Реклама / Ads
2| 4268 |06.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 7 декември

.
Вестниците пишат за Малкия Маргин - намерен и изпуснат; за това дали чужди убийци не са застреляли Б. Цанков; за бонусите за магистратите.
 

Малкия Маргин - намерен и изпуснат, съобщава Дневник.

Николай Маринов-Малкия Маргин, за когото часове след убийството беше съобщено, че е задържан, а днес вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че още се издирва, във вторник действително е бил намерен от полицията малко след 17 ч. до парк-хотел "Москва", научи "Дневник". По това време обаче не е имало заповед за задържането му и е бил освободен. Скоро след това е било преценено, че е необходим за разследването, но не е намерен. Според Закона за МВР полицаите имат право да задържат всеки за 24 часа. Но според магистрати не са го направили, не защото няма заповед за ареста му, а защото са нямали нареждане за това.

Чужди убийци застреляли Боби Цанков?, пита Дневен Труд.

Чужди килъри изстреляли смъртоносните куршуми по скандалния радиоводещ Боби Цанков. Това е една от версиите, по която работят криминалисти. След кръвопролитието двама мъже били видени да тичат по близката ул. “Цар Самуил”. Те били описани от очевидци като млади, облечени с тъмни дрехи, но на главите имали само качулки. Това, че не са си крили лицата с маски, направило впечатление на спецполицаите и затова те се насочили към версията, че убийците са дошли от друга държава. Хипотезата се потвърждавала и от фактите, че стрелците не са се опитали да се дегизират, не са се притеснявали от видеокамерите в района както и от многото хора около мястото на покушението. Междувременно Красимир Маринов-Големия Марген бе обвине в подбудителство на убийството на Боби Цанков. Основателят на СИК бе арестуван часове след разстрела на скандалния радиоводещ.

Преброяват спешно висящите дела, съобщава Стандарт.

Ревизия и инвентаризация на висящите дела тръгва спешно. В момента се подготвят съвместни указания между главния прокурор и МВР до всички окръжни прокуратури и областни дирекции на МВР с информацията, събрана от ноември до сега от преброяването на висящите дела, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.
На 16 януари се очаква да има обобщена справка за висящите дела, а на 18 януари ще има съвместна среща на прокуратурата и МВР с участието на премиера Бойко Борисов.За всичко това са се договорили главният прокурор Борис Велчев, вътрешният министър Цветан Цветанов и правосъдният министър Маргарита Попова.
Мотивите за спешните мерки са продиктувани от показното убийство на Боби Цанков, смятат магистрати. Срещу радиоводещия от няколко години се точат дела. Твърди се, че Цанков отдавна трябвало да е осъден.

И въздушните пушки на отчет в МВР, информира Дневен Труд.

Всички притежатели на газово, пневматично и сигнално оръжие ще трябва да го регистрират в МВР в срок до една година, иначе ги заплашва глоба от 2000 лева или имуществена санкция от 10 000 лева. Това реши правителството вчера, което одобри проектозакон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехниката. Документът тепърва ще бъде обсъждан в парламента, но почти сигурно ще бъде приет, защото прилага изискванията на три евродирективи. Едногодишният срок за регистрация ще започне да тече след обнародването на документа.

Пуснаха бонусите за магистратите, четем в Новинар.

Министерство на правосъдието, ВСС и министерство на финансите са стигнали до консенсус относно допълнителните премии за съдебната система, съобщи правосъдният министър Маргарита Попова. Ще бъде изготвен акт на Министерски съвет, който ще бъде подложен на гласуване на следващото заседание на кабинета. С него щяла да се гарантира финансовата независимост на съдебната система. ВСС ще може да разполага с парите на съдебната система. Тежкото финансово състояние на държавата е довело до това положение между Министерството на финансите и ВСС, смята Попова. Тя изтъкна, че имало пропуски в комуникацията между двете страни. Министърът подчерта, че ведомството й не е раздало 13 и 14-та заплата, даже е икономисало 11 милиона лева от коледни бонуси.

Жълт картон за министър Божо, после Бойко гони, пише 24 часа.

Бойко Борисов е предупредил Божидар Димитров, че при още едно непремерено изказване ще го отстрани от правителството. Повод за премиерския гняв е изявление на министъра, че страната ни ще иска $ 20 млрд. обезщетение от Турция за имотите на тракийските бежанци и решаването на този въпрос е условиe за членството на южната ни съседка в ЕС."Когато излизаш и обявяваш подобни неща, без нито премиерът, нито кабинетът, нито в парламента това да е обсъждано - не го правиш в качеството си нито на историк, нито на шеф на музей - ангажираш пряко министър-председателя и създаваш проблем. И това му е последното предупреждение. При следващ случай просто се разделяме", каза Борисов. Той заяви, че уволнил и служителя от пресцентъра на МС, потвърдил думите на министъра, без това да е казано от премиера.

Купете моя бъбрек, 900 ми отказаха работа, разказва 24 часа.

“Помогнете да продам бъбрека си, нямам пари за лекарството, което трябва да взема след ден, в джоба си имам 80 стотинки. Не ме интересува, че може да умра, трябва да си платя дълговете.”
С тези думи дойде в редакцията 50-годишният инвалид Стоян Стоянов, който е без работа над 10 месеца. Мъжът е с лека пареза на лявата ръка и левия крак след прекаран инсулт. Откакто е без препитание, по електронната поща е изпратил близо 900 CV до най-различни фирми и институции. Случвало се да го викнат на интервю, но щом видят, че леко накуцва, интересът на работодателите умирал. Пробвал се и в държавната администрация, но и оттам нищо.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4110 |05.01.2010 Пресата на 6 януари . 0| 4127 |04.01.2010 Пресата на 5 януари . 0| 4114 |29.12.2009 Пресата на 30 декември . 0| 4391 |28.12.2009 Пресата на 29 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads