Реклама / Ads
0| 4176 |02.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата в четвъртък

.
Вестниците пишат за тайната сделка за сестрите; за идеалният (мъж) кмет; за войници на косъм от смъртта; за драстичните скокове на цените; за мистерията “плосък данък”; за учителската ефективна стачка и за матурите- вход за ВУЗ.
 

Сестрите пуснати срещу тайна сделка за 100 млн. евро, оповестява Новинар.

Оръжейна сделка за 100 млн. евро стои в дъното на освобождаването на българските медици. Това скандално разкритие направи в интервю за френския вестник "Монд" синът на Кадафи Сейф ал Ислам. Споразумение с Великобритания, което може да доведе до екстрадирането на осъдения за атентата над Локърби либийски таен агент Абдел Басет ал Меграхи, е другият важен елемент от договорката за освобождаване на сестрите и Ашраф. Ден след като призна, че Либия е скалъпила теорията за заговор между медиците и Мосад, Сейф ал Ислам продължи да дава и подробности около тайното споразумение. Той обясни, че сделката между Париж и Триполи предвижда съвместни военни учения, както и проект за производство на оръжия. "Ще закупим от Франция противотанкови ракети "Милан", мисля, че на стойност 100 милиона евро", обяснява най-големият син на либийския лидер. Според "Монд", който се е свързал със Сейф ал Ислам в югоизточния френски град Ница, в основата на споразумението между Париж и Триполи е не ядреният проект, а военната сделка. Вчера френският президент Никола Саркози обаче заяви, че никакви компенсации не са били предоставяни на Либия за освобождаването на медиците. Същевременно Сейф ал Ислам потвърди, че има връзка между случая с бившия агент на либийското разузнаване и проблема с медиците. В близко време ще имаме споразумение за екстрадиция с Великобритания, наши представители бяха преди около месец в Лондон, за да обсъдят въпроса, обяснява той. Сейф ал Ислам се надява, че в скоро време Меграхи ще се върне в Либия. Според българския зам.-външен министър Феим Чаушев въпросът за съдбата на бившия либийски агент никога не е бил поставян по време на преговорите за освобождаването на българските медици. Той допълни, че случаят "Локърби" е част от отношенията между Либия и Великобритания и те не са споделяли с България подробности около разрешаването на проблема. Чаушев увери, че властите в София не са отправяли молба към Лондон за връщането на Меграхи в джамахирията в замяна на свободата на нашите медици.  

Откриха мъртъв Сергей Антонов, четем в Новинар.

Сергей Антонов, който беше съден за покушението срещу Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г., беше открит вчера мъртъв у дома си в София. На 11 юли т. г. той навърши 59 години. Италианската полиция задържа Антонов през 1982 г. с обвинение за съучастие на атентатора Мехмед Али Агджа, който стреля по папата на площад "Св. Петър" в Рим. Антонов беше оправдан през 1986 г. поради липса на доказателства. Малко след това той се завърна у нас, но в тежко здравословно състояние. Вчера в 15 ч съседка на Сергей Антонов е подала сигнал в Центъра за спешна медицинска помощ. Според медиците смъртта на Антонов е настъпила преди няколко дни.

Идеалният кмет - расов кон с костюм, анализира Стандарт.

Няма да залагаме на "куци коне", само с атове ще спечелим местния вот. Това твърдят днес всички партийни централи. Някои и сами не си вярват, но не това е основният проблем. По-лошото е, че що е то "куц кон" в ролята на кандидат-кмет зависи от доста неясни критерии. И обратно - хипотетичният образ на идеалния градоначалник се доближава до прословутото шопско определение "такова животно нема". Ако питате БСП - това е верен на партията човек, с висок авторитет в обществото и богат социален опит. Визуално - строг костюм и поглед в стил "Позитано" 20, ръце с обърнати навън длани и любезна усмивка при разговор, за да го харесват хората. Също и уверена стойка и походка на управленец, свикнал да носи отговорност и да взима решения. И решителен - като Станишев. Повече конкретика обаче има в изискванията на ДПС - към авторитета хората на Доган добавят управленски качества и познания в усвояването на европари. Тоест - допуска се небрежна елегантност в стил юпи. НДСВ пак чака времето - да дойде и да избистри новия вариант на свестен, местен и известен от предишните избори. Но един жълт Ламбо би им свършил работа. Фаворитите за вота според социологическите проучвания - ГЕРБ, градят засега най-пълнокръвния образ на идеалния кмет. Смел борец с корупцията, с управленски опит и качества за работа в екип. Представете си волеви човек, излъчващ едновременно сила, дружелюбност и доверие, и ще имате кандидат-градоначалник, харесан от Бойко Борисов. Самият той всъщност може да се приеме за най-близо до идеала, ако се съди по рейтинга му сред избирателите. Дори генералът на народа обаче не може да покрие критериите на политиците от различните нюанси. Опозицията - с изключение на ДСБ, всъщност гледа на него като на истински ат, на гърба на който ще се включи на финала сред победителите. Верните на Иван Костов засега пък казват само какъв не искат да е българският кмет - да не е социалист и да не е Бойко Борисов. На хората не им пука дали бъдещият им местен управник ще е корумпиран или не, не ги интересува дали е от техния град или село, не държат нито на образование, нито на семейно положение. Стига им кметът да върши работата си така, че да живеят по-добре. Не щем светец, а практичен управник, категорични са избирателите. Това твърдят социолозите от НЦИОМ. Ако са прави, значи наесен народът ще избира на принципа "не е важно на Вуте да му е зле, а на мен да ми е добре". Което си е направо новина в родната народопсихология. И определя най-важния критерий който поставят обикновените хора към кандидат-кметовете - практичността.

СДС зад Бойко. Гаранция над 50%, информира 24 часа.

Шансовете СДС да подкрепи Бойко Борисов на вота наесен са повече от 50%, съобщи вчера новият председател Пламен Юруков след среща с лидера на ГЕРБ. Решението трябва да вземе софийската организация, а НИС да го утвърди до 5 септември. Крайният срок обаче няма да се изчака, пролича след 30-минутната среща на четири очи, след която Юруков говори обстойно за втория мандат на Борисов. Двамата дори начертали опорните пунктове от 2 програми - за развитието на столицата в следващия мандат плюс дългосрочна - за 20 г. напред.

Петков каза на Саръев да не се захваща с Кърджали, пише Новинар.

Попрището на отец Саръев е друго и хвърлянето му в политиката би било и негова лична грешка, и грешка на тези, които ще го използват. Това заяви вчера вътрешният министър Румен Петков по повод желанието на Саръев да се кандиатира за кмет в Кърджали. Във вторник стана ясно, че зад кандидатурата му застават ГЕРБ, "Атака" и ВМРО. Петков обаче каза, че явяването на отеца в този много чувствителен регион би могло да ескалира известни религиозни напрежения. Според министъра коалициите "анти" би трябвало да бъдат изоставени в миналото. Не само заради пълноправното ни участие в Европейския съюз, а главно заради нашия манталитет, висока степен на търпимост и толерантност, която сме доказвали столетия наред, каза още Румен Петков. БСП официално обяви, че кандидатурата е неприемлива.

Мистерията “плосък данък”, разплита Монитор.

Мистерията около революционния плосък данък става все по-голяма.След като управляващите обявиха в неделя от резиденция “Евксиноград”, че въвеждат налога от 10 %, три дни по-късно стана ясно, че не знаят какво точно искат. Причина за политическото шикалкавене са последиците от промяната, които удрят по левия електорат и по този на ДПС. По настояване на двете политически сили вчера бе свикан сбор на финансови експерти. Те трябва да подготвят различни варианти за омекотяване на удара върху хората с ниски доходи, които са наети на работа в частния сектор. И да измислят как да отстранят гафа с отпадането на семейното подоходно облагане. Групата работи и по различни схеми за частично или пълно запазване на нормативно признатите разходи. Първи протестира срещу отмяната им още вчера Съюзът на българските журналисти.

Предисторията Преди заседанието в “Евксиноград” никой от нас не знаеше, че БСП ще поиска още едно увеличение с 10 % на пенсиите. Срещу тази идея НДСВ постави на масата своята ­ за 10 % плосък данък. Това разказа пред “Монитор” министърът на държавната администрация Николай Василев. Той е категоричен, че ефектът от предложението на царската партия е “да работим повече, да получаваме повече и държавата да ни взема повече”.

Противоречия": Преди три дни Йордан Цонев (ДПС), Милен Велчев (НДСВ) и икономическия министър Петър Димитров нямаха разногласия по плоския данък. Сега Милен Велчев твърди, че необлагаемия минимум трябва да остане, а Димитров е обвинен от съпартийците си в бърз флирт с бизнеса. Твърдението на финансовия министър Пламен Орешарски, че ниската данъчна ставка от 10 % означава да отпаднат всички отстъпки и преференции, разбуни партийните централи. На “Позитано” 20 започнаха да се питат дали не им е заложен капан преди изборите. И обвиниха новия икономически министър Петър Димитров, че в стремежа си да се сдобри с бизнеса след гафа с данък “богатство”, избързал с възторженото приемане на предложението за плосък налог. Бащите на идеята за десятъка ­ НДСВ също побързаха да тушират недоволството. Във вторник зам.-председателят на жълтата партия Милен Велчев обясни, че няма решение за отпадане на необлагаемия минимум. Вчера министърът на държавната администрация Николай Василев каза, че управляващата коалиция не е вземала решение за премахване нормативно признатите разходи за доходите по авторски, граждански, лицензионни и други договори. Христина Христова от НДСВ и Хасан Адемов от ДПС се обявиха за запазване на семейното подоходно облагане. Финансови експерти прогнозираха, че политическите противоречия по плоския данък ще забавят приемането му и не изключиха най-лошия вариант ­ отхвърляне на предложението.

20 войници на косъм от смъртта, ужасява се Стандарт.

Карат 13 ранени в три болници Ужасът се повтаря. 20 войници пострадаха при тежка катастрофа с боен камион. Возилото излетя от мокрия път на излизане от полигона край село Корен и след салто се заби в земята. 13 от бойците бяха ранени и откарани в три болници - в Хасково, Пловдив и София. В най-тежко състояние е професионалният боец Иван Койнарски. Той бе откаран в болница със спукани далак и пикочен мехур. Койнарски бе опериран по спешност. Други четирима са със счупени крайници. Останалите войници са с леки наранявания и мозъчни сътресения. Несъобразената с хлъзгавия път скорост на камиона бе първата версия за катастрофата. Войниците се връщали от учение. Шефът на Генщаба ген. Златан Стойков разпореди проверка на тежкия инцидент. Преди 12 години на 11 август 14 войници загинаха с камион край София. По същото време тогавашният премиер Жан Виденов игра хоро.

Очакват двоен ръст на приходите от туризъм до 2013 г., разбираме от Новинар.

Приходите от туризъм през годината се очаква да бъдат 2,2 млрд. евро, за 2010 г.- 3,3 млрд. евро, а за 2013 г.- 5 млрд. евро. Такива са прогнозите в Стратегията за перспективно и устойчиво развитие на българския туризъм за периода 2007-2013 г. Документът е разработен от експерти от бранша. Съотношението между приходи от морски и други видове туризъм сега е 75% към 25%, а за 2013 г. предвижданията са за 58% към 42%. Според прогнозите събираните държавни и общински данъци и такси ще нараснат от 220 млн. евро за тази година на 500 млн. евро през 2013 г.

Браншовиците очакват цените да продължат да растат, установява Дневник.

Юлските поскъпвания на основните хранителни стоки продължават и в първите дни на август птицевъди и хлебопроизводители обявиха поредно покачване на цените. От в четвъртък за килограм пилешко месо ще се дава близо с 1 лев повече, най-евтините опаковки хляб (700 грама) се продават по 70 стотинки, което е поскъпване с около 30%, от 16 на 20 стотинки е промяната при яйцата. Основната причина е най-слабата зърнена реколта от пет години с рекордно високи цени на брашното и фуражите, заради което започва внос на хиляди тонове жито и царевица от Унгария и Сърбия. Държавата няма планове да внася, а само ще помага на фермери в нужда, заяви земеделският министър Нихат Кабил пред Ройтерс. Това е второто увеличение на хляба от началото на жътвата, когато заради дефицита на пшеницата зърнопроизводителите обявиха, че няма да продават продукцията си под средноевропейските котировки. Недостигът на фураж пък притиска нагоре себестойността в месо- и млекопроизводството. Само преди две седмици най-големите мандри вдигнаха с 10-15 % цените на млякото, сиренето и кашкавала. Според прогнозите им тази тенденция може да се запази, ако суровото мляко продължава да поскъпва заради сушата и намаления млеконадой. След производителите по веригата търговците действат по инерция и си слагат надценки, много по-високи от тези на колегите им в останалите европейски държави, обясниха експерти пред "Дневник".

Пилешкото гони 5 лв./кг, научаваме от Дневен Труд.

Яйцата също ще поскъпнат Към лавинообразното поскъпване на хранителните стоки се присъедини и пилешкото. Бройлерите от понеделник ще се предлагат с 6% по-скъпо и цената на едро ще стигне 4 лева за килограм, обясни вчера председателят на Националния браншови борд на птицевъдите Иван Ангелов, който е съсобственик на старозагорската компания “Градус”. На дребно пилешкото ще удари, а може и да надмине 5 лева килото. Яйцата също ще поскъпнат и от 16-17 стотинки ще станат 20 до 22 стотинки.

Пилето мина 5 лв., хлябът гони 1,60 лв., добавя 24 часа.

Поскъпване удря България след сушата и пожарите. Цените на основните храни скачат всеки ден. От понеделник пилето ще мине 5 лв. за килограм в магазините, съобщи вчера шефът на продуктовия борд по яйцата, пилешкото и заешкото месо Иван Ангелов. Неговата фирма "Градус" - Стара Загора, която е най-големият производител у нас, ще пусне бройлерите от началото на следващата седмица по 4 лв./кг от предприятието при 3,75 лв. сега. С надценката в търговията на дребно и транспортните разходи до потребителите пилето ще стигне за 4,80-5,20 лв.

Кабил обвини спекуланти за драстичния скок на цените, четем в Сега.

Драстичното увеличение на цените на хляба и останалите основни стоки най-после направи впечатление и на управляващите. "От времената на хиперинфлацията не помня такива цени на зърното", призна вчера по Би Ти Ви земеделският министър Нихат Кабил. Според министъра обаче причините за скока са не толкова сушата и ниските добиви, колкото спекулата. Той директно обвини производителите, че крият зърното и сигурно "чакат да стане 1000 лева на тон", за да го пуснат. Преди дни шефът на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов също заяви, че фермерите надуват спекулативно цените, оправдавайки се със сушата. Проверка на "Сега" показа, че цената на пшеницата у нас наистина изпреварва тази на водещите световни пазари. Нашето жито се търгува на борсата в София по $ 283 за тон. От анализите на Софийската стокова борса от 25 юли 2007 г. става ясно, че тази стока е значително по-скъпа, отколкото на всички останали пазари в Европа и САЩ, както и в преките ни конкуренти в Черноморския регион Русия и Украйна. Засега сделките по тази цена са малко на брой, твърдят обаче от ССБ. Това е една от причините хлябът да поскъпне три пъти за няколко седмици и в много градове да се продава вече за 80 ст. за 700 грама. В Монтана килограм хляб се продава за 1.40 лв. Част от производителите прибягват до трика с намаляването на грамажа, без да сменят цената.

Масларова дава 600 лв. за второ дете, радва Сега.

Драстично увеличение на еднократните помощи за раждане на второ дете готви социалното министерство. Емилия Масларова предлага парите да се увеличат от 200 на 600 лв. от началото на 2008 г. При раждане на първо дете стимулът ще бъде повишен с 50 лева и от 200 помощта ще стане 250 лв. Досега еднократната помощ за първо, второ и трето дете беше по 200 лв., а за всяко следващо - по 100 лв. Ако второто и третото дете са близнаци, предложението на социалното министерство е родителите да получат еднократна помощ от 1200 лв., обясни Лазар Лазаров, съветник на министър Масларова. В противен случай за трето дете ще се дават по 250 лв., а за четвърто и повече - по 150 лв. "Има една много сериозна положителна тенденция на увеличаване на раждаемостта и мисля, че трябва да стимулираме младите хора", мотивира се социалният министър. Според нея младите семейства, от една страна, трябва да разполагат с по-голям паричен ресурс при раждане на дете, а от друга - с възможност да се върнат на работа по-рано. Затова другата мярка, която ще предложи Масларова, е разширяване на програмата "В помощ на майчинството" до навършване на 3-годишна възраст на детето. В момента тя е 2-годишна. По нея могат да се наемат безработни от бюрата по труда за детегледачки. Те получават 180 лв. заплата и осигуровка. Така майките могат да се върнат на работа преди изтичане срока на майчинството, за да не се дисквалифицират. От началото на годината досега 262 майки са се възползвали от тази програма.

Матурите - вход за вуз, оповестява Дума.

Паричните бонуси за учителите ще се дадат през септември, а за заплатите ще се мисли от 2008 г. Тази година е сигурно, че ще останат незаети места при приема във висшите училища, след като МС отпусна 10 000 бройки повече, заяви вчера просветният министър Даниел Вълчев. Това според него поставя въпроса дали да останат приемните изпити или в първи курс да се постъпва с резултатите от задължителните държавни матури, които идното лято ще се проведат за пръв път. Успешното въвеждане на държавните зрелостни изпити ще е задача номер едно за МОН, твърди министърът. Просветното ведомство е на път да завърши три от специалните програми за училищата тази година. За укрепването на спортните съоръжения за учениците са дадени 15 млн. лв. и с част от тях 45 училища ще направят спортни площадки с изкуствена трева. Униформи с отличителни знаци въвеждат 106 училища в страната за общо 1,5 млн. лв., според Вълчев догодина желаещите за такова нововъведение трябва да станат повече. В 46 общини пък ще бъдат купени над 100 автобуса, за да се превозват децата от селищата със закрити училища до средищните центрове. От тази дейност обаче са останали неусвоени около 17 млн. лв., които МОН пази за резерв, ако МФ продължи да дава само 90 % от субсидиите в бюджетната сфера. Макрорамката за бюджет 2008 още не е ясна, но Вълчев се е договорил с колегата си Орешарски идната година за фонд "научни изследвания" в МОН да се дадат 60 млн. лв. вместо сегашните 15 млн. лева. Вероятно през септември ще бъдат разпределени 13,1 млн. лв., предназначени за диференцирано заплащане на учителите, след като в близко време МС утвърди наредбата за това. Увеличение на самите заплати обаче може да има едва от януари, е категоричен Вълчев. С преговори пък можело да се избегне стачката, която просветният сектор подготвя от 15 септември. Традиционният първи учебен ден се пада в събота, но пък 15 септември е обявен от МС за работен, поради което занятията ще започнат в този ден. До седмица пък ще са ясни трите нови учебника по всеки предмет за VI клас, които учителите в страната трябва да посочат.

Учителите стягат ефективна стачка на 15 септември, пише Дневник.

Учителските синдикати заплашиха, че на 15 септември ще започнат ефективна стачка. Преговорите с министерствата на образованието и на финансите вървят към провал, прави се всичко възможно да не ни изпълнят исканията, затова началото на учебната година е пред провал, заяви Крум Крумов от "Подкрепа". Профсъюзите настояват от есента началната учителска заплата да стане 540 лв., а от 1 януари средното възнаграждение да се увеличи със 100% над сегашните 342 лв. Синдикатите изразиха категорично несъгласие с политиката по доходите на правителството и заявиха, че кабинетът се държи пренебрежително, като измества проблема във времето и не предприема мерки. В декларацията се казва още, че с 10-процентното увеличение на възнагражденията в бюджетния сектор средната брутна заплата на учителите става 374 лв., които не са достатъчни да покрият жизнения минимум. "В министерското постановление за увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 1 юли не е разписана началната заплата на учителите в средното образование, като така на практика няма единен стандарт", коментира Аспарух Томов от Националния учителски синдикат. По думите му образованието загива, защото учителите застаряват, а младите нямат стимул да се захващат с тази професия със стартова заплата 270 лв. Синдикатите настояват още да се увеличи процентът от БВП за образованието от 4.2 на поне 5% за следващата година. Според техни изчисления от оптимизацията на училищната мрежа и съкращения на преподаватели са останали около 54 млн. лв., които могат да бъдат пренасочени за заплати. Ще се опитаме да привлечем и родители към каузата, за да не се създава напрежение, коментираха учители от София. Министърът на образованието Даниел Вълчев посочи, че само от средствата за оптимизация на мрежата през тази година са останали неусвоени около 18 млн. лв. През юни той парира стачките, като обеща, че ще лобира за поне 25% увеличение на заплатите. За това в министерството имало пари, спестени от икономии. В сряда Вълчев обаче каза, че преди да е готова макрорамката на държавния бюджет за следващата година, не може да има яснота по проблема. По думите му увеличение на учителските заплати може да има най-рано от 1 януари 2008 г.

Няма кой да пусне лова, известява 24 часа.

Няма кой в държавата да нареди кога да открият ловния сезон и хиляди мъже са в неизвестност. Абсурдната ситуация била заради новата Държавна агенция по горите. Тя няма председател, а министърът на земеделието вече не отговаря за горите. Имаме устни искания да изтеглим сезона за отстрел на пернатите на 11 вместо на 18 август, обясни шефът на ловния отдел в досегашното управление по горите Пламен Колев. Това обаче не можело да стане, защото досега министърът подписвал заповед.

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4344 |20.06.2007 Пресата на 20 юни . 0| 4184 |19.06.2007 Пресата на 19 юни . 0| 4077 |18.06.2007 Пресата на 18 Юни . 0| 4264 |28.05.2007 Пресата на 28 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads