Реклама / Ads
0| 3983 |03.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 декември

.
Вестниците пишат за това как ДС ще яхне родното ФБР; за това кой иска от тортата на ГЕРБ; за двете банди, които отвличат богатите в София; за това как за 5 минути министър похарчи 18 млн. лева.
 

Държавна сигурност яхва родното ФБР, пише Новинар.

Петко Сертов ще бъде новият шеф на Държавна агенция “Национална сигурност”, научи "Новинар". Сертов е бивш служител на Второ главно управление на ДС, който впоследствие през 1992 г. е назначен за антимафиот от първия шеф на антимафиотите Стефан Стефанов. През 2001 г. става експерт по сигурността към президента Георги Първанов, а впоследствие оглавява съвета за национална сигурност към премиера. Според депутата от ДСБ ген. Атанас Атанасов, ако на днешното извънредно заседание на НС, по време на което ще се обсъжда на второ четене законът за родното ФБР, той бъде приет в сегашния му вид, новосъздадената агенция ще дублира изцяло фунциите на бившите репресивни органи и ще бъде подчинена на президента. Атанасов бе категоричен, че под шапката на президента Първанов в момента се намират НРС, НСО, Военното разузнаване, а сега предстои да сложи ръка и на новосъздадената агенция, което ще му гарантира достъп до цялата власт в държавата. От тъмносинята партия смятат, че за да няма дублиращи се функции с бившата ДС, в закона за родното ФБР трябва да залегнат лустрационни текстове, които да ограничават достъпа до ръководни постове в новия орган на бивши служители на репресивните органи. Друго предложение на ДСБ е шефът на ДАНС да не се назначава и освобождава от държавния глава. Напусналият НДСВ член на вътрешната комисия Владимир Дончев коментира за „Новинар”, че той самият също е привърженик на лустрацията, но не гарантира, че ще подкрепи предложението на ДСБ. Според цариста бунтар това, че президентът ще има право да назначава шефа на родното ФБР, „изобщо не е драматично, защото може да се случи само по предложение на премиера”.  

250 вeкeрeта отиват в спецагенцията, добавя по темата Дума.

Около 250 военни контраразузнавачи ще преминат към Държавна агенция "Национална сигурност" от служба "Сигурност - ВП и ВКР", научи ДУМА. Няма да има трусове, те ще изпълняват задълженията си както и досега, само че цивилни, а не с пагони, заяви за ДУМА шефът на "ВП и ВКР" ген. Николай Николов. Една от най-проблематичните точки е правомощието на президента да назначава председателя на агенцията. Ние сме направили предложение това да се прави от парламента, коментира за ДУМА депутатът от ДСБ и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов. Вторият проблем, по който ДСБ ще търсят дебат, е свързан с лустрацията като от партията предлагат лустрационни текстове за ръководството на ДАНС. Шефът на родното ФБР и неговите заместници трябва да имат и 10-годишен стаж в службите за сигурност. Ние предлагаме този стаж да бъде в правоохранителните органи, защото има много кадърни следователи и прокурори, които биха могли да оглавят агенцията, допълни още депутатът.

Скандал за парите в Темида, описва Дневен Труд.

На ръба на закона и морала членове на Висшия съдебен съвет са получили обезщетения от по 20 брутни заплати, независимо че не напускат съдебната власт. Става дума за 16 съдии, прокурори и следовотели, които влязоха в постоянно действащия ВСС. Общо магистратите, станали членове на съвета, са 18, но двама са отказали да поискат компенсации. В Закона за съдебната власт е записано, че при освобождаване от длъжност магистратите с над 10 г. Стаж получават обезщетение от толкова брутни заплати, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. На практика обаче членовете на ВСС са освободени само временно от изпълнение на магистратската си дейност, смята Галина Захарова – един от членовете на ВСС, отказала обезщетение от близо 60 хиляди лева.

Всички искат от тортата на ГЕРБ, анализира Васил Тончев в Стандарт.

Една година е възраст, на която децата още са с памперси, но партия ГЕРБ постигна за този кратък период след създаването си сериозни успехи. Организацията на Бойко Борисов успя да се позиционира като легитимната дясна опозиция в очите на избирателите. 600 000 гласа подкрепа никак не са малко. Стана категорично ясно, че оттук нататък България върви към двупартиен модел, в чиято дясна страна хората дават доверието си на ГЕРБ. Другите им успехи - изборите за Европарламент и местният вот у нас, са всъщност стъпала към целта да станат дясната сила в страната. Всъщност те запълниха един огромен вакуум в родното политическо пространство и доказаха, че ГЕРБ не е еднодневка, не е преходно явление на партийния хоризонт. Самият Борисов пък претърпя сериозна еволюция като политик. Той вече отговаря в голяма степен на очакванията, които имат към него първо десните избиратели, и второ - хората от бизнеса. Затова, ако сега реши да покани гости на 1-вия си рожден ден, ще има желаещи да му честитят от всички социални групи и политически цветове. Включително и от управляващите, защото очевидно вече е желан партньор от всички. С него трябва да се съобразяват независимо от желанията си. По-празнично казано - от всички партии искат да хапнат от тортата на ГЕРБ. Разбира се, подобна крехка възраст крие и рискове. Подобни в някаква степен на тези пред младото НДСВ, а и СДС - да не успее да отговори на очакванията на хората. Да се размине с техните желания, но поне засега анонсът към хората е добър. Първоначално изглеждаше, че пред герберите стои и другата "традиционна" заплаха за всички партии - разцепването. Но за година ГЕРБ извървя наистина много сериозен път, разви се в положителна посока. И сега категорично може да се каже - ГЕРБ е в час с политиката, с очакванията на хората, с реалните проблеми в държавата. Поне дотолкова, доколкото е необходимо за ролята им на легитимна опозиция. Естествено, има и редица слабости в изявите на партията досега, но най-важното е, че лидерите й успяват да водят диалог с обществото. Затова тези, които ги харесват, стават все повече.

В НДСВ тръгва втора опозиция, оповестява 24 часа.

Втора опозиция се заражда в НДСВ след разцеплението на жълтата парртия, което тече от миналата седмица. Тя включва царистите, които хем не одобряват изключването на колегите си от юридическото лоби на Пламен Панайотов, хем не искат да напуснат Симеон. Сред тях са Соломон Паси, проф. Огнян Герджиков, Снежана Гроздилова, Борислав Владимиров, Долорес Арсенова. Всички те досега са протестирали под някаква форма срещу новото ръководство и партийния конгрес, който докара партията до разцепление. Но по свои причини до един смекчиха позицията си. Бунтарската група на юристите обаче ще продължи да нараства. Във вторник към нея се присъедини и 13-ти депутат. Бойко Боев е подал заявление за напускане на ПГ още в петък следобед. Очаква се да го последват Йордан Костадинов, Мариана Костадинова, както вероятно и Светослав Спасов.

Борислав Ралчев начело на бившите жълти в НС, научил е Дума.

Шеф на депутатите, които се отцепиха от НДСВ, но останаха в парламента, ще е Борислав Ралчев. Това стана ясно от думи на жълтия депутат Олимпи Кътев, цитиран от агенция "Фокус". Той прогнозира, че новата група вероятно ще се обособи като самостоятелен политически субект. От своя страна Борислав Ралчев, който ще бъде един от основателите на новата ПГ, обясни, че председателят й ще бъде избран при сформирането й. Той заяви, че формални кандидатирания няма да има. По думите на Ралчев до края на седмицата ще има яснота за платформата и името на новата група. Междувременно Николай Свинаров заяви вчера, че групата ще подкрепя тройната коалиция и ще гласува за Бюджет 2008, който е в програмата на парламента на второ четене тази седмица. Друг депутат от напусналите - Атанас Щерев, пък каза по Нова телевизия, че все още не било ясно дали отцепилите се депутати ще подкрепят управлението, или не. Тринадесети избраник вчера обяви напускането на групата на НДСВ. Това е Бойко Боев. Решение за напускане трябва да вземе до края на седмицата и Светослав Спасов.

Две банди отвличат богатите в София, разкрива Новинар.

Има данни за две престъпни групи в София, които извършват отвличания. Това съобщи вчера анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, който се смята за един от най-добрите експерти в борбата с организираната престъпност у нас. Според Безлов освен двете банди в София във Варна също имало данни за една организация, която може да не е местна, а да действа и в други градове. Той обясни, че могат да се направят различни типове, техники и мотиви за отвличанията. Някои от тях са били заради неуредени бизнес отношения, други са заради оказване на натиск. Безлов припомни случая с отвлечения британски гражданин, който беше задържан във вила край с. Владо Тричков. Според експерта една от основните задачи на групировките била именно събитието да се запази далеч от полицията и разследващите органи и затова МВР мълчи при такива ситуации. Тенденцията към увеличаване на посегателствата и убийствата срещу хора от местната власт ще се запази, смята още експертът. Той визира убийството на Димитър Янков, председател на общинския съвет в Несебър, който беше застрелян през май тази година, и на убития кмет на Елин Пелин Янко Янков през януари. И двете покушения не са разкрити и няма данни за извършителите. Убийствата най-често са заради проблеми с имоти.

Маргините на крачка от свободата, делото замира, четем в Дневник.

Делото срещу Красимир и Николай Маринов-Маргините, сочено за върхов успех на МВР и прокуратурата в борбата с организираната престъпност във всички доклади до Европейския съюз, от понеделник е спряно за неизвестно време. Съдията Лада Паунова пусна двамата под гаранция. Ако решението не бъде протестирано до седмица, две години след арестуването им и след месеци по болници и под домашен арест едни от последните живи босове на бившата СИК ще се окажат свободни срещу 20 хил. лв. Спирането на делото е венецът на тежките заболявания, от които се оказа, че страдат повечето от седмината членове на групата на Маргините, които според прокуратурата са подготвяли убийства на Иван Тодоров-Доктора, на бившия шеф на надзорния съвет на "Химимпорт" Никола Дамянов и на о.р. ген. Любен Гоцев. Процесът беше спрян, защото медицинска експертиза потвърди, че един от подсъдимите - Иво Карагеоргиев, страда от най-тежката форма на исхемична болест на сърцето и трябва да бъде опериран, тъй като са застрашени животът и здравето му. Специалистите обаче обясниха, че ангеопластиката на Карагеоргиев се налага от години и не са могли да установят защо операцията не е направена досега. След тази интервенция възстановяването е сравнително бързо, свидетелстваха лекарите пред съда. Затова съдията Паунова реши, че ще свика заседание през април, на което да се установи какво е състоянието на Карагеоргиев и може ли процесът да продължи.

Фармацевтичният бранш ще бори Гайдарски в съда, известява Дневник.

Представителите на фармацевтичния бранш обмислят да атакуват в съда новите наредби за определянето на цените на лекарствата. Документите бяха приети от правителството в четвъртък, но предизвикаха недоволството едновременно на българските и чуждите производители и на фармацевтичния съюз. От съсловната организация на аптекарите смятат, че не е спазено изискването на закона за лекарствата наредбите да бъдат съгласувани предварително с бранша. Здравният министър Радослав Гайдарски се опитва да подведе обществото, че сме се съгласили на по-ниските надценки, но това не е вярно, подчерта председателят на съюза Мирослав Ненчев. Той обясни, че не разполагат с официално копие на документа и фармацевтите са научили от медиите по какви правила ще работят. Заради непрозрачната политика гилдията поиска оставката на Гайдарски и на целия му екип, участвал в изготвянето на наредбата. От съюза недоволстват и срещу решението на правителството да вдигне от 1000 на 5000 лв. таксата за откриване на аптека. За регистриране на търговец на едро пък цената е увеличена на 7500 лв. Новите тарифи също са определени с наредба, подготвена от здравното министерство и приета от кабинета.  

Правят банки и бутици на мястото на аптеки, съобщава Монитор.

Част от аптеките в столицата, които затвориха врати, не спират да работят заради промените в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина. На тяхно място ще има бутици на известни марки и банки, като за помещенията ще се плащат огромни наеми. Това съобщи пред "Монитор" председателят на Националната браншова стопанска камара Владимир Найденов. Според промените в закона един фармацевт не може да има повече от една аптека. Найденов обаче обясни, че причината за затварянето на дългогодишни аптеки в центъра на столицата е друга. "Аптеката под Министерството на здравеопазването няма да работи, защото там ще има банка, която ще плаща около 18 000 евро наем на месец. На мястото на аптеката на "Славейков", работила близо 40 години, ще има скъп бутик с наем около 14 000 евро. От една аптека такива пари не могат да се изкарат никога", коментира пред "Монитор" Владимир Найденов. От Български фармацевтичен съюз (БФС) настояват държавата да намали ставката на ДДС върху лекарствата на 5-10 %. Само така според фармацевтите ще паднат и цените на лекарствата, а не чрез намаляване на надценката на медикаментите. От БФС казаха, че страната ни е с най-ниските цени на лекарствата и най-високата ставка ДДС в Европа.

Само 1.7% от чиновниците се съкратени, проучил е Дневник.

От 2005 г. до септември 2007 г. апаратът от държавни служители е намалял само с 1.7%. Това сочат данните на Националния статистически институт за броя на заетите. Ако през 2006 г. списъчният състав на работещите в бюджетните организации е включвал 434 900 души, то година по-рано са били 437100 хил. Към септември 2007 г. в държавния нестопански сектор работят 429 хил. души, или само с 5207 по-малко отпреди година. Първоначалните намерения на кабинета "Станишев" бяха да бъдат съкратени 10 на сто от чиновниците.

За 5 минути министър похарчи 18 млн. лева, пише Дневен Труд.

За пет минути министърът на държавната администрация Николай Василев похарчи 18.3 млн. лева, които представляват 25 % от тазгодишния му бюджет от 73.6 млн. лева. Той подписа договор с три консорциума за изграждане на центрове за електронно правителство в София, Сливен и Варна. “Имам много отворен чип – приемам всякакви предложения”, рече министърът. Той уточни, че ако администрацията му блокира, той единствен ще опере пешкира.

Десятъкът ръфа от заплати до 490 лева, изчислява Монитор.

Плоският данък от 10%, който влиза у нас от Нова година, ще намали реалните доходи на всички работници със заплати до 490 лева, ако не се вземат съответните мерки. До това заключение стигнаха участниците в тристранната среща между правителството в лицето на социалното министерство, синдикатите и работодателските организации, проведена вчера. При по-ниските доходи ударът е най-силен, като при заплата от 220 лева работникът ще загуби почти 23 лв. или над 10% от дохода, който му остава след като си плати данъците. При заплата от 350 лв. например, загубата на реален доход е почти 13 лв., което е обедняване с около 3%. При 450 лева работникът е "на червено" с около 4 лв., т.е към 1% и едва при 490 лв. се излиза "на зелено", като човекът с такава заплата "печели" от въвеждането на десятъка 5 стотинки. Тези данни изнесе пред "Монитор" Пламен Димитров, заместник председател на КНСБ. Според него единствено твърда сума, равна на абсолютната сума на загубата от въвеждането на данъка, е добрата формула, която ще защити нископлатените работници. Общото мнение на синдикатите е, че е необходимо да бъде въведена компенсация, която да е в различен размер в зависимост от сегашните доходи на работниците. Тази компенсация може да е във вид на постоянен бонус.

Частни училища на държавна ясла, установява Стандарт.

Докато медии и партии си играят на тука има, тука няма с оставката на образователния министър Даниел Вълчев, той лансира нов амбициозен проект. Държавните дотации за образованието вече ще вървят заедно с ученика, вместо да се отпускат направо на училищата. Така дори и да избере частно училище, детето няма да е притеснено от високите такси, защото държавната субсидия ще покрива част от тях. По този начин родителите наистина ще могат да избират за детето си най-доброто, без "частниците" да попадат в категорията "лукс и снобизъм", както мнозина ги определяха досега. Това нещо трябваше да се направи много по-отдавна. Ако подобни "ваучери", покриващи директно образованието на конкретния ученик, бяха въведени преди десет години, вече щеше да има реален рейтинг на училищата.

 

Frognews.bg 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4262 |28.11.2007 Пресата на 29 ноември . 0| 3862 |27.11.2007 Пресата на 28 ноември . 0| 4207 |26.11.2007 Пресата на 27 ноември . 1| 3910 |21.11.2007 Пресата на 22 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads