Реклама / Ads
1| 5951 |29.03.2011 СВЯТ

Ситуацията във "Фукушима-1" е непредсказуема

.
Японското правителство повиши нивото на тревога в страната максимално, след като ситуацията с авариралата атомна централа "Фукушима-1" продължава да бъде непредсказуема. Това заяви премиерът на Япония Наото Кан в изказване пред парламента.
 

По думите му работите по възстановяването буксуват заради опасно високото ниво на радиация във водата, която се е събрала в подземната зала с дизеловите генератори на Втори реактор.

Тази вода очевидно е била известно време в досег с частично разтопеното ядрено гориво в реактора, съобщава БиБиСи.

Ситуацията е много тежка, заяви от своя страна генералният секретар на кабинета Юкио Едано и допълни: „Предприели сме всички мерки. Не можем да си позволим да правим грешки."

Властите съобщиха, позовавайки се на данни от Агенцията по ядрена и промишлена безопасност на Япония, че радиоактивна вода от авариралата централа не е попаднала в океана. Опасенията се появиха, тъй като един от блоковете на централата се намира на 50-70 километра от Тихия океан.

Припомняме, вчера на пет места на територията на "Фукушима" бяха открити следи от заразяване с плутоний, макар и в незначително и безопасно количество.

Според американски експерти събирането на силно радиоактивна вода в бъдеще ще породи проблем със складирането и обработването на течността. Според специалистите това поставя проблеми за хората, които се борят за овладяване на кризата.

Експерти обаче обвиняват правителството на Наото Кан в нерешителност и протакане на спасителните операции.

Междувременно бе съобщено, че радиацията от Япония е достигнала югоизточните райони на САЩ - Северна и Южна Каролина, Флорида. По-рано радиоактивни частици с „японски произход" бяха засечени в западните щати Калифорния, Невада, Орегон, Вашингтон, както и на изток в Масачузетс.

Следи от радиоактивен йод са открити в атмосферата над Сеул, като откритите количества не са вредни за здравето.

Южнокорейският държавен институт за ядрена безопасност обяви, че е установил следи от йод-131 в Сеул, след като е взел проби от 12 места в страната. Количеството на веществото обаче е било толкова малко, че няма непосредствена заплаха за общественото здраве или за околната среда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6439 |23.03.2011 Взривът във "Фукушима-1" - авария от най-висша степен? . 3| 4959 |22.03.2011 Във "Фукушима" ситуацията е тревожна . 0| 5980 |16.03.2011 Акихито: Ситуацията във "Фукушима-1" е непредсказуема . 9| 7606 |15.03.2011 "Фукушима-1" извън контрол, eвакуират 750 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads