Реклама / Ads
12| 5008 |03.12.2009 СВЯТ

Разследват княз Кирил за корупция

.
Княз Кирил е проверяван от испанските власти за произхода на почти 3 милиона евро, с които е купил имение от 125 хектара на остров Майорка, съобщaват вестниците “Ел Мундо” и “Диарио де Майорка”, цитирани от „Труд”.
 

С покупката на въпросния имот синът на Симеон Сакскобургготски стана част от едно от най-скандалните разследвания за корупция на държавни чиновници в Испания. Връзката между Кирил и аферата е все още законната му съпруга Росарио, с която двамата неотдавна обявиха, че се разделят.

Князът и княгинята на Преслав купуват на 31 август 2005 г. луксозен имот на родния остров на Росарио Майорка за сумата от 2,9 млн. евро.

Имението “Сон Понс де Кардайкс” се намира между селищата Лукмахор и Кампос. Според описанието на Групата за разследване на икономическата престъпност към националната полиция на Испания, имотът включва обработваема земя, смокинова горичка, рожкови, ниски хълмове без растителност и сграда с площ от 600 кв. м. 2 725 000 евро са платени с еднократен чек от сметката на княз Кирил в Бъркли банк.

Разследващият екип проследява произхода на парите, за част от които се подозира, че са минали през офшорната зона Гибралтар, пише “Диарио де Майорка”.

Основанието - Росарио Надал е получила 21 452 евро от горепосочената сума чрез банков трансфер, нареден от Гибралтар, добавя “Ел Мундо”.А чек на стойност 370 250 евро е заминал към адвокатската кантора на Мигел Надал, братовчед на Росарио и основна фигура в корупционния скандал в Майорка. Това е другият факт, привлякъл вниманието на полицията.

В докладите на разследващите се съобщава още, че княжеската двойка е купила за близо 3 млн. евро имот, който е струвал на предишната собственичка преди 15 г. 400 000 евро. Продавачката е германка (името й не се съобщава), притежаваща няколко апартамента и селски имоти в Майорка. Тя няма друга стопанска дейност в Испания.

Разследващият екип е работил по две версии, уточнява в. “Ел Мундо”. Едната е спекулативна финансова операция, защото закупените терени могат да бъдат обект на повторна оценка от общинските власти, а втората е, че имението може да представлява интерес за строеж на голф игрище. И по двете версии не са открити уличаващи доказателства засега.

Княз Кирил категорично отрича да е извършил нещо нередно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5127 |02.12.2009 Загубени дела в Страсбург охарчиха бюджета с 223 хил. евро . 2| 4757 |02.12.2009 САЩ се изтеглят от Афганистан . 8| 4885 |01.12.2009 Предлагат Кастро за Нобелова награда за мир . 20| 5773 |01.12.2009 Кунева гушка за сбогом 360 хил. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads