Реклама / Ads
1| 4649 |29.12.2017 СВЯТ

Италианският президент разпусна парламента

.
Италианският президент Серджо Матарела разпусна парламента, който скоро щеше да достигне края на мандата си, започвайки официално кампанията за нови избори, предаде БТА.
 

Държавният глава "подписа указа за разпускане на Сената и на Камарата на депутатите", се казва в комюнике на президентството.

 

Тази вечер правителството на Паоло Джентилони се събра на заседание и насрочи парламентарните избори на 4 март 2018 г.

 

Следобед премиерът посети двореца Квиринал, официална резиденция на президента, за да обяви, че с приемането на бюджета за следващата година, работата на избрания през 2013 г. парламент е приключила.

 

Съгласно установения церемониал, Матарела се срещна след това с председателя на Сената Пиетро Грасо и с председателката на долната камара Лаура Болдрини, за да ги уведоми за намерението си да разпусне парламента, преди да се върне в президентския дворец и да подпише указа. След това той отиде в двореца Киджи, за да председателства заседанието на правителството.

 

Джентилони е третият премиер, избран от този парламент, след Енрико Лета и Матео Ренци. Той ще остане на поста до избирането на нов парламент. Мандатът му може и да бъде продължен поради несигурността какво ще се случи след изборите. Очаква се гласовете да се разпръснат между три полюса, които не са склонни да формират коалиция - десните, лявоцентристите и популистите от "Движение 5 звезди".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4221 |29.12.2017 Носител на „Златната топка” стана президент на Либерия . 0| 3939 |16.12.2017 Австрийските консерватори и популисти обсъдиха бъдещия кабинет с президента . 1| 4120 |13.12.2017 Президентът на Чехия назначи ново правителство начело с Бабиш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads