Реклама / Ads
1| 5072 |16.11.2015 СВЯТ

Путин: Страни от Г-20 финансират "Ислямската държава"

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин обяви на срещата на Г-20, че Русия е представила примери за финансиране на терористичната групировка "Ислямска държава" от бизнесмени от 40 страни, включително от страни членки на Г-20, съобщават руски медии, цитирани от Нюз. бг.
 

Русия също така е представила сателитни снимки и снимки от въздуха, показващи истинския мащаб на търговията на „Ислямска държава" с петрол.

 

„Аз показах снимки от космоса на нашите колеги, които ясно показват истинския размер на нелегалната търговия с петрол и петролни продукти на пазара", посочи Путин пред репортери на срещата на Г-20 в турския курорт Анталия.

 

Руският президент също така е заявил, че сирийската опозиция е готова да започне операция срещу „Ислямска държава", ако Русия осигури въздушна подкрепа.

 

„Част от сирийската опозиция смята, че е възможно да започне военни действия срещу „Ислямска държава" със съдействието на руските военновъздушни сили, и ние сме готови да предоставим тази помощ", изтъкнал руският президент.

 

Владимир Путин е подчертал, че Русия се нуждае от подкрепата на САЩ, Саудитска Арабия и Иран в борбата срещу тероризма.

 

„Не е времето да се дебатира кой е по-ефективен в борбата срещу „Ислямска държава", това, което трябва да направим, е да обединим усилията си", добавил Путин.

 

Руският държавен глава се надява, че работата с колегите му от Г-20 в борбата срещу тероризма ще продължи.

 

„Смятам, че сътрудничеството в борбата срещу тероризма е много важна", подчертал той.

 

Отговаряйки на въпрос относно катастрофата на А321 в Синай, Владимир Путин е заявил, че всички версии за катастрофата се разглеждат. Окончателното заключение ще може да бъде направено след приключването на експертизите.

 

Русия е предложила на Украйна по-добра възможност за нейния дълг в размер на 3 млрд. долара, отколкото просто да отложи датата на разплащането, както е предложено от МВФ, заяви още руският президент.

 

„За да не поставяме Украйна в трудна ситуация, ние направихме, вярвам, неочаквано предложение на нашите партньори. Ние не само се съгласихме с преструктурирането на украинския дълг, но и предложихме по-добри условия от МВФ. Ние бяхме помолени разплащането да бъде отложено за следващата година, аз заявих, че ние сме готови за по-дълбоко преструктуриране", уточнил Путин и допълнил: „Ние сме готови да не получаваме каквито и да е пари през тази година, но да получим един милиард през следващата година, друг милиард през 2017 г. и още един милиард през 2018-а."  


Терористичните актове в Париж и в Анкара са "неприемливо оскърбление за човечеството", заявиха лидерите на Г-20, които са на среща в турския курорт Анталия, предадоха ТАСС и ДПА. В края на двудневната среща бяха приети заключително комюнике и декларация за борба с тероризма.

"Осъждаме най-остро ужасните терористични нападения в Париж на 13 ноември и в Анкара на 10 октомври. Те са неприемливо оскърбление за цялото човечество. Изказваме най-дълбоки съболезнования на жертвите и техните семейства", посочват ръководителите на Г-20.

Подчертава се, че борбата срещу тероризма трябва да е всеобхватна. Изтъква се необходимостта от прекратяване на терористичната пропаганда и възможността на терористите да използват технологиите, средствата за комуникации, в това число и интернет, за мобилизиране и организиране на терористични актове.

Прекратяване на финансирането на тероризма е друг от акцентите на заключителната декларация на Г-20. Това може да стане чрез укрепване сътрудничеството в сферата на обмена на информацията и замразяване активите на терористите, както и да се криминализира финансирането на тероризма.

"Терористичните мрежи трябва да бъдат ударени по джобовете", заяви президентът на ЕС Доналд Туск.

Под общите формулировки лидерите от Г-20 заявиха, че "Тероризмът не бива да бъде асоцииран с никоя религия, националност, цивилизация или етническа група". Лидерите потвърждават солидарността и решимостта си да се борят с тероризма във всички негови форми, включително чрез мерки за икономическо противодействие.

Според френския финансов министър Мишел Сапен през идните седмици и месеци страните трябва да въведат тези мерки, които са били разработени след терористичните нападения в Париж в началото на годината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4665 |08.11.2015 Станишев в Белград: Закъсненията на докладите за страните от Западните Балкани са неприемливи . 5| 4756 |06.11.2015 Балтийските страни искат компенсация за съветската окупация . 4| 5119 |24.10.2015 Путин: Аз съм гълъб с железни криле . 5| 5121 |13.10.2015 Путин: В главите на нашите партньори е каша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads