Реклама / Ads
0| 4264 |06.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 7 април

.
Вестниците пишат за премиерския призив да не търсим вълшебник с магическа пръчка; за съсипания пазар на ваканционни имоти; за това, че изтезават в Гърция отвлечения Киров.
 

Изтезават в Гърция отвлечения Киров, разкрива Стандарт.


Киро Киров е изтезаван зверски в Гърция, където го държат похитителите. Това заявиха пред "Стандарт" спецченгета, след като бе поискан 1 милион евро откуп за бизнесмена. След десет дни мълчание бандитите се свързали през уикенда със сина на отвлечения - Иван Киров. Той получил с MMS на мобилния си телефон 3 снимки на баща си. Киров старши изглеждал много зле, с насинени очи, одърпани дрехи и вързани с белезници ръце. В последвалото обаждане от предплатена карта похитителите поискали 2 млн. евро. Синът заявил, че няма никакъв шанс да събере толкова голяма сума. Тогава бандитите склонили да намалят наполовина сумата, но заплашили, че няма да направят никакви компромиси повече.
Иван Киров наскоро е платил откуп заради откраднатото му порше, разкриха запознати.

Богатите не са бандити. Някои просто са пред фалит, анализира Емил Хърсев в 24 часа.


Xайките за луксозни притежания напоследък поставят въпроса: това ли е най-ефикасният начин държавата да събере дължимото от заможните българи. По правило акции тип "Дръж богатия" винаги са присъствали в политическия арсенал на партиите не само у нас, но и по света. Използват се като добър предизборен лозунг. И винаги създават положителна емоция у масите, 96% от които са далеч от определението богати. Има данни, че и партайгеносе Хитлер си е служил с този похват. Сега тезата за "чорбаджиите изедници" е туширана, обиди не се сипят и се акцентира върху фискалната страна на похвата.
Но за държави в икономическа криза е особено важно затягането на данъчната дисциплина. Това се прави във всички страни, независимо дали им предстоят избори. Отклоняването на данъчни средства точно в криза е особено болезнено, затова подобни акции трябва да бъдат подкрепяни. Не случайно точно такава акция стои в основата на решенията на Г-20 в Лондон преди дни. Е, редица известни и големи български бизнесмени могат да се почувстват засегнати. И аргументи като "подкопавате ни бизнеса" и "обиждате ни", каквито формулираха от страниците на “24 часа” братя Диневи, също са 100% истина и се нуждаят от подкрепа. Та те са на пазара от 15 г. и за това време сигурно са били подложени на няколко десетки данъчни проверки. Дори и да се открият грешки и неизправности във фирми с дълга история и в светлата част на бизнеса, не е основание те да бъдат огласявани в негативна светлина. В крайна сметка грешки прави всеки, който работи. Това обаче не означава, че е бандит. Има и друг проблем - този с афиширано богатите. Съществува дълбоко неразбиране за същността на богатството. Познавам много богати хора пред фалит. Затова притежанието, активите не са показател за състоятелността им. Трябва да се извадят пасивите, за да се установи нетната стойност на съответното богатство. Знам за някои и подозирам и за друга голяма част от показно богатите лица, че отдавна са в технически фалит. Просто не могат да изплатят заемите, с които са финансирани всички придобивки, не само луксозните, но и бизнес имотите като фабрики, магазини, ресторанти. В условия на криза, когато има преразглеждане на оценката на вложенията и когато доходите падат, е твърде вероятно този технически фалит да достигне до явен или по-точно да бъде обявен и от съда. Така че за много от хората, които се афишират като богати, може да се окаже, че са бедни т.е. длъжници са.

Кой е на кормилото на десния керван?, коментира Монитор.

С много силни емоции в десницата са белязани месеците преди европейските и парламентарните избори това лято. Вече за никого не е тайна подписаното между СДС и ДСБ предизборно споразумение, драмите около регистрацията на новото ръководство и недоволството в синята партия, формираното преди няколко дни обединение около Яне Янев. Високият градус и крайните позиции са водещи в реакциите на десните. И добро, и лошо да се случва в политическите им сили, то винаги е на 100%. Независимо в коя крайност. Годината започна победоносно за ДСБ. Това е така, защото единственото сигурно нещо от създадената предизборна коалиция между Иван Костов и Мартин Димитров е, че ДСБ ще успее да влезе и в следващия парламент. Това поне показват социологическите проучвания. Преди парафирането на документа обаче синята партия имаше достатъчно подкрепа и сама да прескочи прага на парламента. Това показваха същите социологическите проучвания. Като теглим чертата, излиза също така, че обединението с Костов предизвика вълна от недоволство в СДС, оттегляне от листи, искания на оставки в партията. С това се занимава през последния месец СДС. И главоломно губи доверието и на тези избиратели, които са се чудели дали да не ги подкрепят с пусната бюлетина. Тук, разбира се, не коментираме твърдите ядра на двете партии, които ще гласуват за съюза СДС-ДСБ. Но дали те са достатъчни за изпълнение на амбициозния план за участие в следващото правителство? Другият основен въпрос, заради който назрява бунтът в СДС, е защо точно с Иван Костов? Кой кога забрави за неговите клевети при напускането на партията майка и за без бройните интервюта анти-СДС. Връща ли се духът в тялото? Или просто не може без тялото? На тези въпроси категорично избягва да даде отговор новото ръководство на синята партия. Като в същото време председателят Мартин Димитров повтаря две много важни за него изречения - нашата коалиция обърка сметките на управляващите в момента партии, и второто - хората като ме срещнат по улицата, ме питат кога ще се обединим. С тези две PR изречения обаче не се печелят избиратели.

Без изборен туризъм само при евровота, оповестява Дума.

Да гласуват на изборите за европарламент ще имат право само българи, живели последните три месеца на територията на ЕС. Това съобщи вчера зам.-председателят на Централната избирателна комисия за евроизборите (ЦИКЕП) Бисер Троянов на пресконференция. Мярката няма да позволи на българските имигранти, които са били дълго време извън границите на съюза, да гласуват за европейски парламент. В същото време при вота за роден парламент не се изисква толкова дълъг период на пребиваване в България. Така от ЦИК пресичат т. нар. изборен туризъм, но само за евроизборите. Предвижда се и процедура, която да позволи на чужденците, живеещи в България, да гласуват за евродепутати. В срок до 27 април те трябва да подадат декларация за гласуване към съответните общини в страната, където се намират, обясни Александър Александров, член на ЦИКЕП. Според него въведеният "ценз за уседналост" като цяло ще ограничи броя на гласуващите. Само подалите такава декларация ще имат право да участват в изборите у нас за представители на ЕП, като няма да бъде допускано последващо дописване за граждани, ако в този срок не са заявили желанието си да гласуват у нас.

Сергей Станишев: Да не търсим вълшебник с магическа пръчка, цитира Дума.

Като че ли всеки път на избори има нагласата за нов вълшебник, който с магическа пръчка ще реши всички проблеми, някой, който ще ни оправи. Това обясни вчера по време на срещата си със студенти от УНСС премиерът Сергей Станишев. Той подчерта, че това сравнение има двойнствен смисъл. Спомням си 2001 година, когато се появи нашият бивш монарх. На шести април той произнесе едно слово и получи 50% от гласовете на българските граждани, аргументира се премиерът.
Станишев поясни, че сме постоянно в процес на избори, което е огромно напрежение и изпитание. Той допълни, че от първите проведени демократични избори досега българите са изживели много разочарования и от социалистическото управление, и от управлението на СДС, и от правителството на Симеон Сакскобургготски. Има много пороци нашата демокрация, млада е, неулегнала, много се злоупотребява с нея, каза премиерът и каза, че от БСП са инициирали ново законодателство за политическите партии и купуването на гласове. Той попита студентите знаят ли коя е единствената партия, осъдена за купуване на гласове. От залата се чу в отговор "Вашата", на което Станишев отговори: "Не, политическа партия ГЕРБ". По думите на Станишев у хората се чувства голямо разочарование, защото едно се казва, друго се върши. И когато днес четял интервю на неформалния лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов заявявал, че ще извади за изборите нови лица, които не са участвали в управлението 20 години. Извинявайте, неформалният лидер на тази партия не е ли участвал в управлението в продължение на четири години и след това управлява три години и половина Столичната община, попита присъстващите Сергей Станишев.

Симеон: 6 април влезе в историята и не е излязъл от нея, цитира Дневник.

Точно осем години, след знаковата си реч при завръщането му в България и когато обяви, че влиза в политиката, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски заяви, че би повторил призива си за повече почтеност. Крайно време е да се потърси отговорност от онези, които са се облагодетелствали неправомерно и са натрупали необясними богатства, посочи бившият премиер, когато изброяваше грешките, които формацията му е направила след два мандата във властта. Симеон каза това по време на церемония, на която официално дари личния си архив на държавата. Сред слабостите бившият премиер посочи, че "ангажирани, с реализирането на важните стратегически задачи, като влизането на България в ЕС и НАТО, подценихме обратната връзка с хората. НДСВ работеше за избирателите, но не и с избирателите". Според него не са успели да обяснят достатъчно убедително на техните поддръжници "национално отговорното решение НДСВ да участва в сегашното управление". И още веднъж повтори, че аргументът за това е било европейското бъдеще на страната.

ГЕРБ: Министрите да не сключват договори, пише за апела Стандарт.

Правителството да не подписва договори за обществени поръчки, които ще бъдат изпълнявани по време на мандата на следващото правителство. Това призова лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера. Според ГЕРБ през последните месеци се наблюдава необичайно висока активност за провеждане на конкурси. "Спирането на подписването на договори по обществени поръчки за консултантски дейности по европейски проекти ще даде гаранции на българския избирател, че ще участва в честни и прозрачни избори, в които ще има спор на идеи", се казва в позицията на ГЕРБ.

АП: Пазарът на ваканционни имоти в региона е съсипан, цитира Дневник.

В България пазарът на ваканционни имоти е изпаднал в колапс, повличайки със себе си мечтите за бързи печалби. Това посочва в свой анализ АП. Сделките с този тип имоти са намалели с 10% в края на миналата година по данни на Агенцията по вписванията. Дошъл е краят на ски курорта Банско, който стана емблема в Източна Европа за горещ пазар на ваканционни имоти за чужденци, особено за британци и ирландци, с възможностите за доходи от отдаване под наем и растящите цени на апартаментите. Сега много от тези, които са платили 10, или 15% депозит за недовършените си жилища са разбрали, че губят парите си. Под натиска на финансовата криза те са принудени да се откажат от финализиране на сделката, защото не могат да осигурят средства за плащане на вноските по ипотеките. Тези с готови жилища пък нямат приходи от наем заради спада на туристите Повече от 120 агенции за имоти в града са затворили, а предприемачите са пред фалит.

САЩ отрязаха Ковачки за виза, научаваме от Атака.


Консулската служба на САЩ е отказала да издаде виза на шефа на Движение "Напред" Христо Ковачки, твърди "Всеки ден". В края на януари той лично се е явил в Консулската служба на САЩ в София, но след рутинно интервю му е отказана американска виза. Ковачки искал да присъства на молитвената закуска, която американският президент дава всяка година в началото на февруари. Присъствието му на закуската е имало за цел да му даде легитимация за пред обществото у нас.
Преди месеци излезе информация, че Федералното бюро за разследване проверявало Ковачки за мащабни финансови измами. В края на 2007 г. ФБР е информирало българските служби, че олигархът е участвал във финансови измами. Американските агенти са предоставили огромна по обем документация в подкрепа на това тежко обвинение, обявиха тогава разследващите престъпления и финансови измами в България. Ковачки е силно приближен до президента Първанов, като лично Гоце благослови създаването на Движение "Напред". Сега Първанов активно работи, за да вкара мажоритарен вот на изборите през лятото, за да може Ковачки да стане депутат. У нас Ковачки е обвинен в укриване на данъци в особено големи размери. Затова, за да напусне страната, той се нуждае от разрешението на прокуратурата. От обвинението обаче са забавили отговора си, докато не излезе становището на американската консулска служба. След отказа за щатска виза от прокуратурата все пак са разрешили на Ковачки да пътува. Отказът олигархът да бъде допуснат на територията на САЩ показва позицията на американското правителство към бизнеса на Ковачки, както и към проекта му за влизане в политиката - Коалиция "Напред", коментираха запознати със случая. Ковачки е поредният български бизнесмен, който получава отказ за американска виза.

Виетнамците си отиват, съобщава Стандарт.

Кризата подгони виетнамците. Азиатците, дошли да бачкат на строежите у нас, стягат багажа си. 27 души, наети в завода за производство на бои и лакове в Русе, летят на 14 април към дома. Те подписаха договори за 450 лв. заплата, а взимаха чисто 350 лв. Назначението им в "Оргахим" миналата година се наложи заради липсата на работна ръка в довършителните строително-ремонтни и монтажни дейности. Кризата в този бранш обаче не позволява виетнамците да намерят извънредна работа през почивните дни, за да връзват получаваната си доскоро от извънреден труд заплата. Вече няма причина да стоим в България, призна 49-годишният Нтуиен Лонг от Ханой. Бояджията издържа три деца. Във Виетнам средната работна заплата в бранша е 250 лева, а тук след харчовете за храна и квартира му оставали по-малко пари на месец. В Хасково пък ще гонят виетнамци за калпава работа.

МВФ: Решението за Източна Европа е да приеме еврото, известява Дневник.

Страните от Централна и Източна Европа трябва да обмислят възможността да въведат еврото дори ако се наложи това да стане едностранно, най-малкото за да облекчат тежестта на външните си задължения. Идеята за квазичленство се съдържа в доклад отпреди месец на Международния валутен фонд, цитиран в понеделник от в."Файненшъл таймс". Документът не е публикуван и не е ясно дали отразява официалната позиция на институцията. В него се предлага още заради кризата за източноевропейците да се облекчат маастрихтските критерии, които една страна трябва да покрие, за да бъде допусната в зоната на единната валута. Ако се въведе еврото по тази процедура, държавите стават "неофициални" членове на еврозоната без право на глас в управлението на Европейската централна банка. Това означава, че те няма да имат контрол върху паричната политика. Повторената и в понеделник официална позиция на ЕЦБ и Брюксел е, че нищо не бива да се пипа по критериите и че въпросният доклад е само за вътрешна употреба в МВФ.

Ромските жени раждали по-малко и по-навреме, установява Дневен Труд.

Модата сред ромите - жените да раждат невръстни и да имат поне десетина деца - вече отминава в България. Младите семейства от махалите предпочитат да отгледат вместо десет деца две-три, но да им дадат образование. Това стана ясно вчера на международен семинар в столицата. Той бе организиран от социалното ведомство на тема “Овластяване на ромските жени в контекста на съвременните социални политики - обмен на опит и добри практики”. Според социалната министърка Емилия Масларова от 2001 г. насам ранната раждаемост сред ромите е спаднала два пъти и това е сред най-значимите постижения на работата с този етнос. Близо 2 пъти намалял и средният брой на родените деца. Според статистиката ромката ражда средно 2,77 деца, туркинята - 1,64, българката - 1,16.

Европейци, гответе се за смърт от жеги, предупреждава 24 часа.

Повече европейци ще стават жертва на климатичните промени, предупреди Европейската комисия, като се позова на нова оценка за последствията от затоплянето. Всяко покачване на температурата с 1 градус по Целзий увеличавало смъртността с 1 до 4%. Така само от жегата до 2030 г. броят на смъртните случаи ще нарасне с 30 000 годишно. Документът посочва, че 11 от 12-те най-горещи лета в Европа са били между 1995 и 2006 г. Според него ще се увеличи честотата на инфекциозните заболявания - най-вече на пренасяните след ухапвания от комари и бълхи. Заразите ще зачестят и заради по-лошата питейна вода. Експертите очакват и бум на алергиите. Заради по-ранния цъфтеж на растенията ще се удължи периодът на най-разпространения алерген - полените. Ще се засили и интензитета на слънчевото греене. От топлинни и слънчеви удари, както и в резултат на обостряне на други заболявания от горещините към 2080 г.ще умират 50-110 хил. души в ЕС повече годишно. Особено в Централна и Югозападна Европа се очаква нарастване на концентрацията на озон, което ще увеличи асматиците. Забававянето растежа на дърветата, вследствие на распространението му ще влоши допълнително качеството на въздуха. Предвижда се затоплянето да се отрази негативно и на животните, включително използваните за храна от хората. Прогнозира се нарастване на случаите на син език, западнонилска треска, птичи грип и бяс. Повишаването киселинността на моретата ще засегне популацията на рибите.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4935 |05.04.2009 Понеделнишката преса на 6 април . 2| 3813 |02.04.2009 Петъчната преса на 3 април . 0| 4007 |01.04.2009 Пресата на 2 април . 1| 4307 |31.03.2009 Пресата на 1 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads