Реклама / Ads
0| 4789 |19.08.2021 СВЯТ

Шамсия Хасани: Афганистанката, която се бори за правата на жените чрез изкуство

.
“Колко ли събития се случват в един неочакван и решаващ момент, когато някоя сутрин се събудиш и откриеш, че животът ти е завинаги променен от сили, които са извън твоя контрол?” - “Да четеш Лолита в Техеран” - Азар Нафизи.
 

Името й е Шамсия Хасани. Преди години е младо момиче, родено в Афганистан, което има мечта - да бъде свободна. Днес тази мечта е изпълнена. Хасани е първата графити артискта от Афганистан, ползва се с международно признание и се бори за правата на жените в ислямския свят. Онези, които са застрашени значително, след като талибаните отново завзеха властта. 

 

Животът й е белязан от войната още преди да се появи на бял свят. Родена e в Иран през 1988 г., след като родителите й емигрират от Кандахар по време на процесите там. Още от малка показва интерес към изкуството, но заради правилата в Иран не й е било позволено да посещава такива класове, защото е афганистанка. 


.

Шамсия се връща в Кабул през 2005 г. Успява да завърши университета по изкуства - има бакалавърска степен в рисуване и магистърска по визуални изкуства. Към днешна дата преподава в същия университет.

 

Хасани се стреми да рисува върху лошите спомени от войната, запечатани в стените на Афганистан. Твърди, че нейната цел е да изтрие неприятното минало от съзнанията на своите сънародници с помощта на изкуството и да направи Афганистан държава, която е известна с творците си, а не с войните си. 

 

Шамсия иска да създаде различен образ на жените от Афганистан - да ги покаже като горди, способни човешки същества. Хиляди жени са били вдъхновени от работата й по цял свят. Надежда имат и жените-творци в Афганистан. Шамсия Хасани е успяла да мотивира стотици свои сънароднички.

 

"Някои хора смятат, че изкуството не е позволено от исляма. Мислят си, че трябва да ме спрат да правя това, което правя. Обиждат ме. Много закостели умове на едно място представляват сила и могат да направят всичко”, разказва Шамсия Хасани в свое интервю за Creators Project. 

 

Рисува бързо заради реакциите на хората и страха за собствения живот. Така се ражда и нейният проект - Dreaming Graffiti. Върху фотографии на места и сгради Шамсия рисува дигитално своите герои.

 

Шамсия не бяга от бурката, а я използва. Просто променя посланието. 

 

“Исках да представя на обществото нов тип жена. Моята героиня понякога учи, сама е, сблъсква се с много проблеми. Но е силна. Тя е жена. И аз съм жена. Ако тя може да направи нещо, значи мога и аз. Много хора смятат, че моят проблем е бурката. Не е така. Свободата не се изразява в това да свалиш бурката си. Идеята е да имаш спокойствие. Когато свалиш буркута, отново няма да имаш права, отново няма да имаш право на образование, няма да има равенство, няма да можеш да вземаш решения. Ако свалиш бурката, нищо няма да се промени”, разказва още Шамсия. 

 

Шамсия Хасани е избрана за една от топ 10 артисти, носители на наградата за съвременно изкуство на Афганистан през 2009 г. Имала е изложби в Германия, Австралия, Индия, Виетнам. 

 

Джесика Вълчева