Вторник, 17 Октомври 2017, 21:46
Frognews
0| 2673 |21.10.2016

Валери Жаблянов: Борисов превръща президентската кампания в хаос, но ще загуби

.
Валери Жаблянов
Декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Уважаеми г-н председател, Уважаеми колеги народни представители, БСП издигна кандидат-президент ген. Румен Рaдев и този факт, както и това, че ПП ГЕРБ има свой кандидат за президент в лицето на Цецка Цачева, нямат отношение към парламентарния контрол. Издигането на който и да е кандидат няма отношение към него, първо.
Второ,  БСП със свикването на заседанието на НС чрез подписка през изминалата седмица успя да спаси парламентаризма в България от личния режим на Бойко Борисов, който разпусна парламента в договорка с ПП АТАКА. Това е политическият скандал в България днес и само от тази гледна точка трябва да бъдат преценявани действията на политически партии, а не от гледна точка на абстрактната политическа теория. Смелостта да оставиш България един месец без парламент представлява висша изява на разбирането на сегашния министър-председател за упражняването на едноличната власт, независимо от Конституцията, независимо от законите и независимо от това дали България се намира в кампания за избор на президент на републиката. Г-н премиерът целенасочено руши демократичния политически режим в България, целенасочено руши Конституцията и целенасочено се опитва президентската предизборна кампания да я превърне в един законодателен хаос, чрез внесените промени в Изборния кодекс.

Днес НС се занимаваше няколко часа с поправка в Изборния кодекс на собствените си глупости, които бяха сътворени през месец юли, в резултат на поредица от така наречените исторически компромиси.
Либералните и десни политически партии въведоха задължителното избирателно право в България, което е без прецедент в българската политическа история, дори по времето на онзи режим, който вие се опитахте да осъдите. За това настоявам ПП ГЕРБ да се извини на българските граждани, на политическите партии, защото се опита чрез авторитарни, недопустими от Конституцията методи, да се бори с НС, да спечели по нечестен начин изборите за президент, да подмени дневния ред на предизборната кампания и да унижи демократично мислещите български граждани. Тази партия с такива авторитарни рефлекси със сигурност ще загуби президентските избори и след това ще трябва да се настрои за функциониране в едни демократични условия.

Това, което днес беше направено с Изборния кодекс, подмяната на изборните правила в хода на самата предизборна кампанията, е недопустимо.

Представената от вас декларация бе изпъстрена с произволни интерпретации за българската политическа история през последните 15 години. Нашият съвет към колегите от ГЕРБ е да ангажират с хора с по-дълга политическа памет от българския политически живот, които могат да подредят фактите сравнително обективно, без да могат да се опитват да произвеждат манипулации, които засягат непосредствено съдбата на хората, миналото на живи хора.

Политическата демокрация и нейните принципи, както и Конституцията на Република България съвсем ясно показват на какви основи трябва да провеждат изборите.  Това, което вие днес направихте и правите през последните седмици с политическите си действията, с опита си да спрете работата на институциите на държавата, с опита да подменяте законодателство в последните минути на изборната кампания, са израз на вашето разбиране за това какво представлява политически демократичен ред.

За това заслужено българските граждани ще направят преценка на това, което правите в НС вече година и половина, на опита да налагате личния режим на Борисов, на опита да подкопавате устоите на българската демократична държава, такива, каквито бяха създадени С Конституцията от 1991 година.

Демокрацията, уважаеми колеги от ГЕРБ, е убеждение и разбиране.

Когато искате да спечелите изборите, вие трябва да се придържате към изборните правила. Когато искате да убедите българските граждани в своята правота, бъдете уверени в себе си. 

Вашата собствена неувереност няма как да придаде сила на вашите избиратели.

За това ние от БСП  се обръщаме най-добронамерено към вас: Спазвайте демократичния ред, придържайте се към обективната българска история, не се опитвайте да решавате изборите с фалшификации и манипулации както винаги. Този път няма да се получи. Този път българските граждани ще гласуват наистина, протоколите ще бъдат написани такива, каквито са бюлетините подадени от гражданите. Тогава, в резултат на всичко това, ще загубите изборите.

 

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се срещне със служители на предприятие в София 0| 6228 |08.11.2016 . Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Не можем да позволим езика на омразата да бъде водещ там, където трябва да говорим за политики 0| 6336 |08.11.2016 . Ген. Радев: Цачева се опитва да превърне личната си загуба в национална трагедия 10| 10714 |07.11.2016 . Ген. Радев: В безсилието си опонентите ми търгуват със страха 0| 6310 |07.11.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах