Реклама / Ads
0| 3801 |08.12.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 9 декември

.
Вестниците пишат за това, че парното краде по 20 бона от блок; за кризата и "кризисните заплати"; за депутатската рода, строяща язовир с европари.
 

 

ПАРНОТО КРАДЕ ПО 20 БОНА ОТ БЛОК, ПИШЕ СТАНДАРТ.

Парното взима с измама по 20 бона от всеки блок на месец. Номерът е в по-ниската температура на топлата вода, която се пуска в радиаторите. Разкритието направи шефът на федерацията на потребителите Павел Кърлев. Воден от него екип направи замерване в абонатната станция на жилищен блок в столичния квартал “Света Троица”. “Оказа се, че в апартаментите влиза вода с 4-5 градуса по-студена от обявената във фактурите”, обясни Кърлев. С тази измама “Топлофикация” пести енергия за подгряване. Хората реално плащат за услуга, която не получават. Според изчисление на инженери за месец от средно голям блок по този начин може да се вземат около 20 хиляди лева над реалната стойност на отоплението.

КРИЗАТА УДРЯ ДО МАРТ 2009 Г. АВТОПРЕВОЗИТЕ, ОСВЕДОМЯВА ПАРИ.

Световната икономическа криза ще удари сериозно автомобилния бранш у нас най-късно през март 2009 г. Това прогнозира Красимир Калайджиев от Изпълнителна агенция Автомобилна администрация към транспортното министерство. В момента пазарните позиции на нашите компании в Евросъюза, особено тези, които извършват товарни превози, остават стабилни, става ясно от проучване на доц. Емил Желев от Висшето транспортно училище Тодор Каблешков. Според него за последните две години товарните автомобилни превози в България отбелязват 16% ръст. За същия период в общността тези превози са намалели средно с около 2-3%.

БЮДЖЕТЪТ ЩЕ ПОМАГА НА БИЗНЕСА С "КРИЗИСНИ" ЗАПЛАТИ, СЪОБЩАВА ДНЕВНИК.

Как със средства от бюджета да се подпомогнат предприятията, за да не съкращават работници заради кризата, са обсъждали представители на социалното министерство, бизнеса и синдикатите на среща с премиера Сергей Станишев и вицепремиера Меглена Плугчиева. Това съобщи в понеделник министърът на труда Емилия Масларова. От социалното министерство уточниха също, че догодина се предвижда около 10 хил. безработни да получат до 50 хил. лв. за започване на собствен бизнес по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Засега се обсъждат два варианта. Единият се отнася само за работещи по трудов договор и предвижда предприемачите, вместо да ги съкращават, да намалят работния им ден, като държавата поеме част от заплащането им. В другия Министерството на труда се ангажира да дава до 300 лв. на месец на работодател, който наеме съкратен заради финансовата криза работник.

ПЛОВДИВ В СТУПОР СЛЕД ИСКАНЕТО НА ВАСИЛ БОЖКОВ ДА ЧИСТИ ГРАДА, ИНФОРМИРА ДНЕВНИК.

Васил Божков настоява да чисти Пловдив, потвърди в понеделник кметът на града Славчо Атанасов. Срещата между двамата се е състояла в ресторант преди двадесетина дни. Това искане поставя Пловдив в много сложна ситуация. Преди дни стана известно, че Божков е придобил 92% от фирмата "Еко глобал", която до октомври 2007 г. чистеше Пловдив. Бившият кмет Иван Чомаков обаче едностранно разтрогна 15-годишната концесия. Проблемите възникнаха след "развода" между съдружниците Петър Станчев и Атанас Търев. Търев сега е съдружник с оръжейния и футболен бос Николай Гигов в консорциума, който изгражда завода за преработка на отпадъци край Шишманци. Заради едностранно прекратения договор "Еко глобал" съди общината за 54 млн. лв. Васил Божков наследява и тези съдебни претенции.

ДЕПУТАТСКА ЩЕРКА И ЗЕТ ЩЕ СТРОЯТ ЯЗОВИР С ЕВРОПАРИ, ЧЕТЕМ В НОВИНАР.

Дъщерята на депутата от Коалиция за България и лидер на партия "Рома" Тома Томов Стефка и мъжът й са на път да построят язовир край Берковица с европари, научи "Новинар" от съветници в града. Според експерти обаче изграждането на подобно съоръжение е налудничава идея. Шефът на местното ВиК инж.Йордан Йорданов смята, че в подобно начинание липсва икономическа целесъобразност и очевидно става дума за политически интереси. Предвижда се съоръжението да бъде построено на 3-4 километра от населеното място и с 400 метра по-висока надморска височина от тази на планинското градче. "Водоемът пада под денивелация и подобно съоръжение е безсмислено. В района няма толкова вода, а обирането на цялото снеготопене би довело до екокатастрофа.

ДВА БОНА ЗА ШАМАР ВКЪЩИ, ПРЕДУПРЕЖДАВА МОНИТОР.

До 2000 лв. ще е глобата за шамар вкъщи според подготвяните поправки в Закона срещу домашното насилие. Това съобщи вчера Татяна Костова, държавен експерт от Министерството на правосъдието, координатор на работната група, която ще ремонтира действащия от 2005 г. закон. Санкциите, които ще отнасят насилниците родители, които бият или тормозят децата си, или съпрузите, които прилагат физическо насилие вкъщи към нежните си половинки, ще скочат от 200 на 500 и от 1000 на 2000 лв. С поправките в документа отговорни за агресията вкъщи ще са и двойки, които живеят на семейни начала, както и родители, които в присъствието на децата си упражняват юмручното право върху съпругите си. Съдът ще може да налага алтернативно вместо парична глоба насилниците да полагат общественополезен труд, мярка, заложена и в Закона за опазване на обществения ред. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3842 |08.12.2008 Понеделнишката преса на 8 декември . 0| 3871 |04.12.2008 Петъчната преса на 5 декември . 0| 3940 |03.12.2008 Пресата на 4 декември . 0| 3872 |02.12.2008 Пресата на 3 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads