Реклама / Ads
1| 5426 |21.02.2011 СВЯТ

ЕС помага на Италия да се справи с имигрантите

.
Създадената от ЕС мисия, за да помогне на Италия да се справи с потока от нелегални имигранти от Тунис, започна работа, съобщи ДПА. Мисията се нарича „Хермес“ и е изпратена от агенцията за надзор на външните граници на ЕС “Фронтекс”.
 

Експертите на агенцията ще подпомагат италианските власти да приемат и разпитват имигрантите при тяхното пристигане. “Фронтекс” ще окаже също съдействие по въздух и по море за надзора на италианските външни граници.

През миналата седмица около 5500 тунизийци пристигнаха на с лодки на италианския остров Лампедуза в търсене на по-добър живот. Правителството обяви извънредно положение на острова и предупреди ЕС, че притокът на нелегални имигранти от Тунис ще има унищожителни последствия за всички европейски държави.

Имигрантите, пристигнали на остров Лампедуза, заплашват институционалните и социалните структура на Европа, заяви италианският вътрешен министър Роберто Марони. Според вътрешния него държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС, трябва да изготви стратегия за справяне с проблема и да предприеме активни дипломатически действия спрямо всички арабски страни, засегнати от масови протести през последния месец.

Рим поиска от ЕС 100 млн. евро, за да се справи с проблема. Премиерът на Италия Силвио Берлускони е заявил в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, че ситуацията е „спешна и се отнася до целия Европейски съюз”.

Италианският външен министър Франко Фратини поиска европейски план “Маршал” за арабския свят. „Средиземноморието представлява драматични нови предизвикателства за европейската сигурност. Събитията в Либия може да добавят нова вълна от бежанци към петте хиляди тунизийски мигранти, които пристигнаха на брега на Сицилия само тази седмица.

Трафикантите на хора, престъпниците и терористите са готови да използват хаоса, който ще настъпи от кризата ще доведе до още незаконна имиграция, тероризъм и ислямски радикализъм“, казва той в статия за в. “Файненшъл таймс”.

Вчера при пристигането си в Брюксел, където днес ще се проведе заседание на министрите на външните работи и европейските въпроси от Евросъюза, Франити заяви, че ще предложи на колегите си специален пакт за Средиземноморието, който да включва и план “Маршал“ с помощ за икономическото развитие на региона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4692 |06.02.2011 Италия на първо място по укриване на доходи, ние сме трети . 0| 5024 |08.01.2011 Масова смърт на птици - този път в Италия . 3| 5346 |15.11.2010 Спипаха 1 тон кокаин в Италия . 0| 5571 |17.07.2010 Колекционер на човешки скелети броди в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads