Реклама / Ads
1| 5324 |30.10.2010 СВЯТ

САЩ затегнаха контрола по летищата си

.
Повишени мерки за сигурност са въведени на американските летища във връзка с намерените подозрителни пакети, се казва в съобщение на министерството на вътрешната сигурност.
 
Пътниците са предупредени, че трябва да се запасят със търпение, защото ще бъдат подложени на допълнителни проверки за сигурност.

Американските разузнавателни служби откриха най-малко два съмнителни колета, изпратени от Йемен по куриерските фирми UPS или FedEx, съобщи Би Би Си. Според експерти става дума за изпробване на мерките за сигурност по американските летища в навечерието на Деня на благодарността и Коледа.

В петък самолет на UPS, пътуващ от Йемен за Чикаго, е бил задържан на британското летище "Уест Мидлъндс" (близо до Нотингам) заради пакет с тонер касета за мастилено-струен принтер. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че в два колета, изпратени по куриерски фирми от Йемен, са открити експлозиви. Цел е била еврейска организация в САЩ.

На извънредна пресконференция в Белия дом Обама заяви, че заплахата от атентат е била реална. Възможно е подозрителните пакети, които бяха засечени в полета Йемен-САЩ на борда на два товарни самолета в Дубай и Лондон, да съдържат мощния експлозив пентрит. Това вещество е било използвано и при неуспешния атентат срещу американски самолет на летището в Амстердам, който беше извършен на Коледа 2009 година, предаде АФП.

Според Ей Би Си, колетът, заловен във Великобритания, е съдържал принтер, чийто пълнител за тонера е бил променен и е съдържал бял прах, който е събудил подозренията. Според същите източници този бял прах може да се окаже пентрит.

Експлозивното вещество може да бъде възпламенено от детонатор или от много висока температура. Вторият пакет, намерен в самолет в Дубай, е съдържал мобилни телефони и подобни на детонатори компоненти, както и часовников механизъм.

Според Си Ен Ен и при двата случая ставало дума за „сложно" взривно устройство. Британските власти пък водят разследване, за да установят дали колетът от Йемен, в който бяха намерени експлозиви, наистина е представлявал бомба. Белият дом благодари на Саудитска Арабия за помощта й, която е позволила да се идентифицират застрашаващите сигурността пакети, открити на самолети, пътуващи от Йемен за САЩ, предаде АФП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5059 |29.10.2010 Консенсус в ЕС по антикризисната програма . 2| 5538 |29.10.2010 САЩ и Русия в съюз срещу нарколабораториите в Афганистан . 1| 6855 |29.10.2010 400 жертви на цунами в Индонезия - дотук . 8| 7096 |28.10.2010 ЕС надига глас срещу германо-френския "диктат"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads