Реклама / Ads
1| 7024 |30.05.2012 СВЯТ

Паника в Италия, прогнози за нови трусове

.
По последни данни ранените при земетресението са 350. Общо 8 хиляди са хората, останали без покрив след двата силни труса - вчерашното със сила 5,8 и това на 20 май с магнитуд 5,9 по Рихтер.
 

Италианците около Милано, Болоня и Модена прекараха поредната безсънна нощ. Хората спаха по колите си, обзети от страх и паника - в очакване земята отново да се разлюлее, предаде БТВ. Жителите на засегнатите от последния силен трус райони споделят, че не издържат психически на напрежението и са на прага на силите си, тъй като не знаят дали няма да останат без домове или да загубят живота си, ако се приберат.

 

"Хората се бяха поуспокоили след силното земетресение на 20 май и новият трус ги изненада - хвана ги неподготвени, това създава чувство на тревожност и очакване на най-лощото във всеки един момент", коментира кореспндентката на bTV. Броят на жертвите от земетресението със сила 5,8, разтърсило Италия преди ден, вече е 16. Още 6 души се водят в неизвестност, което може да означава още загинали.

 

Спасителите успяха да извадят изпод руините на една от разрушените сгради 65-годишна жена, която била в списъка на хората в неизвестност и прекарала 12 часа затрупана. Жената се върнала в дома си, за да събере част от вещите си, пренебрегвайки съветите на Гражданска защита. Тя успяла да се спаси, благодарение на гардероб, който паднал, предпазвайки я от останалите руини наоколо.


14 хиляди са евакуираните от Милано, Болоня и Модена и все още се страхуват да се завърнат по домовете си. Като повечето разрушени сгради в засегнатите от трусовете райони са старинни или индустриални постройки. Около 80% от фабриките в околността са срутени, затова и половината от жертвите са именно работници в тях. Жилищните постройки от нов тип са съобразени с изискванията за устойчивост при земни трусове, но въпреки това хората не смеят да останат по домовете си.

 

Сеизмолозите предвиждат още нови трусове с голям магнитуд през следващите дни. Затова "говорела" интензивната сеизмична активност - само за последната нощ вторичните трусове в Италия са били над 40, а за последните 24 часа - над 140. Междувременно италианските медии показаха видео на репортерка, която преживя трус, докато предаваше на живо по телевизията. Кореспондентката на локалната телевизия Студио 1 едва се задържа на краката си, докато вторичен трус разтресе района, от който тя предаваше. Франческа Карарини говорела на живо в Кремона в Северна Италия, от град Мирандола. "Господи, още един трус – много, много силен, спасителните екипи работят зад мен, където вече е официално потвърдено, че един работник е загинал", коментира репортерката.

 

Премиерът на Италия Марио Монти обяви, че предстоящото днес заседание на правителството ще приеме всички необходими мерки за помощ на областта. В областта действа 60 дневно извънредно положение заради непрестанните трусове, започнали преди 10 дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5379 |25.01.2012 ЕК прогнозира умерена рецесия за Европа . 1| 5136 |09.08.2011 Шок и паника на Уолстрийт . 4| 7248 |11.03.2011 8,9 по Рихтер люшна Япония; цунами, паника . 8| 7908 |29.03.2010 Два взрива в московското метро; десетки загинали; паника!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads