Реклама / Ads
0| 4130 |08.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 9 октомври

.
Вестниците пишат за "стачната просия"; за отлагането на доплащането в болниците; за директивата "Без агенти на ДС в новата агенция по сигурност"; за скоростната магистрала до Боровец.
 

Вкараха банките в стачката, съобщава Стандарт.

Емисари на властта почнаха проверка колко от учителите имат кредити в банки. Целта е да се види доколко са затънали в заеми и могат ли да си позволят да участват в стачката още дълго време. Така ведомството на Даниел Вълчев мери преговорната сила на синдикатите, както и прави опит за сплашване, коментира за "Стандарт" варненският лидер на КТ "Подкрепа" Стойко Атанасов. Според проучване на синдиката 80 на сто от българските учители са теглили кредит. Проверките започнали преди седмица. Синдикатите дори попитали зам. образователния министър Кирчо Атанасов преди седмица защо МОН проучва заемите на учителите, но той ги уверил, че такова нещо не се прави. Вкарването на банките в стачката обяснява защо Вълчев и Орешарски искат да бавят преговорите. Ако не платим вноските си по кредитите, ще затънем в дългове, обясниха учители. Стачкуващите подозират, че властта цели да ги притисне финансово, за да спрат стачката.

Проф. Никола Георгиев: “Стачката вече се превърна в просия”, цитира Дневен Труд. 

“Винаги предпочитам стачкуващия пред безропотно работещите. Ако бях учител, щях да съм сред стачниците, но бих направил това най-малко заради парите”, заявява в интервю за “Труд” известният литературовед проф. Никола Георгиев. Според него, учителите трябва да знаят, че стачкувайки за пари, те се отдалечават от учениците си. Все едно им казват: За нас има нещо много по-важно от вас. И част от учениците са обидени. Те ще погледнат с лошо око на нас и ще си кажат: “Ние сме тук, за да им изкарваме заплатите”. За да има успех тази стачка, родителите трябва да са заедно с учителите и плътно зад тях, казва още в интервюто проф. Никола Георгиев.

Станишев скастри синдикатите, пише Дума.

Това кой е в състава на правителството няма да го определят синдикатите, защото аз не определям кой ръководи синдикатите. Това заяви премиерът Сергей Станишев. Неговият коментар бе заради поисканото от синдикатите и учителите отстраняване на министрите на образованието Даниел Вълчев и на финансите Пламен Орешарски. Те предизвикаха гнева на протестиращите с телевизионния запис на Би Ти Ви от неделя, в който се уговарят за експертни преговори за учителската стачка, за да "се размотаят" нещата. Не мисля, че самите фрази и реплики са най-уместните, но не се съмнявам, че и министрите под напрежение от разговорите са се изнервили и са казала неща, които в действителност не мислят, каза премиерът. Станишев каза още, че е готов да се ангажира с участие в преговорите, но когато "има видимо желание за постигане на резултат и съвсем конкретни разчети и ангажименти и от другата страна". Премиерът бе категоричен, че българските учители не получават достатъчно, но припомни, че правителството е предложило много сериозно увеличение за следващата година.

Матурите може да се провалят, предупреждава Монитор.

Продължаването на стачката поставя под въпрос провеждането на матурите в 12 клас, тъй като стачкуват немалко учители, които преподават на завършващите. Това заяви вчера министърът на образованието Даниел Вълчев. След две седмици стачка вече възникват и твърде много юридически спорове и казуси. Правителството не протака нарочно преговорите, защото аз вече съм поел ангажимент всички икономии, включително от тази стачка, да бъдат дадени за възнаграждения на учителите. Така Вълчев вчера контрира обвиненията, че правителството нарочно бави преговорите, за да източи недоволните, като ги остави без заплати. Във Френската езикова гимназия и в 32 СОУ в столицата се водят консултации за подаване на колективни оставки.

Доплащането в болниците се отлага за края на мандата, научаваме от Дневник.

Доплащането в болниците ще бъде въведено най-рано през 2009 г., съобщи министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Дотогава и вноската за здраве ще остане същата - 6%. Ние с удоволствие бихме приели и сега да има доплащане, защото по този начин ще влязат допълнителни пари в болниците, но българите все още не могат да си го позволят, поясни министърът. Той обаче не отрече, че и в момента пациентите плащат всичко, което не се покрива от здравната каса. Плащат се и консумативите, които не влизат в клиничните пътеки. Гайдарски съобщи, че макрорамката на бюджета за здравеопазване все още не е окончателно определена. Засега се предвиждат същите 4.3% от брутния вътрешен продукт, но на практика догодина парите ще се увеличат с 200 млн. лв. заради ръста на икономиката. Към тях ще се прибавят и пари от структурните фондове на ЕС - около 60 млн. лв. за спешната помощ и още 60 млн. лв. по програмата "Човешки ресурси", изчисли министърът.

Бизнесът с имоти се укротява и у нас, информира Дневник. 

От началото на годината доходността от инвестиции в имоти намалява, като най-драстично е понижението при ваканционните и жилищните - до по-малко от 5% годишно. Печалбата от бизнес имотите остава сравнително по-висока - с два до три пункта, в сравнение с доходността в страните в Централна и Западна Европа. Това показват проучванията на международни компании. Преди две години обещанията за печалба от вложения във ваканционни апартаменти в България бяха в диапазона 7-8%. Прогнозите на експертите са, че до две-три години нивата на доходност от имоти в страната ще се изравнят с тези в Централна Европа.

Клошари агенти на жилищната мафия, известява Дневен Труд. 

Повечето хора бързат да отминат клошарите на тяхната улица. Вниманието на тези окаяни мъже и жени изглежда погълнато от боклуците. Но не е така. Очите на някои “шарят”, проследяват всеки възрастен човек, отбил се до контейнера: дали сам излиза на разходка, разговорлив ли е, сковава ли болка походката му. Колшарите докладват на жилищната мафия, разкри районният прокурор на София Александър Налбантов. Измамниците търсят жертви сред заможни, болни, доверчиви самотници.

Без агенти на ДС в новата агенция по сигурност, пише 24 часа.

НДСВ би подкрепило в законопроекта за Националната агенция по сигурността (НАС) да залегне лустрационен принцип по отношение на съпричастните към структурите на бившата Държавна сигурност (ДС). Това заяви Илко Димитров, депутат от НДСВ и член на работната група, която ще изчиства дискусионните въпроси в законопроекта за Националната агенция по сигурността. Той припомни, че е имало подобна идея от страна на председателя на вътрешната комисия Николай Свинаров, но още не била разглеждана от парламентарната група на НДСВ. Димитров обаче предполага, че тя ще бъде подкрепена от партията.

ЕС ни дава 12,6 млн евро за биоземеделие за тази година, окуражава Новинар. 

След шест години 3 на сто от продаваните храни на пазара у нас трябва да са биологично произведени. Това е едно от изискванията на Европейския съюз, за да може България да получи субсидиите, предвидени за биологично земеделие. България се нарежда сред първите места при страните, в които хората проявяват все по-голям интерес към здравословни продукти, произвеждани по екологичен начин, показва проучване на Organic-Market.info. Българските фермери, които започнат да отглеждат биохрани, ще могат да получат 12,6 млн. евро през тази година.

До Боровец за 35 мин. с магистрала, радва 24 часа.

Скоро пътят от София до Боровец ще отнеме около половин час по магистрала, съобщи кметът на Самоков Ангел Николов. Той е получил обещание от строителния министър Асен Гагаузов, че догодина ще започне строителството на 80-90 км магистрала, която ще свърже съществуващите “Хемус”, “Тракия” и “Струма”. Новият път ще минава и през Самоков. В понеделник бе направена първа копка на най-мащабния туристически проект у нас – “Супер Боровец”, който ще е готов до 2012 год. В следващите години дружеството “Рила – Самоков 2004”, което ще реализира проекта, ще инвестира 500 млн. евро в превръщането на Боровец в мегакурорт.

Пеевски съди 25 магистрати, четем в 24 часа. 

Делян Пеевски съди 25 висши магистрати, които отказаха да го върнат на работа в столичното следствие. Висшият съдебен съвет неправилно е отхвърлил молбата ми. Налице са всички условия, предвидени в закона, и магистратите трябваше да ме възстановят, пише Пеевски в жалбата си до 5-ма висши административни съдии. Според прокурора по делото на заседанието си на 16 май т.г. ВСС е нарушил закона, но не защото не е върнал Пеевски в следствието, а защото не е мотивирал отказа си.

Хаосът с парното става вечен, ужасява Монитор.

Хаосът със софийското парно е на път да стане вечен. Половината от хората с парно са недоволни от изравнителните сметки, изпращани им от топлинните счетоводители. На всичко отгоре те се оказват и незаконни. В началото на новия век излъгаха хората, че системата за дялово разпределение е най-справедлива и по-бедните просто ще могат да намалят парното си, за да не плащат големи сметки. От тях бяха взети милиони в името на "благородната" кауза. Това лято обаче се оказа друго - потребявалите по-малко топлина получиха по-големи изравнителни сметки. Целта е те да участват солидарно в загубите от сградната инсталация. Сякаш те са виновни, че старите съоръжения са непригодни за европейската система за дялово разпределение, а са били проектирани за времената на евтино гориво, доставяно почти без пари от бившия ни по-голям брат. От фирмите за топлинно счетоводство твърдят, че сегашната методика е най-справедлива и не ощетява никой. Просто постъпилата топлина в сградата трябва да се плати. Логично. Нелогично е, обаче защо дори на новите на абонатни станции са изключени датчиците за външна температура и съвременната автоматика не може да регулира топлоподаването и при по-топло време да се пести топлина и сметките на абонатите да са по-ниски. И съответно загубите от сградната инсталация да са по-малки. Но явно целта не е да се икономисва енергия, а да се стимулира нейното потребление.

Офертата за глас удари 200 лева край морето, установява Дума.

Суми от 50 до 200 лева се обещават на избирателите от несебърските села, за да гласуват за когото трябва. На въпрос "кой обаче е този, за когото трябва", хората отказват да кажат. По думите им обаче офертите идвали от няколко от кандидат-кметовете. Жители на село Гильовца в община Несебър разказват, че агитирането с пари за някои от кандидатите е взело застрашителни размери. Дори имало хора, които били заплашвани да върнат парите, взети от предишен кандидат и да гласуват за друг или в противен случай ще им изгорят къщите. Сред модерните методи на контрол на гласа е снимка на попълнената бюлетина на мобилен телефон. Все още съществува и купуването на гласове срещу кебапчета и бира в ромските махали на Бургас, но местните споделят, че вече са им предлагани от 20 лева за глас за мъжете и по 10 лева за жените. Повече като спекулации, отколкото реалност, нарече това лидерът на областния ромски съюз в Бургас Митко Доков. Той обаче не отрече, че и при предходните избори са обещавани пари на хората, като са взимани данните им от личните карти. Голяма част от ромите обаче си останали само с голите обещания. В община Созопол пък печелят симпатиите на избирателите с дърва или торбички с продоволствени помощи. Жители от Равна гора показаха торбичка, в която има тениска на един от кандидатите за кметския стол в Созопол и по пакет захар, сол, брашно и ориз.

60 000 напират да са кметове, изчислил е Стандарт.

Ако всеки от кандидатите за кметове и съветници облече войнишки шинел, ще имаме не една, а цели две редовни армии. Парите от еврофондовете вдигнаха акциите на местната власт и всеки петдесети напира да стане шериф. Около 60 000 са кандидатите за градска власт в страната или двойно повече от армията ни в момента. При 50% активност до урните ще отидат 3 млн. избиратели. Това означава, че 2% от тях ще гласуват за себе си. Напливът изправи косите на комисията по досиетата. В момента хората на Евтим Костадинов проверяват дали кандидатите не са били сътрудници на Държавна сигурност. "Няма да се учудя, ако кандидатите са около 60 000", коментира шокиращата цифра говорителят на ЦИКМИ Александър Александров. Той обаче направи уговорката, че комисията все още обобщава подадените от страната данни. Общият брой на мераклиите ще бъде обявен официално в края на седмицата. Досущ като състезанието от соцвремето "Бързи, смели, сръчни" пък ще премине гласуването на 28 октомври. Причината е, че освен умения при ориентирането в еднометровите бюлетини избирателите ще трябва да демонстрират и ловкост. Списъците с кандидати този път няма да са фабрично сгънати. Хората сами ще ги диплят в тъмната стаичка, след като подчертаят своите кандидати за кмет и съветници. След това обаче ще трябва да сложат бюлетините в плик, който ще получават на излизане от стаичката. Това означава, че вероятно ще се наложи допълнително да сгъват списъците, ако не са улучили при сгъването размера на плика. За да разясни гласуването, ЦИКМИ пуска до дни тв клип.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3972 |03.10.2007 Пресата на 4 октомври . 1| 3991 |02.10.2007 Пресата на 3 октомври . 0| 3751 |01.10.2007 Пресата на 2 октомври . 2| 4272 |26.09.2007 Пресата на 27 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads