Реклама / Ads
0| 3994 |07.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 юли

.
Вестниците пишат за отрезвяването в туризма; за антимафиоти във фонд "Земеделие"; за президента в изолация за мажоритарния вот; за ледена вълна, която убива на плажа.
 

 

27 т вода и контролирани взривове в Челопечене, описва Монитор.

Контролирани взривове разтърсиха поделение 18 250 в Челопечене вчера, 4 дни след експлозиите от 3 юли, и след като самолети цистерни заляха с 27 тона вода мястото на инцидента. Сапьори от спецчастите на Българската армия започнаха обезвреждане на опасните остатъци от снаряди. Министърът на отбраната Николай Цонев заедно с военноокръжния прокурор на София полк. Спас Илиев, зам.-главния прокурор Камен Ситнилски и зам.-началника на ГЩ на БА вицеадмирал Емил Люцканов дадоха изявление, след като от вертолет се запознаха с обстановката на територията на военното поделение. На въпрос дали и други хора ще бъдат уволнени или сами ще подадат оставка и само ген. Румен Цоков ли е виновен, министър Николай Цонев каза, че решения ще бъдат взети след представянето на резултатите от проверката за състоянието на поделението през последните 10 години, определено за днес. Според министър Цонев кризата е преодоляна. Специално за "Монитор" Цонев заяви, че оставката на шефа на Генералния щаб на БА ген. Златан Стойков вчера не е била обсъждана. 

Акция “Митко Бомбата” в армията, обявява Стандарт.

Всички във военното министерство, които имат отношение към поделението в Челопечене, ще бъдат разпитани без значение на чинове и постове. Това обеща зам. главният прокурор Камен Ситнилски, който вчера в ранни зори навести взривения склад. Той поясни, че ще бъдат потърсени и бивши служители от отбраната. Проверките ще прави инспекторатът на военното ведомство. Ако има данни за престъпление, те ще ги подават на обвинителите. Зевзеци под пагон вече кръстиха "Митко Бомбата" акцията за издирване на виновните за взривения арсенал. Сигналът от родното ФБР за злоупотреби в Челопечене е получен, след като вече е имало образувано досъдебно производство срещу началника на поделението Мирослав Митов, обясниха още прокурорите. В документацията обаче не фигурирали данни, че базата не е достатъчно обезопасена. Разследването било образувано за 51 тона гилзи, продадени на много ниски цени. Впоследствие е получен сигнал за по-голямо количество и е започнала проверка по него, разясни Ситнилски. Назначили сме доста сериозна експертиза, чакаме да излезе и тогава ще преценим следващите процесуално-следствени действия, включително и привличане на обвиняеми по съответните текстове, каза прокурорът. Той обясни, че няма данни експлозията да е свързана с частни фирми, които проявяват интерес към поделението, но това също ще бъде проверено. Не виждам нищо странно, че точно когато поделението се подготвя за ликвидация и освобождаване на района всичко се "вдига във въздуха", каза разследващият инцидента военен прокурор полк. Спас Илиев. Все още се събират доказателства, ще се проучи цялата дейност на склада за предходните 10 години. 

Отрезвяването в туризма започна, оповестява Дневник.

Труден за някои хотелиери и дори за цели курорти сезон, спад на продажбите на част от основните пазари, лош имидж на фона на повишаващи се цени, липса на кадри и глобална финансова криза - това са вътрешните и външните фактори, които през сезон 2008 започват да отрезвяват туристическия бранш в България. След изминалите пет-шест години, когато броят на чуждите туристи в страната непрекъснато растеше с двуцифрени темпове, тази година индустрията очаква забавяне. Оптимистичните прогнози са, че туристите в най-добрия случай ще са колкото миналата година на фона на увеличаващата се леглова база. "И с просто око се вижда, че по някои плажове и комплекси няма достатъчно туристи", коментира мениджърът на "Хотелбедс" за България Богдан Христов . Сезонът ще завърши като миналата година, няма да е лесен, посочи и Георги Щерев, председател на Съюза на собствениците в Златни пясъци. "Добра новина е, че се чуват вече разнопосочни мнения. Сезонът вече никога няма да бъде само добър или само лош. Той ще е добър за тези, които са преценили ценовата и маркетинговата си политика, и няма да е успешен за онези, които не са си изчислили сметките", заяви представителят на ТУИ за България Валентин Йосифов. Мнението му се подкрепя и от няколко хотелиери. Според Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, централните хотели там са пълни. Мениджърът на "Елените" Владимир Демирев също отчита висока заетост. Това се отнася и за "Дюни", обясни Елза Радкова, която е собственик в комплекса. По информация на представителите на туристическия бранш тази година по-големи трудности изпитват северните курорти въпреки по-интензивното застрояване по Южното Черноморие. Причината е в по-високите цени, пакетите на север са с 10-20% по-скъпи, съобщи Йосифов. 

Прокуратурата се развихри във фонд "Земеделие", твърди Дневник.

Спецполицаи вчера иззеха от фонд "Земеделие" досиетата на пет проекта по програма САПАРД. Прокуратурата е поискала разрешение за това от съда, след като повече от месец от фонда не са отговаряли на искането на обвинителите да получат документите. Те са необходими за разследване на бенефициент по САПАРД, който се проверява за документна измама за над 400 хил. лв. Престъплението е извършено по времето на бившите шефове на фонд "Земеделие" Асен Друмев и Димитър Тадъръков, каза зам. градският прокурор Роман Василев. Той обясни, че ако бъде установено, че хора от ръководството са толерирали проектите на заподозрения в измама, ще започне разследване и срещу тях. Василев отрече случаят да е свързан с бившия собственик на "Дюни" Людмил Стойков. Отделно прокуратурата ще започне разследване и срещу служителите от "Земеделие", които са отказвали да предоставят документите за петте проекта. От фонда вчера казаха, че са оказали пълно съдействие при изземването на досиетата. 

Обсъждат осигуровките да паднат с 2%, информира Дума.

Обсъжда се възможността осигуровките да се намалят с още два пункта и от 32% да станат 30%. Промяната ще влезе в сила от 1 октомври. Това каза вчера заместник-министърът на финансите Кирил Желев. Засега не трябва да се въвеждат диференцирани ставки на ДДС в България и ще се запази неутрална данъчна политика, каза още Желев. Според него на кои сектори и стоки евентуално да се дадат преференции чрез по-нисък ДДС, е много труден и сложен, а политиката на правителството е стимулирането на секторите да става чрез разходната политика на държавния бюджет, а не чрез данъците. Вчера стана известно, че Европейската комисия ще предложи след 2010 г. страните от ЕС да могат сами да преценяват дали да въвеждат по-ниски ставки за някои стоки. Министър-председателят Сергей Станишев, който заедно с Кирил Желев участва в европейска кръгла маса на индустриалците, каза, че в средата на годината ДДС не може да се намалява. 

Първанов: Партиите без дарения от фирми, цитира Дума.

Основният фактор, който генерира политическа корупция, е непрозрачното финансиране на партиите. Необходимо е и да се прекратят даренията от юридически лица. Това заяви вчера президентът Георги Първанов, който откри дискусия за реформата на политическия модел, в която участваха представители на парламентарните партии, формации извън парламента, политолози, социолози и журналисти. Според президента в момента няма ефективен контрол за произхода на парите, с които се финансират политическите формации. При всяко дарение да се попълва декларация за произход на средствата и липсата на конфликт на интереси, предложи още Първанов по време на мащабната дискусия в НДК. Президентът поиска и въвеждането на публичен регистър на социологическите, рекламните и лобиските и пи ар организации. Според него трябва да се дадат права и ресурс на Сметната палата за контрол върху вътрешно партийните финанси. По отношение на реформата в избирателната система Първанов заяви, че въвеждането на мажоритарен елемент не е универсалното лекарство, и посочи че той не говори за чисто мажоритарна система. Първанов изрази съмнение, че ще бъде постигнат консенсус за въвеждането на смесена избирателна система.  

Президентът в изолация за мажоритарния вот, съобщава Монитор.

Изказаните наскоро предложения на президента Георги Първанов за въвеждането на мажоритарен вот у нас не срещнаха особена подкрепа сред лидерите на политическите партии. Това стана ясно по време на кръгла маса, на която се обсъдиха възможностите за промяна на изборното законодателство. В 5-часовата дискусия участваха представители на парламентарни и извънпарламентарни партии, социолози, политолози и др. Първанов обаче уточни, че посланията, които изрече в публичното пространство, не са били изтълкувани правилно и че не е апелирал за въвеждането на мажоритарен вот, а за пропорционална система с мажоритарен елемент.  

Спор: Мажоритарно влиза ли Азис, чуди се 24 часа.

Само 2 от 10 партии “за” вот за личности. Ако изборната система в България бъде променена в края на тази година, има ли вероятност при мажоритарен вот фолкзвездата Азис да събере най-много гласове и да влезе мощно в новия парламент? Този вариант бе отхвърлен категорично от президента Георги Първанов на дебат в зала 6 на НДК вчера. Дискусията "Реформата на българския политически модел" се провежда по инициатива на държавния глава в рамките на форума "Българските дебати".  

Медиите виновни за черните партийни каси, четем в Новинар.

"Медийният пазар тласка партиите към харчене на повече пари по време на предизборни кампании." Такова обяснение за партийните далавери даде вчера премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев по време на дискусия за промяна на изборното законодателство. Според него, ако партиите се откажат от ефирно време и място в печатните медии, губят влияние по време на агитация. Станишев не подкрепи идеята на Георги Първанов за въвеждането на повече мажоритарност в избирателната система, което пък разочарова президента. "Има стесняване на политическата подкрепа за въвеждането на мажоритарен елемент в избирателната ни система." Така евфемистично и лаконично държавният глава обобщи дебата и разочарованието си от неприемането на идеите му. Той не спести и критиката си към БСП: "Има известно стъписване и дистанциране от позицията, която партията имаше по мое време към мажоритарния елемент”, отбеляза с горчивина той. Според него „всички искат повече мажоритарност, но щом се стигне до въпроса за мажоритарността, бият отбой”. Той предупреди, че "силните, здравите и перспективните партии няма да загубят от включването на мажоритарен елемент в избирателната система". Първанов изрази опасения, че следващият парламент, създаден на базата на преференциалния елемент, може да бъде блокиран и трудно да се създаде работещо ефективно мнозинство. Той се обяви против вдигане на бариерата за влизане в Народното събрание и против задължителното гласуване. „На този етап това, с което трябва да спечелим хората, е политиката, а не силово административните действия”, коментира президентът. Той предупреди, че задължителният вот може да роди политически чудовища.

Станишев: Промени в ДДС след 2009 г., пише Дневен Труд.

Правителството не може да заяви позиция по отношение намаляването на ДДС в средата на бюджетната година. Това каза вчера премиерът Сергей Станишев на среща с представители на Европейската кръгла маса на индустриалците в столичния хотел “Шератон”. “Ако се правят такива промени, те ще бъдат за следващ бюджет”, поясни премиерът. Той напомни, че България е с най-ниските данъчни ставки в Европа. Бюджетът ни се пълни от два основни източника - ДДС и акцизи. “Вероятно не искате в един момент да докарате България дотам, че данъчните постъпления да бъдат по-ниски от очакваните разходи. Така че не очаквайте от мене елементарни отговори на трудни въпроси”, бе категоричен Станишев. Той допълни, че не може на базата на една експертиза да се заявява правителствена политика. Зам.-министърът на финансите Кирил Желев обяви, че засега ДДС трябва да се запази на 20%, защото намаляването му крие рискове в условията на прогнозите за световна криза и забавяне на икономическия растеж. Желев се обяви и против диференцираните ставки за храните, защото това щяло да бъде трудно за администриране. Трудно щяло да бъде да се определи и кои от секторите ще бъдат приоритетни. 

Автозастраховката три пъти по-скъпа, научаваме от Дневен Труд.

Застраховка “Гражданска отговорност” трябва да поскъпне незабавно. При цена от 60 евро за най-ниския клас автомобили компаниите са на загуба. Това заяви вчера шефът на Асоциацията на българските застрахователи Орлин Пенев. Той се обяви за плавно покачване от 20-30 % годишно. Шефът на ЗПАД “Армеец” Румен Георгиев обаче е за по-драстични промени. Според него полицата трябва да скочи двойно, дори тройно. 

Дрога със..., загадъчен е 24 часа.

Новият наркотик заля Гърция.  За наркотичен звук, който се пласира по интернет, сигнализират гръцките медии. I Doser прави бум в целия свят, без да се взема с хапчета, инжекции или вдишвания. Това са цифрови файлове, които потребителите свалят от интернет. "Дозата" се състои от звукови вълни, вградени след обработка в обикновени музикални файлове MP3.  

Ледена вълна убива на плажа, предупреждава Стандарт.

Ледена вълна поваля туристи на плажа. Разликата между температурата на водата и на въздуха е повече от 10 градуса. Затова рязкото влизане и излизане от морето може да предизвика термичен шок, алармираха лекарите. Десетки летовници са припаднали от топлинен удар във Варна и Бургас през уикенда. Студената вълна е била предизвикана от силния вятър по Северното Черноморие, но бързо е достигнала и южното крайбрежие. В морската столица, където температурите надхвърлиха 330С на сянка, градусите на водата са паднали до 10-15. Не е изключено първото удавяне за сезона във Варна да се дължи на коварния леден капан. 17-годишно момче намери смъртта си в неделя, след като скочи от 3-та буна. Вероятно студената вода го е пресякла, коментират лекарите.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3835 |02.07.2008 Пресата на 3 юли . 0| 3962 |01.07.2008 Пресата на 2 юли . 0| 4300 |30.06.2008 Пресата на 1 юли . 0| 4120 |25.06.2008 Пресата на 26 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads