Реклама / Ads
2| 5908 |25.01.2011 СВЯТ

Гърция ще съди Сименс

.
Кратко описание Източник: източник
Правителството на Гърция възнамерява да заведе дело срещу германската компания “Сименс” заради подкупи, давани на гръцки чиновници, съобщава lenta.ru. Това стана ясно след завършило 11-месечно парламентарно разследване, което показало, че действията на германската компания са донесли загуби за гръцките данъкоплатци в размер на 2 милиарда евро.
 


“Гърция ще търси компенсации за щетите, които е понесла от корупционните практики, които са били използвани от вашата компания в миналото”, се посочва в писмо на гръцкия държавен министър Харис Пампукис до “Сименс”-Гърция. Пампукис добавя, че гръцкото правителство ще използва “всички уместни средства”, за да компенсира щетите.

Говорител на “Сименс” заяви, че компанията е “направила всичко, което е в рамките на човешките възможности, за да хвърли светлина на миналите сделки, и винаги напълно е сътрудничела на властите”.

Frognews.bg припомня, че разследванията по аферата за корупция в германския концерн “Сименс” се водят още от 2006 г. Засечени са съмнителни плащания в размер на над милиард евро, по-голямата част от които нелегално са били прехвърлени в чужбина и са били използвани за подкупи. Разкритията сочат, че става дума за най-големия до момента скандал с корупция в германската фирмена история.

Сред замесените страни е и Гърция заради доставката на системите C4I, които са й продадени от германската фирма в сътрудничество с американската SAIC за нуждите на Олимпийските игри през 2004 г. Разследването показа, че високопоставени служители в “Сименс”-Гърция са раздавали пари, за да получат подкрепата на политици. Според информацията най-големи подкупи са се плащали преди откриването на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. с цел получаване на гаранции, че “Сименс” ще спечели поръчка за осигуряване сигурността на спортното събитие.

Бившият изпълнителен директор на “Сименс”-Гърция Михалис Христофоракос и Христос Каравелас – бивш финансов директор, са основните заподозрени по корупционната афера. Христофоракос твърди, че “Сименс”-Гърция е отделял 2 % от приходите от държавните договори, за да плаща на Нова демокрация и на ПАСОК. Корупционната система е функционирала от 90-те до 2006 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5173 |08.01.2011 Гърция гони нелегалните имигранти . 3| 5310 |07.01.2011 Плановете на Гърция за стена са безполезни и антиевропейски . 0| 5458 |05.01.2011 Пак стачка в Гърция . 0| 6811 |04.01.2011 Гърция отлага строежа на стена на турската граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads