Реклама / Ads
0| 4099 |05.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 6 октомври

.
Вестниците пишат за това, че и жените ще излизат в пенсия на 63 години; за 50 обвинения срещу бившата власт; за търговията с кръв, пренесена в мреж@та.
 

И жените в пенсия на 63 години, постановява Дневен Труд.

Още догодина възрастта за пенсиониране на българките може да се увеличи от 60 на 63 години и така да се изравни с тази на мъжете. За реформата се обяви в понеделник в Истанбул вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Идеята е увеличението на възрастта да стане с тригодишен преходен период до края на 2012 г. Дотогава жените, навършващи пенсионна възраст, ще могат да избират дали да се оттеглят веднага (по старата процедура), или да продължат да работят по новата система. След тригодишния период всички жени ще придобиват право на пенсия на 63 години.
В Истанбул за увеличение на пенсионната възраст в Източна Европа се обявиха Световната банка и Международният валутен фонд. Целта е страните от региона да облечкат пенсионните си системи и да дадат повече възможности на трудещите. Европейската комисия подкрепя изравняването на границата за мъже и жени с мотива за равнопоставеност на половете.

Още 150 000 без работа до края на идната година, изчислява Дневен Труд.

Пазарът на труда в България тепърва ще бъде ударен от кризата, тъй като той реагира с 5-6 месеца закъснение на негативните процеси в икономиката. И се възстановява по-бавно от нея. През 2010 г. нови 100-150 хил. души ще останат без работа, като равнището на безработица още през февруари-март ще стигне 12%. Това стана ясно на международната конференция “Работните места и кризата - политическият отговор на Европа”. Според Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камара (БСК), кризата за България нямало да завърши по-рано от 2012 г. “ Ако говорим за лоша година за пазара на труда, то тя ще е 2010-а, а не сегашната. Към март възможностите на бизнеса да задържа работна ръка ще се изчерпат и ще се стигне “пресечната точка” на масовите уволнения”, убеден е Данев. Най-уязвими при съкращения били младите хора до 29 г., тъй като много от тях са без квалификация.

Лепят бандероли на всеки казан, информира 24 часа.

Казаните за ракия да бъдат целогодишно затворени с лепенки на митническите власти. Спиртоварните да се отварят само в определени дни по искане на казанджиите, които да плащат дневна такса в зависимост от дебита на инсталациите.
Такова официално предложение е постъпило в агенция “Митници”, съобщиха високопоставени служители по внос-износа от Свиленград. “Подобен е режимът в повечето европейски страни”, мотивират се те. Сега законът позволява безакцизно варене на 30 литра високоградусов алкохол на човек на година. За количествата над тези се дължи налог.

2.5 млн. лева взел царят от сеч на дървета, пише 24 часа.

Около 2,5 млн. лв. е чистата печалба на бившия премиер Симеон Сакскобургготски от сеч в надвзетите 4521 дка гори. Това заяви председателят на Държавната агенция по горите доц. Георги Костов. Приходите от дървесината пък вероятно са надхвърлили 4 млн. Заедно с внасянето на иск в съда за връщане на надвзетото, държавата ще поиска от царя да възстанови и спечелената сума от около 2,5 млн. лв., казаха експерти от горската агенция. Земеделският министър Мирослав Найденов към когото минава ведомството вече обяви, че ще има дело и за пропуснати ползи. Специалистите трябва да изчислят колко точно са те.

Енергетиката - много тичане, малко ефективност, констатира 24 часа.

Всяка четвърта обществена поръчка през миналата година е била в един от най-непрозрачните и податливи на корупция сектори в България - енергийният, се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Препоръката му е новото правителство да създаде механизми за прозрачност и контрол в сектора, за да минимизира "риска от завладяване на публични средства от заинтересувани частни кръгове". Според изследването, ако се пресекат корупционните схеми в енергетиката и се инвестира в българската икономика, която е четири пъти по-енергоемка от средното ниво в ЕС, страната може да удвои брутния вътрешен продукт, без да има нужда от нови енергийни мощности. Най-големият проект - този за АЕЦ "Белене", е представен като пример за непрозрачна управленска политика, използване на съмнителни посреднически услуги и остарели прогнози за търсенето на ток.

50 обвинения срещу бившата власт, съобщава Новинар.

Поне 50 обвинения срещу бившата власт заради закононарушения очаква премиерът Бойко Борисов. Самият той е заявил това на среща със Съюза на издателите на вестници в България. Обвиненията срещу бившата власт най-вероятно ще засегнат секторите за пътищата, земеделието и храните и единната система за спешна помощ 112.
Премиерът и главните редактори са се обединили около идеята, че правителството трябва да заложи на реформите в съдебната власт.

Бингото на червено, научаваме от Стандарт.

Хазартът го закъса. Дори да удариш бинго, вече не е сигурно, че ще си вземеш парите. Малки игрални зали не смогват да плащат печалбите, налага се ние да се намесваме, призна шефът на Държавната комисия по хазарт Димитър Терзиев.
От началото на годината над 60 салона за залози са затворили. Закрито е дори и едно казино. Основната причина е намаляването на залозите заради кризата. Зачестяват и случаите, в които служители инсценират грабежи и задигат пари от касата, каза още Терзиев. Сериозен удар за бранша е насочването към България на нелегални ротативки от Русия и Украйна, където хазартът беше забранен. Около 700 млн. лв. за година пък изтичат от страната заради незаконни залози в интернет.

Търговията с кръв се пренесе в мреж@та, установява Монитор.

Незаконната търговия с кръв се пренесе от улицата в Интернет. Предприемчиви продавачи използват възможностите на мрежата, за да рекламират стоката си пред повече хора, установи репортерска п роверка на "МОНИТОР". Обявите си те са публикували съвсем открито в няколко сайта за потребители. Конкретните оферти са в раздел "други". Публикували са и телефоните си. Само някои по-предпазливи искат първо размяна на имейли. Повечето от търговците директно заковават още в обявата цена 100 лв. за една бележка за дарена кръв. Обикновено за една коремна или сърдечно-съдова операция болниците изискват четири. По-висока цена държат все още конкуренцията им в Пазарджик, които за една бележка искат 300 лв. При пазарлък по телефона обаче те свалят близо две стотачки. Така на практика "кръводарителите" в мрежата направиха дъмпинг на "колегите" си , които прихващат клиенти пред центровете по кръвопреливане. Цената на една бележка за дарена кръв, което се равнява на 250 млл, в мрежата вече се търгува между 100 и 110 лева. Миналата година през лятото цената є на тротоара бе ударила 250 лв. Това означаваше, че за да влезе човек за операция в болница трябва да се бръкне с 1000 лева, тъй като се изискват задължително бележки за 4-ма кръводарители.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4067 |04.10.2009 Понеделнишката преса на 5 октомври . 1| 3988 |01.10.2009 Петъчната преса на 2 октомври . 0| 3990 |30.09.2009 Пресата на 1 октомври . 0| 4138 |29.09.2009 Пресата на 30 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads