Реклама / Ads
0| 4201 |03.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 юни

.
Вестниците пишат за библейски апокалипсис, заплашващ България; за това, че българите се чувстват обречени на корупция; за гаф на медийния фестивал в Албена.
 

ЦИК и външно се питат официални лица ли са политиците, уведомява Монитор.

Централната избирателна комисия трябва да се произнесе по казуса дали политиците ни са официални лица или не. Ако постанови, че са такива, те няма да могат да оповестяват изборните резултати до 23 часа в деня на евровота на 7 юни. Това заяви вчера говорителят на външно министерство Драговест Горанов. Той се позова на директива на Европейската комисия от 1976 година, според която до приключване на изборния ден в цяла Европа официалните представители на всяка държава членка не бива да изнасят цялостно или частично резултатите от вота. Според Горанов дори ЦИКЕП да реши, че в крайна сметка политиците ни са официални лица, е възможно пресконференциите в неделя да бъдат насрочени преди 23 часа, в случай че партиите се разберат за реда на брифингите си според данните от социологическите агенции. От ЦИКЕП обаче категорично отхвърлиха такава възможност с мотива, че преди официалния край на изборния ден е невъзможно да се правят изявления. Все още не е ясно също дали ако комисията вземе решение, че политиците ни са официални лица, те ще подлежат на санкции, в случай че коментират изборните резултати преди 23 часа. По думите на говорителя на МВнР до деня на вота тези неясноти трябва да бъдат изчистени в разговори между министерството и Централната избирателна комисия, която трябва да излезе с решение.

Прокурор проверява има ли афера с износ на ток, информира Дневен Труд.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Националната електрическа компания (НЕК) по сигнал на НД “Екогласност”. Разследващите смятат, че в периода 2004 – 2007 год. НЕК е изнасяла ток чрез посредник, частната фирма ЕFT, регистрирана в Швейцария. 8.8 млрд. квтч електроенергия били продадени на фирмата за над 316 млн. евро Прокуратурата твърди, че търгуваният ток бил на цени, по-ниски от тези за вътрешния пазар. От НЕК заявиха, че сделките са били за излишна електроенергия и от тях няма загуба.

Валери Цветанов: Пари за мляко няма, цитира Дневен Труд.

“Субсидиите за литър качествено мляко са свършили” – с това съобщение министър Валери Цветанов “зарадва” протестиращите пред министерството животновъди. Фермерите не са получили нито стотинка от обещаните 61 млн. лева. “Министър Валери Цветанов ни излъга, нищо в подписаното от него споразумение не е изпълнено. Не са изплатени готовите проекти по САПАРД и нито лев по агроекологичните мерки за подпомагане производството на качествено мляко”, съобщи Атанас Атанасов от браншовия съюз на животновъдите. Той призна, че вече е бивш фермер, защото продал животните, за да погаси ипотеките и заемите си.

Българите се чувстват обречени на корупция, пише Дневник.

Българите са все по-убедени, че корупцията в страната е непобедима. Това е един от изводите в изследването „Световен корупционен барометър“ на организацията „Трансперънси интернешънъл“. Анкетата е проучила личния
опит на гражданите в 69 държави в периода октомври 2008 г. - февруари 2009 г. Съдебната система е най-засегната от
корупцията, правителствените мерки за противодействие са неефективни, подкупите от бизнеса не могат да бъдат
спрени, а гражданите се страхуват да се оплачат, обобщава анализът на нагласите сред хората в България.

Библейски апокалипсис заплашва България, вещае Новинар.

Страната ни е застрашена от чести пожари, наводнения бури и свърхпопулация на вредителите по земеделските култури. Това се прогнозира в доклада за "Адаптирането към климатичните промени в Европа и Централна Азия" на Световната банка. Според него България е най-неподготвената да се справи с последиците от глобалното затопляне и климатичните промени сред държавите членки на ЕС. В текста пише още, че държавите от Централна Европа, Балканите чак до Казахстан не могат да се справят с този вид заплахи заради принадлежността си към бившия Източен блок, откъдето са наследили разпадаща се инфраструктура и лошо управление. Световната банка предупреждава, че ледовете в Русия вече се топят, което води до покачването на нивото на водата на Черно море.

Мостът до Бяла още е убиец, пише 24 часа.

Две и половина години след трагедията на моста край Бяла всичко си е както преди. Пътят е тесен, стръмен и все така опасен както в деня на катастрафота – 7 декември 2006 г. А скалата, която трябваше да бъде взривена за изправяне на шосето, си стои непокътната. За да се обезопаси пътят София – Русе в този участък, са нужни 8.2 млн. лв. За кръгово кръстовище, съобщиха от пътната агенция. Но в условията на криза и годишен бюджет за ремонт и поддръжка на шосетата едва 130 млн. лв., не е ясно кога съоръжението ще се довърши. Обещанията за ремонт бяха дадени след като 18 души загинаха в автобус, който падна от моста след катастрофата с камион.

Чакат още болни от свински грип, купуват тестове, прогнозира 24 часа.

Още болни от грипния вирус А(Н1N1) у нас очакват лекарите, съобщи зам.- министърът д-р Валери Цеков. Според него разпространението в региона показва, че няма как случаят у нас да остане изолиран. Прогнозите не трябва да тревожат хората, взети са всички мерки, а през лятото опасността от епидемия е по-малка, обясни министър Евгений Желев. Нови 4-ма със съмнение за свински грип са изолирани и в момента им се правят изследвания. Вероятно ще купим още тестове за откриване на опасния щам, съобщи държавният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. Засега имаме само 1000 бройки.

Мениджърите още не усещат дъното на кризата, съобщава Дневник.

Почти две трети (64%) от предприемачите в Централна и Източна Европа очакват кризата да продължи да влошава условията за бизнес и смятат, че дъното й още не е достигнато. Това е един от изводите от представително проучване на международната консултантска компания „Роланд Бергер“ сред старши мениджъри в девет държави от
региона. Двете най-негативни констатации за България се отнасят до борсата, която е лидер по загуба на капитализация, и прогнозите за растеж - анкетираните смятат, че единствено българската и унгарската икономика ще са
в рецесия и през 2010 г.

Учениците келеши с метла на двора, научаваме от Монитор.

От септември побойниците и хулиганите в училище ще бъдат наказвани и да метат училищния двор. Полагането на общественополезен труд е само едно от измененията на Правилника за приложение на Закона за народната просвета, които министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще внесе за разглеждане от кабинета следващата седмица. Наказателната мярка е част и от проектозакона за училищното образование и предучилищното възпитание, който просветният шеф не успя да прокара до края на мандата си. Сред промените, които ще бъдат въведени с правилника, са правилата за дисциплината на учениците. Те включват мерките за отстраняване от час, ако ученикът пречи на работата на учителя, полагане на труд, полезен за училището в извънучебно време, писане на забележки, намаление на поведението, принудително местене в друго училище. Също от септември децата ще трябва да се явяват в прилично облекло на училище. Ако има въведена униформа в школото, тя трябва да се спазва, но ако няма, всяко училище ще изготвя свой правилник. В него подробно ще бъдат разписани нормите за прилично облекло, редът и дисциплината в школото. Забраната за носене на натрапчиви религиозни символи не влиза в новия проектодокумент, тъй като този казус щял да се реши от депутатите, когато разглеждат закона.

Гаф на медийния фестивал в Албена, описва Дума.

Международният медиен фестивал в Албена Mediamixх започна с гаф в състезанието за печатни издания. В надпревата за всекидневници един от участниците е ДУМА, който се представи със статия на Борис Данков за новооткрити и непубликувани досега стихове на Никола Вапцаров. Официално в програмата бе обявено, че след ДУМА презентация ще направи в."Стандарт". Неочаквано обаче вместо "Стандарт" участник бе в."24 часа", който представи не отделна публикация, а цялостна нова визия на вестника. Стана ясно още, че журито в категорията за печатни медии е оглавявано от Мелания Рашева, която е ръководител на маркетинг отдела във вестникарска група "България", издател на в."24 часа". В регламента на фестивала изрично е записано, че членовете на журито не могат да гласуват за издания, разработени от компанията, към която те принадлежат. Прави впечатление също, че голяма част от вестниците, участващи в конкурса, се представят на български език, въпреки че изрично изискване на регламента е работният език да е английски. За наградата в Албена - "Златен чадър"- изданията ще бъдат оценявани по три критерия - качество на изпълнение, качество и атрактивност на съдържанието и количествени показатели, тоест тираж и дистрибуция, пише още в регламента на Mediamixx. ДУМА многократно е отправяла запитване към организаторите как могат да се сравнят "качество и атрактивност" при отделна публикация и при цялостна визия. Това е все едно да се направи състезание между червено вино и колбас, коментира случая зам.главният редактор на ДУМА Юрий Борисов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4089 |02.06.2009 Пресата на 3 юни . 0| 4160 |01.06.2009 Пресата на 2 юни . 0| 4005 |27.05.2009 Пресата на 28 май . 0| 4078 |26.05.2009 Пресата на 27 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads