Реклама / Ads
0| 3102 |26.10.2016 Президентски избори 2016

Попов: С промените в ИК седмица преди изборите управляващите целят да създадат хаос

.
Филип Попов
„С промените в Изборния кодекс, седмица преди изборите, управляващите целят да създадат хаос и да манипулират резултата”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов от парламентарната трибуна.
 

Той е на мнение, че не трябва да се поставят повече избирателни кутии, като не се увеличава членският състав на комисията и помещението е едно. „Това няма да забърза процеса на гласуване”, категоричен е той. Ако 99% гласуват с „не подкрепям никого”, Народното събрание от 2-ма човека ли ще се състои? „Квадратчето „Не подкрепям никого” е излишно. Неговата философия изцяло е сбъркана, както и на задължителното гласуване”, каза народният представител. Според него е абсурдно да има протестен вот в положителни избори. „Гласувам „за” това, че не подкрепям никого. Няма логика дори в самото изречение. Ако избирателите не искат да подкрепят представителите на тези избори имат много други опции – да пуснат бяла бюлетина, да я направят недействителна, или да си останат вкъщи. Ако 99% гласуват с това квадратче, Народното събрание от 2-ма човека ли ще се състои?”, попита Попов. По неговите думи се саботира разбирането за управление на едно общество и една държава с тези предложния. „Стигнахме до тук именно с приемането на тези безумни предложения. Това квадратче трябва да отпадне, защото то изкривява резултатът. Не може на президентски избори да се брои, на парламентарни - не”, каза още той.

 

Попов припомни, че в "Младост" ще се провеждат три вида избори в един ден и една секционна комисия. „Членският състав на комисията почти не се завишава, а се увеличава възнаграждението им. Ако ще и петкратно да е то, хората са един и същи брой и техният коефициент на полезно действие не може да се повиши по този начин, защото трябва да обработват три вида избори и няколко списъци”, каза още той. Според него ще се създадат опашки пред самата секция, което ще доведе до хаос, което е и цел на управляващите. „Ние сме против това предложение. Софийска община е заявила, че има достатъчен брой СИК, които за съответните избори са една до друга. Избирателите ще бъдат улеснени, защото ще се обработва от двоен състав на комисията”, допълни депутатът и подчерта, че ЦИК подкрепят аргументите на БСП.

 

„Не приемам и не мога да си обясня пристрастието към българските граждани, които се намират във Великобритания. Може би по някакви обстоятелства са повече политически активи, но това също не може да бъде аргумент за броя на секциите”, коментира народният представител Валери Жаблянов. Според него сериозен аргумент е наличието на извънредно положение в държава, която не позволява организирането на демократични избори. „Българското законодателство не може да се влияе от броя на гражданите тази година във Великобритания, догодина в Португалия и движението на мигрантски потоци на български гастарбайтери в Европа”, каза още Жаблянов. По неговите думи, ако това е критерият, по който ще се формира политиката, два пъти в годината ще трябва да се поправя броят на секциите и ще се стига все до тази задънена улица.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7553 |20.06.2022 Политологът Тончо Краевски: Провал на ПП ще върне електорат на ”Демократична България” . 1| 2800 |05.10.2021 Красен Станчев: Ще има политически последици за партии от ”Досиетата Пандора” . 0| 7431 |08.11.2016 Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се срещне със служители на предприятие в София . 0| 7673 |08.11.2016 Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Не можем да позволим езика на омразата да бъде водещ там, където трябва да говорим за политики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads