Реклама / Ads
15| 4018 |24.04.2023 СВЯТ

САЩ забранили на Украйна удар по пристанището Новоросийск

.
Новоросийск
По настояване от САЩ Украйна се е въздържала от нанасяне на удари дълбоко в руска територия около първата годишнина от началото на руската агресия на 22 февруари 20222 г., съобщи ”Вашингтон пост”. Изданието се позовава на т.нар. Документи от ”Дискорд” - платформата за споделяне на информация, използвана вероятно в продължение на година за разпространяване на секретни данни от млад американски военен.
 

Във Вашингтон се опасявали, че атаките предимно със символичен характер за Украйна може да предизвикат агресивен отговор от страна на Кремъл. Един от сценариите за агресивна реакция не изключва употреба на тактическо ядрено оръжие.

 

И до днес няма официално потвърждение за автентичността на документите, картите и изображенията, но източници от разузнавателните среди коментираха за няколко американски издания, че е по-вероятно те да са истински, макар някои от тях очевидно да са манипулирани.

 

Плановете били спрени вероятно преди 22 февруари, показвал доклад на ЦРУ, но в него не се посочвало кой точно се е намесил и защо украинците са се съгласили.


Изданието пояснява, че се е запознало и с документи, които не са публикувани, като се оформяло впечатление, че в Киев понякога са нетърпеливи да пренесат военните удари на руска територия.


"Това разби илюзиите им за безопасност. Има хора, които поставят експлозиви. Има дронове. Докато не се възстанови териториалната цялост на Украйна, ще има проблеми вътре в Русия", каза Буданов през януари пред "Вашингтон пост". Той описан като "амбициозен 37-годишен генерал и изгряваща звезда в украинската армия". В частен разговор американски и европейски служители изразяват възхищението си от Буданов, но също така казват, че дързостта му понякога ги изнервя, допълва днешната статия.


"Американски служители също са загрижени, че Пекин вероятно ще разглежда атаките на Украйна в Русия като "възможност да представи НАТО като агресор" и че Китай може да увеличи подкрепата си за Русия, ако смята, че атаките са "значителни", според други класифицирани документи", допълва "Вашингтон пост"


Съединените щати забраняват на Украйна да използва американско оръжие за удари по Русия и по-дръзките атаки се извършват с украински дронове. Но изданието посочва: "Украински официални лица отдавна заявиха в частни разговори, че Съединените щати де факто контролират някои военни операции. Например Киев обикновено няма да стреля със своите усъвършенствани ракетни системи, предоставени от САЩ, без координати, потвърдени или предоставени от американски военен персонал от база в Европа, за да се гарантира точността на ударите и да се запази артилерията от ответен удар."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7159 |20.04.2023 Трагедията в Кахраманмараш не свършва: Торнадо удари град Пазарджък, има ранени . 2| 5286 |20.04.2023 Ердоган обеща 319 хил. нови жилища в ударените от земетресението райони . 0| 2935 |19.04.2023 Южнокорейският президент проговори за евентуална военна помощ за Украйна . 3| 3382 |12.04.2023 Сърбия също въоръжавала Украйна, сочат секретените документи на Пентагона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads