Реклама / Ads
7| 4840 |03.09.2010 СВЯТ

Ромите в лагери, иска унгарска партия

.
„Йоббик” предлага създаването на „специални зони” за представителите на малцинството.
 

Крайнодясната унгарска партия „Йоббик” поиска ромите, които представляват опасност за обществения ред в страната, да бъдат принудително изселени в „специални зони” извън градовете, където да бъдат под полицейски контрол, съобщи Ройтерс, пише Новинар.

Заместник-председателят на партията и член на Европейския парламент Чанад Сенеги заяви на пресконференция, че първата подобна зона може да бъде създадена край североизточния град Мишколц, където има голяма ромска общност. „Ние ще принудим ромските фамилии да напуснат домовете си и ще ги преселим в лагери за защита на обществения ред”, посочи той. По думите на Сенеги там те ще имат шанс "да се завърнат в цивилизованото общество". „Онези, които се откажат от престъпленията, които работят и пращат децата си на училище, ще могат да се реинтегрират”, отбеляза евродепутатът. „Без съмнение обаче ще има хора, които не показват напредък. Те могат да прекарат остатъка от живота си в тези лагери”, допълни Сенеги.

Лидерът на крайнодясната партия Габор Вона заяви на същата пресконференция, че интеграцията на ромското малцинство в Унгария се е провалила. „Нуждаем се от нови решения, ако искаме да избегнем гражданска война” между роми и унгарци, подчерта той. По думите му „Йоббик” предлага ромските деца да бъдат изпращани в пансиони, където „сегрегацията би била по-продуктивно образователно средство”. Ромите са най-голямото малцинство в Унгария. В страната живеят около 640 хил. представители на ромската общност. Управляващата партия ФИДЕС отхвърли идеите на „Йоббик”. Според представители на парламентарната й група създаването на гета не е начин за решаване на проблема. „Йоббик” се радва на особено силни позиции в североизточните части на Унгария, където има многобройно ромско население. Според проучване на общественото мнение е възможно крайнодясната партия да спечели най-много места на изборите за местни органи за самоуправление на 3 октомври. (Новинар)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5212 |01.09.2010 Йотова: ЕК странно мълчи за драмата с ромите . 14| 5557 |27.08.2010 2/3 от французите не щат ромите ни, подкрепят Саркози . 1| 4580 |17.08.2010 Бредбъри иска вечен живот и колонизация на Марс . 0| 4955 |10.08.2010 Унгарците в Румъния се жалват в ООН, искат автономия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads