Реклама / Ads
0| 4142 |07.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 ноември

.
Вестниците пишат за третото полувреме на вота в съда; за недолюбения от десните Костов; за завоя на ГЕРБ към Сокола; за депутатските щения за още коли и закуски; за защитените свидетели срещу мафията.
 

Трето полувреме на вота в съда, оповестява Стандарт.

Есенен дъжд от дела срещу изборите заваля в цяла България. Съдът спря решението за избор на общински съвети в Пазарджик и Русе, обжалват се резултатите от вота от Пловдив и Хасково до Самоков и Елин Пелин. Така балотажът не просто ще има продължения, а цяло трето полувреме. Перспективата от преиграване на мача по места също не е никак фантастична, защото от официална среща на програми и идеи изборите се превърнаха в диво селско дерби. Всъщност масовите брожения на загубилите бяха предизвестени от яловия закон, който уж трябваше да забрани покупко-продажбата на гласове. Народът и без закон си знаеше, че дойдат ли избори, рогът на изобилието като спукано гърне ще се излее в краката му. Този път го съблазняваха незаконно. Може би пък затова на него му беше дваж по-сладко. Сега топката е в краката на магистратите. Съдът ще реши местните избори кажи-речи в половин България. Ще ни управляват стар кмет с нов общински съвет или обратно - зависи чии бюлетини пак ще се броят и за какво отново ще се гласува.

Вотът бил по-скъп от планираното, тегли чертата Дума.

700 хиляди лева допълнително били изхарчени за още урни Със 700 хиляди лева е излязъл по-скъп вотът от предварителните разчети. Това предположи вчера министърът на държавната администрация Николай Василев. Той посочи, че разходите били за урни, но уточни, че не може да посочи точната сума. Министърът обясни, че ведомството му е било отговорно за урните и те били достатъчно на брой. Пликовете за бюлетините също са качествени, непрозрачни, с правилния размер, отчете още министърът. Над 12 хиляди са били печатите, като там, където са били с лека повреда, в деня на изборите са подменени с нови. Министър Василев отбеляза, че областните администрации са отговаряли за бюлетините. На първия тур е имало случаи, където те не са достигали, но това било, защото са скривани, загубени или е имало допълнително дописване на избиратели в списъците. Отпечатаните бюлетини са близо два пъти повече от хората, които са гласували, заяви още Василев.

Всички десни не обичат Костов, заключава Новинар.

Ожесточена атака срещу тъмносиния лидер Иван Костов започнаха политици от всички десни партии. Дебатът за вината, която носи Командира за дясното разцепление, започна след изявлението на депутата от ДСБ Нено Димов, че проектът "За силна България" е изчерпан, като според него отговорността за неуспеха на партията се дължи изцяло на Иван Костов и Екатерина Михайлова. Намек за необходимостта от оттеглянето на ДСБ-лидера направи депутатът от ОДС Иван Сотиров, който припомни, че с оттеглянето си след евроизборите Петър Стоянов е подканил лицата на прехода да напуснат политиката, за да има обединение вдясно. По думите на Сотиров идеята за създаване на нова парламентарна група между двете сини партии няма да се осъществи. Според него е по-реално да се търси единодействие на десните партии, където има допирни точки. Освен това в самите парламентарни групи невинаги има пълна стиковка, смята депутатът. Неговият колега Мартин Димитров пък смята, че е необходимо ново ниво на сътрудничество в дясното пространство.

Парадоксът на ДПС, описва Дневник. 

ДПС - единствената управляваща партия, която разшири влиянието си в местната власт, е и единствената, която ще вземе бързи мерки срещу организациите, които са попречили да се представи още по-добре. Санкции ще понесе не само софийската структура, но и активисти от бастионите на движението. Причината - ДПС регистрира отлив на избиратели. В централата си обясняват странното за техния свръхдисциплиниран електорат явление с неадекватни решения на местни водачи. Движението започва да страда от проблемите, характерни за другите големи партии - прекалена амбиция и желание за власт на местни лидери, което доведе до издигане на неподходящи кандидати, отблъсна добри претенденти и ги накара да играят самостоятелно и в крайна сметка причини отлив на гласове и разклащане на позициите. Това са установили в ръководството на партията при анализа на резултатите от общинските избори, научи "Дневник" от депутати. В централата очакват, че виновните за загубата в общини, смятани за сигурни за ДПС, сами ще се оттеглят или местната структура ще им потърси отговорност. Ако това не се случи, ще се намеси централното ръководство.

ГЕРБ зави към Сокола, шокира Стандарт.

Коалиция между ДПС и ГЕРБ ще има в общинския съвет в Сливенска област, разкриха от "Стамболийски" 45. Движението направи подробен анализ на изборите на заседанието на предизборния щаб и ЦОБ във вторник. Ние никога не сме били затворена партия и сме диалогични, аргументираха се от ДПС, като добавиха, че такива коалиции ще има и в други региони. Според хората на Доган обаче в ГЕРБ се пазели от влизане във властта и реално управление на повечето места, където са спечелили. Тяхната цел е парламентарните избори след две години, а когато си във властта, популизмът престава да бъде оръжие, обясниха ситуацията хората на Доган.

ЕНП зове Борисов за обединение на сините, четем в Монитор.

Европейската народна партия призова избрания за нов мандат столичен кмет Бойко Борисов да се обедини с другите десни партии след местния вот. Надявам се, че ще успеете да убедите другите партии членки на ЕНП в България, да обединят сили с Вас в създаването на местните правителства, се казва в писмото от председателя на ЕНП Уилфрид Мартенс. Мартенс отбелязва още, че успехът на ГЕРБ на местните избори е успех и за десницата в Европарламента, към която е подала документи за членство и партията на столичния кмет. Резултатът потвърждава стабилността на партията в българската политика, което е особено важно, имайки предвид, че ГЕРБ е създадена само преди година, констатира още председателят на ЕНП. Мартенс отбелязва и, че резултатите от изборите ще повлияят положително на процедурата по приемане на ГЕРБ-ерите. Победата отразява доверието на хората в ГЕРБ и лидерството на Бойко Борисов, категорични са от ЕНП. На въпрос на "Монитор" как ще работи в общинските съвети ГЕРБ с представителите на десницата, столичният кмет отговори, че е отворен към тях. Категорично заявявам, че коалиции с БСП и ДПС няма да правя, а ще търся партиите в център дясно, обясни още Борисов. Той обаче допълни, че от отсрещната страна такава готовност явно няма.

Сидеров заплашил депутат със смърт, обявява Монитор.

Десети депутат напусна парламентарната група на "Атака" и обвини шефа на партията Волен Сидеров в смъртна заплаха към него. Лидерът на формацията е категоричен, че обвиненията на съпартиеца му Георги Георгиев към него са измишльотина. Факт е обаче, че коалиция "Атака" имаше 21 народни представители, от които до сега останаха едва 11. "Бяхме в стаята ни в НС и бях поръчал кола, тъй като имах ангажименти с предизборната кампания. Волен побесня и започна да блъска по масата с пластмасова чаша, викайки, че трябвало да знае кой от какво се възползва. Обвиняваше ме, че само благинки съм ползвал и ме пита дали имам съвест. Когато му отговорих, че съвестта ми е чиста, той започна да ми вика Върви си при твоите господари, дето ти плащат. Крещеше - няма да ми разцепиш групата, трупове ще има, трупове ще падат", разказа отцепникът Георги Георгиев, който за сега няма да къса партийната си книжка. Независимият вече парламентарист поясни, че Сидеров се вбесил заради статия в броя на в. "Политика" от 19 октомври, според която депутатът се готвел да напусне групата заради недоволство от партийната политика, което всъщност се потвърди. По думите му негови колеги го известили за още четири случая, при които Сидеров му се е заканвал зад гърба.

Защитени свидетели срещу мафията?, пита Дума.

Висши магистрати от САЩ препоръчаха на българските си колеги да използват програми за защитени свидетели в дела срещу организираната престъпност. Федералният прокурор от Сиатъл Маршал Лорд заяви вчера във Велико Търново, че на днешната си среща с главния прокурор Борис Велчев ще препоръча при решаването на съдебни дела, свързани с организираната престъпност в България, по-широко да се използват възможностите на програмите за защитени свидетели. Заедно с федералния съдия от Ню Йорк Николас Гарофис прокурор Лорд вчера разговаря с магистрати от Великотърновския апелативен съдебен район за предизвикателствата пред делата срещу организираната престъпност. Според Гарофис показания на защитени свидетели са убедили съдебните заседатели от Източния съдебен окръг в Бруклин, Ню Йорк, да се произнесат с осъдителна присъда в процеси срещу членове на престъпната фамилия Бонано през 2005, 2006 и 2007 г. Прокурор Лорд поясни, че в програмите за защитени свидетели могат да бъдат включени извършители на престъпления, които със своите показания могат да получат по-леки наказания. Други, които вече изтърпяват присъди, могат да бъдат включени в програма, която да защити техния живот в самия затвор, обясни Лорд. По думите му програмата за защита на свидетели е нов инструмент в съдебната практика в България, но американската страна е готова да окаже пълно съдействие за нейното приложение в работата на съдебните институции у нас.

Депутатите искат повече пари за коли и закуски, разкрива щенията Новинар.

Управляващите обмислят промени в закона, за да увеличат депутатските заплати за следващата година. Вече от няколко дни в парламента вървят слухове, че народните избраници ще настояват за по-висок процент месечно възнаграждение. Повод за това са и залегналите 21 млн. лв. повече от държавните пари в бюджета на самата институция. По думите на Мария Костадинова от НДСВ заплатата на един депутат се оказва по-ниска от кметската и от тази на председателя на Общински съвет. Костадинова, която е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, одобрява предстоящото увеличение на възнагражденията на избраниците. Заплатите на народните представители в страната са най-ниските спрямо тези на депутатите в останалите членки на ЕС, подчерта и Атанас Мерджанов от Коалиция за България. Според шефа на икономическата комисия в парламента Йордан Цонев обаче за депутатите била необходима сопа, а не по-високи възнаграждения. Още повече че възнаграждението на народния представител е "вързано" със средната заплата на страната. Така по закон един депутат взима три пъти средната заплата. "Ако ще се увеличават заплати, трябва да се промени законът", категоричен бе Цонев. На същото мнение е и Мартин Димитров от СДС. Той добави, че при увеличение на бюджета на НС е разумно да се инвестира в експерти, а не в купуването на ненужно скъпи нови автомобили. 20 нови лимузини BMW-3 е предвидено да возят народните избраници. Този модел на скъпата немска марка обаче не отговаря на нужните изисквания, научи "Новинар". По закон автомобилът трябва да има резервна 5-а гума, а в случая такава липсва. Ненужно скъпата покупка се оказва и абсурдно нефункционална заради малките размери на купето.

Англия опрощава заеми на наши студенти, информира 24 часа. 

Българските студенти ще могат да учат в Англия срещу заеми, които ще се опрощават при определени условия. Кредитът се опрощава, ако 15 години след дипломирането си висшистът не е достигнал определено ниво на доход. За България е фиксирано на 6000 лири годишно или приблизително 18 хил. лв. Сумата се актуализира всяка година според показатели, сред които и инфлацията, обясниха от Британския съвет у нас. В събота в столицата се открива изложение на чужди университети.

Неподкупни катаджии на 4 места в София, засича Дневен Труд. 

Катаджии, които не приемат рушвети, следят светофарите на четири кръстовища в центъра на София. С тях не може да се спори, не откликват на молби, не обръщат внимание на обяснения от типа “минах на жълто”. От няколко месеца камерите между ЦУМ и Орлов мост вече сами засичат колите, минаващи на червен светофар. Автоматично снимката на автомобилния нарушител излиза на принтер, а собственикът на колата, чийто номер е заснет, получава “честитка” по пощата. Между глобените има и полицаи. Под денонощен видеоконтрол са кръстовищата на “Цариградско шосе” с “България”, “Васил Левски” и “Раковски” с “Цар Освободител” и “Тодор Александров” с “Мария Луиза”.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4176 |06.11.2007 Пресата на 7 ноември . 3| 4730 |05.11.2007 Пресата на 6 ноември . 0| 3985 |31.10.2007 Пресата на 1 ноември . 1| 4066 |30.10.2007 Пресата на 31 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads