Реклама / Ads
3| 11160 |28.07.2010 СВЯТ

Руски шпионин „гърми” и в Чехия, а нова Анна – в САЩ

.
Чешки затвор Източник: ©AFP
След руският шпионски сериал в САЩ, още един разведчик на Москва бе спипан, този път в Чехия. Разобличеният наследник на Щирлиц работел като психиатър в затвор.
 
За скандала съобщава чешкият вестник MF DNES, цитиран от сайта Lenta.ru.

Роберто Рахаджо, както се казва руският шпионин, е бил член на ръководството на затвора до септември 2009 г. Той е имал достъп до затворниците и често провеждал беседи с тях. Какво е научавал – не е известно. Знае се само, че Рахаджо събирал сведения за чешката армия, но най-вече за отношенията Чехия - НАТО и Чехия - САЩ. Събраната секретна информация той предавал за Москва. Като негов информатор се споменава жена, майор от чешката армия, която е била сътрудник на трима чешки генерали и е била началник на кабинетите им. През нея са минавали немалко секретни документи и папки.

Най-интересното е, че когато контраразузнаването на Прага разкрило руския шпионин, той не бил арестуван, а само уволнен от работа. По-късно, неизвестно как, Роберто Рахаджо успял да избяга в Русия.

Издадена е заповед за неговото арестуване. Не е ясна и съдбата на чешката дама в униформа, помагала на Рахаджо. Знае се със сигурност обаче, че тримата генерали били уволнени за нула време. Те заемали прелюбопитни длъжности. Единият бил шеф на военната канцелария на президента Франтишек Грабал, вторият бил представител на Чехия в НАТО, а третият – първи зам.-началник на Генералния щаб.

Още по-мистериозно става положението след съобщение на руски медии, че в САЩ е арестувана някоя си Анна Ферманова, която според неназовани източници, е поредният провал на руските тайни служби. Красавицата с латвийски корен веднага била сравнена с колежката си Анна Чапман, която се издъни в масовия арест на руски агенти в САЩ преди месец. Чапман се прочу и с предложенията за участие в порнофилми, както и с песен за руските шпиони, която изпя след като бе разменена заедно с още десет агенти срещу четирима сътрудници на американските служби, разкрити в Русия.
Ферманова била разкрита при опита й да изнесе от САЩ прибори за нощно виждане последен модел, които били засекретени от Пентагона. На американските контраразузнавачи се сторило съмнително, че козметичка с руски парспорт и къща в Подмосковието, се интересува от секретна военна техника. Ареста е пазен в тайна няколко дни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5650 |21.07.2010 Терористи взривиха руски ВЕЦ? . 0| 4624 |08.07.2010 САЩ обвини 11 за руски шпиони . 19| 5972 |29.06.2010 Арестуваха 11 руски шпиони в САЩ . 3| 6191 |22.06.2010 Лукашенко спря руския газ, иска 217 млн. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads