Реклама / Ads
3| 3824 |07.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 април

.
Вестниците пишат за това, че в земеделието, туризма и в магазини се перат пари; че БСП преговаря и с Евророма; че известен спортист пере парите на сводници.
 

Висш, но бивш сред 8-те необяснимо богати, установява 24 часа.

Висш държавен служител, който наскоро е напуснал поста, е сред 8-те, заподозрени за незаконно богатство, съобщи информиран източник от МВР. Зам.-градският прокурор Роман Василев категорично отказа да посочи имената, които са на прицел след проверките на заможните у нас на прокуратура, митници и полиция. Най-вероятно става дума за Т. И., който доскоро е бил член на важен държавен орган. Неговото име се е появило и в списък на Сметната палата с още 194 от властта, пропуснали или подали грешни данни за своето имотно състояние за 2007 г. Роман Василев не е много доволен от първите данни. Списъкът с необяснимо богатите обаче тепърва ще се удължава, след като данъчните са набелязали по 25 имота в Драгалевци, Симеоново, Банкя, Малинова долина, Бистрица и Княжево. Ако се извадят списъците, могат да излязат 15-20 хил. имота. Ресурсът на НАП не позволява подобна проверка. Все пак отнякъде трябва да се тръгне. Почваме не избирателно по имена, а по такива данни", обясни Василев. Чиновникът Т. И., който е в “пилотния” списък от 8 души, е забравил да декларира продажба на дворно място, сграда, фурна в София и доходи. Вчера "24 часа" се свърза с човека, чието име неофициално "изтече". Запазваме анонимността, тъй като нито прокуратурата, нито Сметната палата, нито данъчните пожелаха официално да потвърдят. "Моля да не чернят името ми - аз съм давал обяснения и в Сметната палата, и пред данъчните. Купувал съм имот с кредит и съм го препродал", заяви Т.И. "24 часа" ще публикува цялото интервю, ако разследващ орган потвърди, че става дума точно за този висш служител.
Парите от ЕС ще тръгнат най-рано през лятото, твърди Дневник.

България ще започне да получава средства от структурните фондове най-рано през лятото, като и този срок не е сигурен, а зависи от надеждните механизми за контрол на плащанията, които тя ще създаде. Това заяви пред БНР във вторник говорителят на Европейската комисия (ЕК) за регионалната политика Денис Абът. Става въпрос за малко над 7 млрд. евро, които може да се усвояват до края на 2013 г. Заради липсата на оценки за съответствие на 7-те оперативни програми в България по структурните фондове отпускането на средства се бави вече трета година.
Абът обвърза началото на плащанията с три ясни условия - нова одитна стратегия за европейските програми; въвеждане и ефективното функциониране на мониторинговата система ИСУН за контрол и наблюдение на дейностите и плащанията по всеки отделен проект; влизането в сила и прилагането на Закона за конфликт на интереси, блокирането на който беше критикувано и в мониторинговия доклад на Еврокомисията.

"Риск монитор": В земеделието, туризма и в магазини се перат пари, цитира Дневник.

Земеделието, outlet магазините и туризмът са секторите, в които най-често се перат парите от трафик на хора. Престъпниците използват заведения и хотели, като обявяват обороти, много по-високи от реалните. Това са част от изводите в изследване на фондация "Риск монитор". Проучването беше представено на конференция, организирана от фондацията и Националната следствена служба. Според Георги Петрунов от "Риск монитор" земеделието е много привлекателно за прикриване на доходи, защото там по-трудно може да се контролира движението на пари. Освен това за производителите има данъчни облекчения и те могат да кандидатстват за еврофондове, обясни Петрунов. Той посочи няколко основни техники за изпиране на пари в земеделието. Най-известната е, когато трафикантите декларират повече продукция от реално добитата. Друга схема е чрез изкупуването на стока на ниски цени, което става чрез рекет на малките производители и препродаването й на много по-висока стойност, каза експертът.

БСП и ДПС не отхвърлиха идеята за вдигане на изборния праг за коалиции, информира Дневник.

БСП и ДПС във вторник не отхвърлиха категорично идеята за увеличаване на изборната бариера за коалиции и заявиха, че ще водят разговори с останалите парламентарни сили по въпроса. Макар в левицата да са по-скоро скептични, те възложиха на председателя на групата си Ангел Найденов да проведе дискусия по него. ДПС пък по-ясно даде да се разбере, че биха подкрепили вдигане на избирателната бариера за коалиции, тъй като това ще доведе до стабилизиране на политическата система. Партията обаче също не излезе с категорично становище. Обявиха, че решението им зависи от постигането на широко съгласие. От третия коалиционен партньор - НДСВ, заявиха само, че нямат решение, но стоят на принципната позиция срещу увеличаване на прага. СДС и ДСБ повториха позицията си против подобна промяна. В сряда комисията за промени в изборните правила ще се събере, за да обсъди внесените предложения от различни депутати. Идеята за вдигане на бариерата на 8% за коалиции от две партии е на независимите Яне Янев, Димитър Абаджиев, Иван Колчаков и Георги Пинчев. Преди предложението да бъде официално внесено обаче, идеята беше лансирана неформално и от депутати от мнозинството, най-вече в ДПС. "Ако се приеме предложението за 8% бариера за коалиции на изборите плюс един процент за всяка трета партия над две, за БСП това означава 12% бариера, което не ни плаши", заяви само във вторник говорителят на БСП Корнелия Нинова. Още преди Янев да депозира текстовете, президентът Георги Първанов заплаши с вето евентуални законови промени, вдигащи прага. С какъв мотив ще бъде върнат закона, ако идеята срещне достатъчно политическо съгласие и мотивът за изменението е да се установи стабилна политическа система, попита във вторник зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Той подчерта, че предложението за вдигане на бариерата не е внесено от нито една от управляващите партии, а е на "депутати от десния спектър".

БСП преговаря и с Евророма, разкрива Монитор.

БСП преговаря за предизборна коалиция с Евророма. Това научи "Монитор" от източници в червената централа. Вчера лидерът на формацията Цветелин Кънчев бе забелязан да влиза инкогнито в сградата на "Позитано" 20, където се е срещнал с отговорника по коалиционната политика Румен Петков. "Наистина бях при г-н Петков, защото чух, че секретарката му Марги прави страхотно кафе и реших да го опитам. Не сме говорили за подкрепа, а за партньорство, защото подкрепа е едностранна дума. Но не е изключено да е ставало дума и за такива работи", обясни впоследствие Кънчев пред "Монитор". Според него обаче на този етап няма "нищо сериозно" и разговорите между двете формации тепърва ще вървят.
На "Позитано" вчера бяха забелязани и други представители на партньорите на БСП в Коалиция за България, в какъвто формат БСП ще се явява на парламентарните и на европейските избори. До момента там членуват шест формации - комунистическа, земеделска, социалдемократическа и една ромска. Вчера стана ясно още, че днес премиерът Станишев ще гостува в Перущица за деня на ромите.

“Презареждат” БСП с нови лица, пише 24 часа.

Като фантастичния филм “Матрицата” се видя БСП, стана ясно от поредната идея на левите младежи. Те започват кампания за популяризиране на нови и млади кандидати за депутати. Инициативата е с надслов “БСП презареждане” по аналогия с II епизод на кибертрилъра, съобщи отговорникът за младежката политика в соцпартията Кирил Добрев. От 1 май хората му организират турне в страната за опознаване на излъчените от младежките редици няколко десетки претенденти за европейския и националния парламент. Целта е те да попаднат в листите и да “презаредят” партията. В холивудския вариант пък главният герой Нео се завръща в илюзорния свят на машините, овладял свръхсилите си, за да открие истината за себе си. Фантастичният жанр не за първи път вдъхновява хората на Добрев. Те вече имаха 2 национални срещи, озаглавени “Епизод 1” и “Епизод 2” - като сериите на “Междузвездни войни”. Филмовите сюжети изместиха политическите, след като вчера ръководството на БСП отложи за другата седмица решение “за” или “против” вдигане на изборната бариера от 4 на 8% за коалициите. Предложението неофициално се чу от ДПС, но го внесоха десни депутати начело с Яне Янев. Има аргументи и в двете посоки. В Европа са налице високи прагове. Но ни притеснява общественото мнение, че се прави опит за ограничаване на някои коалиции, обясни говорителят Корнелия Нинова. Наясно сме с тези интерпретации, но бариерата моделира политическата система с цел нейната стабилност, заяви по-късно зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. Той бе категоричен, че движението няма интерес от тази промяна, нито ще настоява за нея. Напомни обаче, че заради прага сега се правят безпринципни коалиции. Затова призова към дебат и съгласие, на базата на което ДПС щяло да реши как да гласува. Местан бе убеден, че 8% не са проблем за съюза на СДС и ДСБ.

Сините се разпадат, лавина от напуснали, пише Новинар.

Недоволните от коалицията с ДСБ продължават да напускат СДС. След кмета на Кюстендил Петър Паунов и депутатът Иван Колчаков напуска синята партия. „От днес формалното ми членство в СДС и коалиция ОДС е прекратено”, заяви вчера той в Пазарджик. Според него основният виновник за напрежението в синята партия е лидерът на ДСБ Иван Костов. Линията на Иван Костов съсипа СДС, той не е Командир на десницата, а гениален политически играч на чуждия отбор, коментира Колчаков и отрече засега да се присъединява към друга партия. Въпреки това по неофициална информация се очаква той да премине в лагера на Яне Янев и неговата партия „Ред, законност и справедливост”. Бившият кмет на Пазарджик лаконично обясни, че е много вероятно той да започне работа по нови десни проекти. Другите бунтари в СДС също обмислят дали да напуснат СДС. Великотърновският депутат Димитър Йорданов поясни пред „Новинар”, че не вижда смисъл да остава, след като предложения на отделните местни организации дори не се подлагат на гласуване от ръководството на СДС. Такова е предложението на СДС-Варна и СДС-Велико Търново държавната субсидия за партията да се разделя по равно между местните структури. Той обаче още не е решил какво да предприеме.

Доган ще прави избори от яхта за 15 млн. евро, твърди Атака.

Щабът на Ахмед Доган за предстоящите избори щял да бъде базиран на борда на луксозната му яхта. От там лидерът на ДПС щял да следи развоя на предизборната битка и да дава наставленията си. Яхтата била снабдена и с площадка за кацане на хеликоптер, за да може Доган да се завръща на нея след обиколките си в провинцията. Луксозното возило е най-скъпото по рода си у нас и в света. Яхтата била модел 37 M Sunseeker. Купена е чисто нова на цена 15 милиона евро. Тя е дълга 121 фута - около 40 метра, тежи 180 тона и има два двигателя с общо 5600 конски сили. Казват, че в момента това е най-доброто, което може да се купи с пари, на пазара за мега яхти. Цветовете са тъмносиньо и бяло - тъмносин е корпусът, а триетажната надстройка е бяла. Отвън тя изглежда така, като че ли винаги е в движение, дори когато е на котва или е в пристанище. Изчистените линии и аеродинамичната форма й придават спортен вид, но това определено не е спортна яхта. В нея всичко е луксозно, а интериорът напомня повече 6-звезден хотел, отколкото кораб. Според запознати яхтата е презимувала в Атакьой марина - Истанбул и 15-членният екипаж вече я е подготвил да отплава. По документи яхтата се водела не на Доган, а на Румен Гайтански - Вълка, който доскоро държеше алъш-вериша със столичния боклук. Миналата година, след като се сдоби с лъскавата си играчка, Доган я докара в България, като акостира в Созопол. Пристанището обаче се оказа твърде тясно за мега чудовището и въпреки усилията на екипажа, предизвика сериозна суматоха. Не са тайна апетитите на ДПС-лидера към пристанището на Созопол и остров Свети Кирик. Наскоро пристанището престана да бъде военноморска база и вече не е в активите на МО. Предстои то да бъде обявено за частна яхтена марина, ще бъде приватизирано, а скритият собственик ще бъде Доган. На острова пък Доган планира да вкара турски капитали и да построи комплекс от казина, защото в Турция и в повечето арабски страни хазартът е забранен.

Станишев поема кризата с боклука, съобщава Монитор.


Премиерът на България Сергей Станишев лично поема контрола върху решаването на кризата с боклука в столицата. "Заради зачестилите оплаквания на гражданите премиерът Сергей Станишев изиска писмен доклад от министрите на здравеопазването, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството за кризата с отпадъците в столицата." Това съобщиха от правителствената служба вчера. В столичния град се повишава рискът от епидемии заради несистемното извозване на боклука, който съдържа болестотворни микроорганизми. Това информираха премиера министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и заместник-министърът на здравеопазването Емил Райнов на специална среща вчера. Предписанията на РИОКОЗ системно не се изпълняват. Рисков фактор според експертите е и повишаването на температурите в последните дни. Според актуалните данни, цитирани от министър Чакъров, в момента най-тежко е положението в столичните райони „Дружба", „Красна поляна", Студентски град, „Слатина" и „Надежда". По данни на екоминистерството към сметището в Суходол през последните седмици се извозват два пъти по-малки количества битови отпадъци от обичайното. През март миналата година на сметището са били депонирани 38 700 тона битови отпадъци, количеството за март 2009 г. е малко над 19 тона, обяви министърът на околната среда Джевдет Чакъров.

Станишев към банките: Давайте кредити, цитира Стандарт.

Банките да развържат кесията за кредитите. Това призова Сергей Станишев по време на наградите за млад мениджър. "Давайте кредити на реалния сектор и на домакинствата. Така ще им помогнете да понесат по-лесно кризата", каза премиерът. Той подчерта, че банковата ни система е стабилна и е сравнително по-малко засегната от кризата във финансовия сектор от останалите страни в Европа. Социалният министър Емилия Масларова вече откликна на призива. Допълнителни 1,7 млн. лв. от Националния план по заетостта ще бъдат пренасочени към закъсалите в кризата фирми. Това решение вчера взе съветът за насърчаване на заетостта.

Известен спортист пере парите на сводници, известява Новинар.

Известен български спортист е легализирал огромна сума пари, генерирана от трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Той внесъл печалбата на трафикант от високо ниво в своя сметка в чужда държава, впоследствие двамата сключили фиктивен договор за заем, с който спортистът върнал обратно парите, а трафикантът ги превел по своя сметка в България.
Това съобщи вчера Георги Петрунов от фондация "Рискмонитор" на конференция за трафика на хора. По думите му спортистът имал голям законен доход от рода на няколко милиона евро и не било проблем да прибави към сметката си още няколкостотин хиляди евро, без да събуди подозрения към себе си. След като парите са си на някой спортист, формално погледнато той може да даде заем на когото си иска, каза Петрунов. Според него за трафикантите проблемите идват оттам, че бизнесът им генерира огромен доход, но не могат да го върнат в страната, защото законната максимална сума, при която няма нужда от деклариране, е 10 000 евро.

18 000 евро за момче, 14 000 - за момиче, известява Дума.

Български деца масово стават жертва на трафик към Гърция. Има схеми както за продажба на малчугани за джебчийство и просия, така и за “износ” на бременни жени, чиито пеленачета се търгуват веднага след раждането. Бебетата момчета се продават за около 18 000 евро, а момиченцата - за 14 хиляди. Шокиращите данни бяха изнесени вчера на конференция, свързана с трафика на хора и прането на пари. В Гърция има търсене на деца, защото има голям демографски проблем, затова и българските трафиканти действат най-усилено там, заяви Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет. За 2008 г. у нас са регистрирани 7 случая на трафик на бебета. Парите се получавали на два транша. В повечето случаи обаче майките ромки не получавали никакви пари или едва около 2000-3000 евро. Според Антоанета Василева цялата схема по трафика на бебета не се случва без знанието и действията на болниците, които или не регистрират раждането на бебето, или го регистрират като дете на гръцки граждани.

Разпродават лодки и имоти на Киров, научил е Стандарт.

Холдингът "Киров АД" ще прибегне до продажба на имущество, за да плати поискания откуп от 1 млн. евро за отвлечения си шеф Киро Киров. Най-вероятно това ще бъдат недвижими имоти, върху които няма залог. Това е било решено на спешно заседание на петимата членове на Съвета на директорите на дружеството в понеделник. Сбирката е била ръководена от сина на похитения бизнесмен - Иван Киров, който е съдружник в холдинга. Киров-младши дори потърсил помощ при столичния кмет Бойко Борисов. Вчера в 11 ч той влязъл на "Московска" 33, съобщиха очевидци. Фамилията на похитения предприемач много трудно може да събере нужните пари, твърдят семейни приятели. Те отрекоха слуховете, че "Киров АД" разполага със скъпа яхта, която може да бъде бързо осребрена. Единственият плавателен съд, който се води на акционерното дружество, е италианска моторна лодка тип "Зодиак". Тя е дълга 7,5 метра и струва едва 30 000 евро.

Плащаме с SMS глобите на КАТ, оповестява Дневен Труд.


Вместо да губят време и късат нерви пред гишетата на КАТ, българските шофьори скоро ще си плащат глобите и с SMS или през интернет. Новата електронна система, която ще работи в цялата страна, ще демонстрира в сряда вътрешният министър Михаил Миков в КАТ-София. Полицаите ще бъдат снабдени с устройство, чрез което ще се издава електронен фиш. Ще е достатъчно неговата серия и номер да бъдат изпратени на кратък номер 1669 до всички мобилни оператори. Освен с SMS глобите по Закона за движение по пътищата (ЗДП) ще се плащат и по интернет, като сумата пак се добави към телефонната сметка, с дебитна или кредитна карта чрез регистрация в системата ebg.bg.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4264 |06.04.2009 Пресата на 7 април . 0| 4935 |05.04.2009 Понеделнишката преса на 6 април . 2| 3813 |02.04.2009 Петъчната преса на 3 април . 0| 4007 |01.04.2009 Пресата на 2 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads