Реклама / Ads
0| 3519 |12.10.2016 Президентски избори 2016

Евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел и Емил Радев призоваха за по-решителни действия за постигане на визова реципрочност

.
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент проведе дискусия с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос по въпроса за постигане на пълна визова реципрочност. Темата е изключително важна за България, тъй като за българските граждани все още са в сила визите за Канада и САЩ.
 

Комисар Аврамопулос потвърди ангажимента на Комисията за постигане на пълна визова реципрочност, за да се гарантира справедливото и недискриминационно третиране на всички европейски граждани. По отношение на преговорите с Канада той отбеляза, че е положена добра основа за конструктивен диалог. Наскоро бе договорено канадското правителство да предложи конкретни срокове за премахване на изискването за визи. Що се отнася до САЩ, Комисията ще настоява за пълна визова реципрочност при преговорите с новата администрация след изборите през ноември. Евродепутатите от парламентарната комисия отправиха призиви за възприемане на по-твърд подход в диалога на Комисията със САЩ, така че да се съхрани авторитета на ЕС във външните му отношения с тези стратегически партньори и да бъдат по-категорично гарантирани равните права на всички европейски граждани.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел специално благодари на комисар Аврамопулос за ангажимента и водената последователна политика за постигане на пълна визова реципрочност. „Реципрочността в премахването на визите е не само основен принцип на общата визова политика на ЕС. Това е въпрос с приоритетно значение за България. Координираните действия на Европейската комисия и държавите-членки допринесоха за ускоряване постигането на резултати. Благодарение на усилията на българското правителство и министър-председателя Бойко Борисов, Канада се ангажира с конкретен срок за отпадане на визите за всички български граждани. Визовата реципрочност е фундамент, който предполага равнопоставеност на всички европейски граждани и трябва да бъде отстояван“, отбеляза Мария Габриел.

Евродепутатът Емил Радев оцени усилията, които полага Европейската комисия за премахване на визите за САЩ и Канада, но отбеляза, че досегашните действия отнемат твърде дълго време. Той приветства постигнатия напредък с Канада и съобщението на канадския премиер за поетапно отпадане на визите от 1 май 2017 г. и отправи запитване към комисар Аврамопулос дали има индикации за подобна промяна на американската политика след президентските избори в началото на ноември т.г.

Освен това Емил Радев настоя Европейската комисия да изпълни законовите си задължения и да докаже чрез конкретни законодателни действия, че солидарността с гражданите на петте държави, за които все още са нужни визи за САЩ и Канада, е над трансатлантическите отношения. Той разкритикува създалото се усещане за двойни стандарти спрямо определени държави-членки и категорично заяви, че всички европейски граждани трябва да бъдат третирани еднакво.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3149 |11.10.2016 Над 20 човека посетиха приемната на народния представител от ПП ГЕРБ Мария Белова . 0| 3350 |07.10.2016 Мария Габриел: Вземането предвид на въздействието на миграцията върху жените означава по-добро управление на миграционните потоци . 1| 6036 |06.10.2016 Цветанов подкрепи кандидата на ГЕРБ за кмет на р. “Младост” Мария Илиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads