Реклама / Ads
0| 5365 |03.07.2017 СВЯТ

Саудитска Арабия отпусна примката, удължи срока на ултиматума срещу Катар

.
Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства приеха искането на Кувейт да удължат с 48 часа срока на поставения на Катар ултиматум да приеме техния списък с 13 искания, предадоха световните агенции.
 

Общото изявление на четирите страни беше публикувано от официалната Саудитска агенция по печата след като Катар обяви, че днес ще предаде на емира на Кувейт отговора си на техните искания, припомня Франс прес. Сред исканията се включват затварянето на телевизия "Ал Джазира", на разположена в Катар турска военна база, както и ограничаване на отношенията с Иран.

 

По-рано Кувейтската информационна агенция (КУНА) заяви, че емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах е поискал от четирите страни, които бойкотират Катар, да удължат срока на дадения ултиматум. Агенцията не съобщи дали Катар е отхвърлил ултиматума, както се очакваше, отбелязва Ройтерс.

 

Кувейт служи като посредник между Катар и четирите страни, след като те прекъснаха връзките си с Доха, обвинявайки я в подкрепа на международния тероризъм и че е съюзник на регионалния им противник Иран. Катар нарече обвиненията неоснователни и външният министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви, че целта на исканията е да бъдат отхвърлени. Страните заплашиха с налагането на допълнителни санкции, ако Катар не изпълни исканията им. 

 

Междувременно стана ясно, че кралят на Саудитска Арабия Салман няма да присъства на предстоящата среща на Г-20 заради кризата на Персийския залив. Това разкриха саудитски дипломатически източници пред ДПА.

 

На Г-20 в Хамбург на 7-8 юли страната ще бъде представяна от министъра на финансите Мохамед ал Джадан. На форума ще присъстват включително президентите на САЩ, Турция и Русия. През миналия месец Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет прекъснаха отношенията си с Катар, обвинявайки емирството, че подкрепя тероризма. Доха отрича обвиненията. Междувременно от Берлин обявиха, цитирани от АП, че германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с Доналд Тръмп в четвъртък.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7147 |21.06.2017 Кралят на Саудитска Арабия назначи сина си за престолонаследник . 0| 5673 |19.06.2017 ЕС удължи с година част от санкциите срещу Русия заради Крим . 0| 7280 |07.06.2017 Саудитска Арабия постави 10 условия на Катар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads