Реклама / Ads
0| 3566 |19.11.2021 СВЯТ

Камала Харис ще замести за кратко Байдън в Белия дом

.
Камала Харис
Президентът на САЩ Джо Байдън ще прехвърли за кратко правомощията си на вицепрезидента Камала Харис, докато трае ”рутинната колоноскопия”, на която той ще се подложи в Националната военна болница ”Уолтър Рийд”, съобщи Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.
 

Рано тази сутрин Байдън пристигна в медицинския център, намиращ се в едно от предградията на Вашингтон, за да му бъде направен първият рутинен медицински преглед като президент. Прессекретарят Джен Саки уточни, че по време на процедурата Байдън ще бъде под упойка и затова ще прехвърли правомощията си на Харис. "Както беше в случая с президента Джордж Буш-син, когато той се подложи на същата процедура през 2002 и 2007 г., и в съответствие с конституционните разпоредби президентът Байдън ще прехвърли правомощията си на вицепрезидента за краткото време, в което ще бъде под упойка", каза Саки. "През този период вицепрезидентът ще работи от кабинета си в Западното крило."

 

За последно Байдън, който е на 78 години, премина през цялостен медицински преглед през декември 2019 г., когато лекарите констатираха, че той е в добро здравословно състояние и е "годен да изпълнява успешно президентските задължения", както беше посочено тогава в доклада им. Байдън е най-възрастният президент и затова откакто през 2019 г. обяви кандидатурата си за Белия дом, интересът към здравето му е голям.

 

Харис е първата жена вицепрезидент на САЩ. Сега тя ще влезе в американската история и като първата жена, изпълнявала временно президентските правомощия.

 

През 1988 г. на Байдън е направена операция на две мозъчни аневризми и оттогава той не е имал подобни проблеми, каза личният лекар на президента д-р Кевин О'Конър. В доклада от 2019 г. О'Конър посочи, че от 2003 г. президентът има и някои сърдечни проблеми, които са потенциално сериозни, но лечими. Въпреки това според лекарската оценка сърцето му работи нормално.

 

Откакто в началото на миналата година избухна пандемията от коронавируса, докато беше кандидат-президент и сега, откакто е президент, екипът на Байдън полага грижи да го запази в добро здраве с оглед на възрастта му.

 

През декември 2020 г. на Байдън беше поставена първа ваксинна доза срещу вируса, а само две седмици преди официално да встъпи в длъжност - и втората. В края на септември му беше поставена и бустерна доза. Белият дом уточни, че Байдън ще разреши да бъде публикуван медицински доклад за здравословното му състояние, каквато е практиката при президентите и кандидатите за президент. Бившият президент Доналд Тръмп, който е на 75 години, беше сериозно критикуван, че и като кандидат за президент, а после и като президент е давал само бегли подробности за здравето си, включително, че е скрил сериозността на заболяването си от КОВИД-19 месец преди президентските избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5635 |08.10.2020 Харис и Пенс дебатираха за мерките срещу коронавируса . 3| 6003 |20.08.2020 Камала Харис e номинирана от демократите за вицепрезидент на САЩ . 4| 6931 |06.03.2015 Харисън Форд се разби със самолета си . 2| 5550 |16.12.2009 Румъния е готова да замести България в "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads