Реклама / Ads
0| 4109 |05.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 6 януари

.
Вестниците пишат за убийството на радиоводещия Боби Цанков; за парализираната от 12 см сняг София; за 15 евро на час при бране на грах в Дания.
 

4 куршума за Боби Цанков от героите му, съобщава 24 часа.
В калта и кишата край "Кей Еф Си" на бул. “Стамболийски” в София завърши земния си път Боби Цанков. Повече от час трупът му лежа с лице към пода във вход на кооперация, след като двама убийци изстреляха над 15 куршума в измамника - радиоводещ и автор на скандален роман.  Заради двете неуспешни покушения срещу него преди години този път наемниците се презастраховали и от засада стреляли в гърба му и по гарда му. Смъртоносни за Цанков се оказали 4 куршума, уцелили го в главата и гръдния кош. При престрелката в безистена на бул. "Стамболийски" 30 бе ранен и охранител от кантората на адвокат Лъчезар Таков, където Цанков имал среща.  Полицията работи по три версии за убийството. Едната е отмъщение на циганина Стефан Бонев-Сако. “Недоумявам защо Сако не остана в затвора, след като отправи директна заплаха за убийство към Цанков. Не го набеждавам, защото може някой и него да топи”, каза Мартин Радославов, главен редактор на в. “Уикенд”, където Цанков се изявяваше напоследък. “Моето издателство спира с тези книги, явно тайните на мафията трябва да бъдат погребани”, каза той. Другите две версии са наказание за публикации за подземния смят или разчистване на сметки от някой измамен от Цанков.

Разстреляха Боби къртицата, описва убийството Стандарт.
"Край!"Това е била последната дума, излязла от устата на скандалния радиоводещ Боби Цанков, преди да бъде убит. Само това е успял да каже 24-годишният му охранител Б.Л. на разследващите, след като доктори от Военна болница извадиха куршум от тялото му вчера следобед, научи "Стандарт". На 50 метра от стрелбата на бул. "Стамболийски" по това време се намираше и премиерът Бойко Борисов. Боби Цанков излизал от безистена на бул. "Стамболийски" 30 след едночасова среща с известния столичен адвокат Хаджииван Дончев. С него били още близкият до Златомир Иванов-Баретата - Любомир Иванов-Куция и охранителят на Цанков. Точно когато тримата тръгнали да прекрачват прага, от входната врата засвистели куршуми. Боби Цанков паднал неподвижно на земята, но куршумите към него продължили. Единият от тях го улучил в главата, а останалите в тила, гърдите и корема. Дъждът от куршуми застигнал и Любомир Иванов и охранителя, които са тежко ранени.
След като изстрелват над 15 куршума по Цанков и аверите му, килърите тръгват да бягат по ул. "Самуил". Докато тичат обаче, трима свидетели успяват да видят лицата им, тъй като те не носят маски. Според разказите им единият от тях бил с черна коса, с подаващ се бретон под шапката, а другият бил с рижава коса, която също се виждала изпод качулката. Единият от свидетелите е свещеник, който в този момент продавал свещи в близкия църковен магазин.

Отговорът на МВР - арест за Маргените и Сако, пише Дневен Труд.
Часове след разстрела на журналиста спецчасти на МВР атакуваха няколко места в София и арестуваха Красимир и Николай Маринови-Маргените, както и Стефан Бонев-Сако. Антимафиоти и командоси обискирали бизнес сграда на бул. "Джеймс Баучър", в която се помещават офиси на фирми, свързани с Маргените. Спецполицаи бяха обградили и къщата на Малкия Марген в Бояна. Антимафиоти били забелязани да нахълтват и в парк-хотел "Москва". Преди това маскираните ченгета атакували и комплекс "Царско село" на Околовръстното шосе. Според очевидци там нахлули ченгета от ГДБОП и започнали да проверяват документите на посетителите на ресторанта, сред които бил и треньорът на ЦСКА Любослав Пенев.

В МВР има недостиг на кадри, твърди Дневник.
Сериозен недостиг на кадри има в момента в Столичната дирекция на вътрешните работи. Това заяви в интервю за предаването "Денят започва" по БНТ Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи. Той поясни, че около 800 са вакантните места. "В момента правим максимално възможно с наличния ресурс да бъдем мобилизирани и да бъдем ефективни", добави вътрешният министър. В момента най-важното и това, което не е правено, е да бъде преведен в известност криминалният контингент. Цветанов поясни, че това означава да се знаят кои са хората, къде са и постоянно да усещат държавата.

12 см сняг побъркаха столицата, гневи се Дневен Труд.
Около 12 см снежна покривка (по данни на НИМХ към БАН) парализира за часове вчера столицата.  Втората за сезона зимна криза започна рано сутринта. Към 8 ч придвижването в града вече беше почти невъзможно, тъй като дори централните улици бяха в преспи. Колите едва пъплеха в задръстванията. Градският транспорт почти спря. От общината обявиха за виновни почистващите фирми, които не преценили метеорологичните условия. Грубите сметки показват, че от закъснения за работа, незапочнало производство и неизвършени дейности загубите за 2 часа са към 3 млн. лева. Точната сума е трудно да се пресметне, но масовото закъснение за работа на около 300 000 софиянци, които попаднаха в задръстванията, е 2 часа. При официална средна работна заплата в столицата от 800 лева, това означава, че щетите са за неизработени 2 727 272 лева.

И Фандъкова се провали на снежния тест, обобщава Новинар.
С гръм и трясък се провали на снежния тест новият кмет на София Йорданка Фандъкова. Господ чу молбите на скиорите за сняг и удовлетвори желанията им, макар и след празниците. Той обаче не предвиди хаоса в столицата, който предизвика подаръкът за любителите на белите писти. До тук с приказката, защото стана ясно, че не само първият, но и вторият, третият и всеки пореден снеговалеж изненадва управниците на София, както и фирмите за чистота, които уж трябва да ни спасяват от бедственото положение по улиците. Така, докато децата се радваха на снежинките и предвкусваха предстоящите игри и пързалки, техните майки и татковци и всякакви други роднини псуваха наред който им дойдеше на ума, докато чакаха заклещени в поредното задръстване.

Липсата на винетки вече предизвика хаос, анализира Сега.
Продажбите на винетки само в областните пътни управления и по ГКПП-тата вече предизвикват сериозно напрежение сред шофьорите. Вчера пред сградите на тези управления в Пловдив, Шумен, Стара Загора, Хасково, Варна и Русе се извиха дълги опашки от желаещи да си купят задължителните стикери за 2010 г. Досега винетки се продаваха и в бензиностанции, репове и пощенски клонове. Разпространението на стикерите стана проблем, защото от началото на 2010 г. дистрибуторът им е сменен. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) възложи тази дейност на сдружението между СИБанк и "ВИП Секюрити". Двете фирми бяха избрани през декември, но друг участник в конкурса - консорциумът между "ЛУКойл" и "Холдинг Пътища", който бе отстранен, обжалва процедурата и засега не се знае кога ще се сключи договор.

Бедните няма да плащат здравни осигуровки, твърди Монитор.
Бедните и безработните да бъдат освободени от здравни осигуровки и лечението им да е за сметка на държавата. Това предвижда единият от вариантите, който ще обсъждаме от март, съобщи вчера здравният министър Божидар Нанев след среща с премиера Бойко Борисов, финансовия си колега Симеон Дянков и директорите на болници от цялата страна. Възможно е да бъде въведен и процент за доплащане на здравните услуги, разясни Нанев. Тепърва ще се обмисля и дали то да е за сметка на пациента или на частен здравен фонд, в който болният се осигурява допълнително. Обсъждането на вариантите със съсловните и пациентските организации ще започне най-рано след месец. Ако идеята за доплащане бъде приета, то ще влезе в сила най-рано през 2011 г. По думите на здравния министър Нанев това не може да стане по-скоро, тъй като остойностяването на медицинските услуги, което досега не е правено, се очаква да бъде завършено до края на февруари. Самата идея за доплащане в болниците е част от реформата в здравеопазването и преструктурирането на болничната помощ, припомниха от Министерството на здравеопазването. Преструктурирането на лечебните заведения пък ще започне още тази година. Тези от тях, които не отговарят на критерии за бърз и лесен транспорт на болни
модерна апаратура и 24-часов прием на болни, ще бъдат превърнати от многопрофилни болници в такива за долекуване или в хосписи.

€15 на час за бране на грах, предлага 24 часа.
Дания търси българи за бране на грах, тикви и ягоди чрез европейската мрежа за работа EURES, съобщи Славка Радева от Агенцията по заетостта. В началото на март у нас пристигат шефове на пет фирми, които ще си изберат хора на специална борса в Пловдив, а одобрените ще заминат през май и юни. Заплащането е най-високото за селското стопанство в Европа - около 15 евро на час, което е 50-100 евро дневно. Кандидатите трябва да са с добър английски. Възможно е обаче и четирима-петима да заминат с един, който владее езика. Наетите ще бъдат на палатки или в специални къмпинги, или на закрито в самите ферми. Миналата година от офертата се възползвали 100 българи. Обикновено се предпочитали студенти и млади физически издръжливи хора, които могат да се откъснат от работата си в България.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4127 |04.01.2010 Пресата на 5 януари . 0| 4422 |03.01.2010 Понеделнишката преса на 4 януари . 0| 4114 |29.12.2009 Пресата на 30 декември . 0| 4391 |28.12.2009 Пресата на 29 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads