Кремиковци”, каза, че то е точно обратното на това, което вижда в Пирдоп. “Аз разговарях и с министър-председателя по този въпрос. Не е моя работа да изразявам неговото мнение или това на министър Петър Димитров, сигурен съм, че те ще намерят начин да информират обществеността и в частност трудовия колектив на “Кремиковци” за намеренията и за предприетите действия. Ситуацията е доста тежка, да не кажа драматична”, обясни Първанов. На въпрос за бюджет 2009 той коментира, че харесва това, което е обявено като предварителна рамка, с акцентите, в това число и социалните. Според президента рамката била “адекватна”.

Който демонизира ДПС, вреди на страната, твърди премиерът , информера Дневен Труд.

“Тези, които се опитват да демонизират ДПС, вредят на страната”, заяви вчера премиерът и соцлидер Сергей Станишев. Не било редно да се коментира вътрешният живот на чужда партия и той нямало да го направи, както не приемал да му дават акъл за БСП. По повод мнението на соцдепутатката Татяна Дончева, че е хубаво ДПС да си почине от властта, Станишев каза: “Нито една партия не може да е по презумция във властта”. Народът решавал кой ще управлява. Премиерът отново се обяви против опитите да се заиграва с етническата карта, защото “това е игра с огъня”. Той напомни идеала на Левски всички народности да бъдат равнопоставени и каза, че нито един политически модел не е съвършен. “БСП никога не е приемала, че една група граждани е територия само на една партия”, подчерта обаче Станишев. 

Задава се троен скок на парното, плаши Монитор.

Парното ще поскъпне през декември и веднага след това през януари, а след това вероятно ще променя цената си на всеки три месеца, като следващото увеличение следва да бъде през април 2009 г. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов вчера. Енергийният регулатор искаше да вдигне извънредно цената на парното още от ноември с 12 на сто заради поскъпването на природния газ с 24 %. Това обаче не стана, тъй като Министерството на икономиката и енергетиката внесе предложение поскъпването на природния газ да се отразява само върху цената на топлоенергията, без да засяга цената на тока, произвеждан от топлофикациите. Тъй като това ще вдигне сериозно цената на парното, от енергийния регулатор искат все пак част от поскъпването на газа да се отразява, но вече регламентирано, в цената на електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества. Това обаче вече нямало да е за сметка на цената на електрическата енергия по цялата верига за битовите потребители. Ще искаме това прехвърляне да бъде за сметка на свободния пазар, каза Шушулов.

Заради кризата данъкоплатците стават ключови инвеститори, разкрива Дневник.

Правителството, чийто мандат изтича след по-малко от година, планира да инвестира 5.19 млрд. лв. през 2009 г. с ясната цел да ограничи негативните ефекти на световната финансова криза. Това гласи докладът към проектобюджета. От него става ясно, че публичните инвестиционни разходи ще са с близо 900 млн. лв. по-големи в сравнение с тази година, а освен тях се планира допълнителна инвестиционна програма в размер до 1 млрд. лв. Тя ще се финансира от предвидения резерв за фискална устойчивост в размер до 400 млн. лв. и до 700 млн. лв. от планирания бюджетен излишък. През следващата година той би следвало да достигне 3% от брутния вътрешен продукт, но предвидените в резерв за инвестиции пари биха го свили до 2%.

Наливат още 400 млн. лв. в икономиката, съобщава Дума.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април и 1 юли, реши тройната коалиция С допълнителни 400 млн. лева ще бъде подпомогната българската икономика е решила на заседанието си в понеделник тройната коалиция. Трите партии в управлението са се обединили около идеята за реализирането на допълнителна инвестиционна програма в условията на световна финансова криза, съобщи премиерът Сергей Станишев след заседание на ИБ на БСП вчера. Програмата ще бъде на стойност около 400 млн. лева допълнителни капиталови вложения освен предвидените 7% от БВП. Премиерът съобщи още, че правителството предвижда значително увеличение на пенсиите на две стъпки - веднъж от 1 април и след това от 1 юли. Традиционното лятно увеличение на пенсиите догодина ще бъде близо 20 на сто, обобщи премиерът. Така максималният размер на пенсията от 1 април 2009 г. се повишава от 490 лева на 700 лв. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2009 г. ще нарасне от 113,49 лв. на 124,84 лв., а от 1 юли - на 136,95 лв.  

Софийските ученици вече отпускат с приспивателни, научила е Дума.

Един на всеки пет ученици е употребявал сънотворни, а един на всеки десет - успокоителни. Тези данни изнесе вчера директорът на социологическа агенция МБМД Мира Янева по време на кръгла маса в Столичната община за зависимостите сред учениците. Според изследването две трети от учениците между 7 и 12 клас в столицата пушат, а една трета от тях от тях - ежедневно, като в повечето случай първата цигара е запалена под 16-годишна възраст. Една трета са захапали цигарата на 10 години. 88% от общо 2200 анкетирани ученици пият алкохол, като на първо място сред предпочитанията е бирата, а след нея се нареждат виното, концентратите и коктейлите. На всеки втори ученик в столицата е бил предлаган наркотик, а 3% са го приемали принудително. Три четвърти от анкетираните знаят какво е марихуана, хероин, кокаин, екстази, амфетамини. Най-често употребяваният наркотик е марихуаната (28%), 14% са пробвали хашиш, а всеки десети - амфетамини и екстази. Намаляването на употребата на наркотици, според учениците, ще бъде подпомогнато от по-строги закони срещу разпространителите и употребяващите. 

До 5000 лв. глоба за небрежни родители, уведомява Новинар.

Глоба до 5000 лв. заплашва всеки родител, който оставя без надзор и достатъчно грижи дете до 12 годишна възраст, предвиждат промените в Закона за закрила на детето, обсъдени на вчерашното заседание на Националния съвет за закрила на детето. В проекта за промени са предвидени парични санкции за майки и бащи, които пускат децата си да излизат навън след 22 часа. Глобата за такива родители ще бъде от 300 до 500 лв. При повторно нарушение санкцията за лошите майки и татковци може да достигне и 1000 лв. В момента тези глоби са между 100 и 300 лв. Промените в Закона за закрила на детето се очаква да бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет до края на годината, обясни зам.-председателят на агенцията за закрила на детето Христо Монов. Целта на по-високите глоби е родителите да се стремят да отглеждат децата си по-отговорно, а не да ги оставят без контрол, смятат социалните експерти. 

ЦСКА кани най-богатия да поеме футбола, оповестява 24 часа.

Pъководството на ЦСКА смята да покани бившия собственик на отбора Васил Божков да стане съперник на Борислав Михайлов на конгреса на БФС през януари. Най-богатият българин обаче още не е дал окончателен отговор на офертата. В офиса му бе изпратено писмено запитване по въпроса. Божков бе собственик на ЦСКА допреди 2 години, когато продаде акциите си на Прамод Митал. В момента отново се търси нов шеф, след като индиецът се оттегли от България и остави тима в ръцете на Александър Томов. 

Банев влиза в ЦСКА, тръби Стандарт.

Босът на “АКБ Форес” готов за сделка с Томов Българин, а не украинският милиардер Константин Жеваго, може да се окаже спасител на ЦСКА. Червеният шеф Александър Томов горещо се примолил на собственика на "АКБ Форес" Николай Банев да поеме закъсалия футболен клуб. "Писна ми от офшорки, търся друг вариант", призна Лупи. Самият Банев е известен като фен на "армейците", а и натрупа опит като президент на Пирин, Септември и Берое. Милионерът прояви сериозен интерес към офертата, похвалиха се от ЦСКА. Банев в момента е в чужбина и ще се върне след дербито с Левски. Очаква се неговите финансисти да проверят състоянието на клуба следващата седмица. Покана да помогнат на армейския тим са получили и други крупни бизнесмени. Целта е да бъде създаден фонд от 11 млн. евро, който да измъкне ЦСКА от мъртвата хватка на Прамод Митал. 

Всеки ден удрят жилище със СОТ, предупреждава 24 часа.

Монтирането на сигнално-охранителна техника в къщата и офиса вече не дава достатъчно сигурност. Само миналия месец в София почти всеки ден е обиран апартамент, пазен със спецтехника. 21 са разбитите и ограбени жилища и магазини. 6 от тях били пазени от полицейския СОД, а останалите от частни фирми, алармираха вчера от Столичната дирекция на полицията. "За щастие това са само 1-2% от случаите на посегателства, в които при пристигане на охранителния патрул крадците са довършили кражбата и са избягали", обясни Олек Точков - началник на "Сигнално-охранителна дейност". Повечето от взломните кражби са на магазини и офиси в центъра По 2 в крайните квартали и 1 в скъпия Бояна. Основният проблем, който срещат охранителните фирми, е неявяването на собствениците на мястото при получаване на сигнала за заплахата. Така, ако през входната врата например е проникнато с подправен ключ и няма видими следи от насилие, охранителите не могат да влязат до идването на собственика. През това време крадците спокойно прибират плячката вътре и почти винаги успяват да се измъкнат. Луксозните магазини пък са без решетки, което също улеснявало апашите да награбят набързо скъпи вещи и да изчезнат преди идването на патрулката. Особено често подобни удари ставали в бутици на бул. "Витоша". От полицейския СОД съветват още охранителните решетки да се монтират зад стъклото. "Това ще забави нападателите, тъй като датчиците се монтират върху стъклото. След чупенето му, крадецът трябва да преодолее и решетката, а това дава достатъчно време да бъде заловен", обяснява Точков. Освен това касите трябва да бъдат максимално добре захванати за стените и подовете . А в домашни условия не бива да се съхраняват прекалено много ценности и пари. Между 20 и 30 лв. месечно излиза услугата сигнално-охранителна дейност. Оборудването е от 300 до 600 лв. Инженерите в този бранш измислят все по-съвършена техника за защита, което се задава в софтуера на системите. Автоматично включване на входната врата под охрана, дублиране на сигнала за нападение по мобилния телефон, магнитноконтактен противоударен датчик за врати и каси са последните въведения. А броят на кражбите тепърва предстои да расте - и не само в България, а по целия свят. Главна причина за това е тежката световна финансова криза Тя вече доведе до рязък скок на обирите на домове в САЩ, съобщи наскоро изданието "Контра Коста таймс". Става дума предимно за жилища, отнети заради дългове. Липсите биват установявани, когато те вече са изоставени от обитателите им. Кражбите се констатират от брокерите или банките, които описват имуществото, а след това обявяват жилището на търг. Липсват климатици, водопроводни кранове, батерии, вентилатори, килими и дори растящите в дворовете на къщите дървета, пише руското сп. "Огоньок". Тези предмети ставатмного лесна плячка. В полицията постъпват все повече оплаквания за кражби на метални предмети. Във всяка десета обявена за продан къща успяват да проникнат крадци. Освен това домовете често стават приют за скитници. Полицията подозира за кражбите най-вече строителни работници, изгубили работата си заради кризата. Регламентът на повечето охранителни фирми е пристигане на патрулната кола до 5 мин от получаване на сигнала.

"Лед Цепелин" планират турне без Робърт Плант, твърди Дневник.

Британските рокаджии от "Лед Цепелин" обмислят възможността да тръгнат на турне и да правят записи без фронтмена Робърт Плант. Членовете на групата, която има над 300 милиона продадени копия от албумите си и е смятана за една от най-влиятелните в музикалната индустрия, се събраха за еднократен концерт в Лондон през декември 2007 г. След шоуто усилено се заговори, че "Лед Цепелин" отново ще бъдат заедно. Тези слухове постоянно бяха отричани. Китаристът Джими Пейдж и басистът Джон Пол Джоунс имат желание да се завърнат на сцената, както и барабанистът Джейсън Бонъм - синът на оригиналния барабанист на групата, Джон Бонъм, починал през 1980 г. Робърт Плант, който се радва на най-успешната самостоятелна кариера сред останалите членове на групата, обаче устоява на натиска за събирането на "Лед Цепелин". През септември той дори направи изявление, че няма да ходи на турне, нито ще записва с групата.  

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4197 |27.10.2008 Пресата на 28 октомври . 0| 3880 |26.10.2008 Понеделнишката преса на 27 октомври . 0| 4250 |23.10.2008 Петъчната преса на 24 октомври . 0| 4258 |22.10.2008 Пресата на 23 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads