Реклама / Ads
0| 5563 |23.05.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Акценти от новините за имоти

.
Сделките с имоти скочили с 25%, Бургас отново води класацията по предвидени нови жилища, Ръстът в цените на имотите се забавя, 770 млн. евро са чуждите инвестиции у нас за 3 месеца, Ваканционните проекти около Разлог стават все по-мащабни, това са част от акцентите в имотните страници.
 
Сделките с имоти скочили с 25%, съобщава в. Стардарт. Влизането на страната ни в ЕС увеличи с 20-25% сделките с имоти за първите 4 месеца на годината. Това сочи анализ на световната франчайзингова мрежа за недвижими имоти ERA, чиято централа е в САЩ. Ръстът значително надвишава прогнозите за 2007 г., които бяха за скок от 10%. Търсенето на градски имоти не намалява въпреки повишението на цените им с 15-20%. Най-търсени са малките и средноголеми апартаменти.
Най-много нови жилища се строят в региона около Благоевград. Само за първото тримесечие на годината са дадени разрешения за строителство на 164 жилищни сгради с 2517 апартамента в тях.
Пазарът на недвижими имоти в района на Банско е един от най-динамичните през последните 3-4 години. Изкупени са повечето парцели, които са подходящи за изграждане на жилища или хотели, а над 80% от тях вече са застроени.
Принципът на инвеститорите е да се строи бързо и да се продава веднага. Инвестицията в един квадратен метър застроена площ е около 300 евро, а печалбата може да достигне 1100-1200 евро.

Бургас отново води класацията по предвидени нови жилища, съобщава Инвестор.

През първото тримесечие на тази година са издадени разрешителни за 479 нови кооперации в Бургас с общо 2489 жилища, сочат данни на Националния статистически институт. Това поставя морския град на първо място по брой предвидени нови жилища в страната.
Следват Варна (394 разрешителни), София-град (263), Добрич (212), Благоевград (164). Пловдив със 151 разрешителни за строеж на жилищни сгради се нарежда след София-окръг, където са запланувани 154 кооперации.
Най-малко нови жилища са планирани в Монтана, където издадените разрешения за жилищни сгради са седем.
Общият брой на всички видове издадени разрешителни за строеж у нас за тримесечието е 4049. За предходните три месеца издадените разрешителни бяха 4733.
Най-много са издадените разрешителни за жилищни сгради – 2442, което включва 14 101 броя жилища с обща разгъната застроена площ от близо 1,771 млн. кв. м. Разрешение за строеж са получили и 104 административни постройки, както и 1503 друг тип сгради.
При административните сгради води Пловдив, като там през първото тримесечие на годината са издадени 23 разрешителни. Във и около столицата дадените разрешения за административни сгради са общо 21.

Ръстът в цените на имотите се забавя, пише в. Пари.

Ръстът на цените на имотите в България се забавя, сочи проучването на консултантската компания Knight Frank. Според данните, изнесени на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Казан, през последните три месеца на 2006 г. цените у нас са се повишили с 13%.
Този ръст изпраща страната ни на 6-о място в класирането на най-динамично развиващите се пазари на имоти в света. Година по-рано България е заемала второто място с ръст от почти 22%. Сега първенец по поскъпване е Латвия, която запазва впечатляващ ръст от над 60% няколко поредни години.
Според изпълнителния директор на Charlemagne Capital’s European Convergence Property Fund Денис Селинас растежът на имотите в България се дължи до голяма степен на спекулациите, породени от недостига на парцели и изпреварващото търсене в някои райони. Основен проблем в България и Румъния е високият процент нискокачествени жилища от времето на комунизма, твърди той. По изчисления на фонда от 570 хил. проверени апартамента близо 500 хил. са с ниско качество. Главният икономист на ABN Amro за Европа, Близкия изток и Африка Золт Пап смята, че в региона се наблюдава класически случай на балон на цените. Ако той се пукне, ще последва ефектът на доминото на целия Балкански полуостров, смята Пап.

770 млн. евро са чуждите инвестиции у нас за 3 месеца, съобщава в. Монитор.

По предварителни данни, преките инвестиции в страната за периода януари - март 2007 г. възлизат на 770.8 млн. евро (2.9% от БВП) при 789.6 млн. евро (3.1% от БВП) за януари - март 2006 г. Това сочат данните на Българска народна банка, управлявана от Иван Искров.
Привлеченият през януари - март 2007 г. дялов капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания от/по сделки с недвижими имоти в страната) възлиза на 555.3 млн. евро и представлява 72% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции.
Той е по-висок със 165.3 млн. евро от този, привлечен през същия период на 2006 г. (389.9 млн. евро). В дялов капитал са включени и постъпленията от продажбата на недвижими имоти на чуждестранни лица, които са в размер на 309.7 млн. евро при 190.4 млн. евро за януари - март 2006 г.
За януари - март 2007 г. дяловият капитал от приватизационни сделки с нерезиденти, придобили над 10% дялово участие в българско предприятие, възлиза на 1.4 млн. евро. Дяловият капитал от други сделки е в размер на 553.9 млн. евро при 387.7 млн. евро за същия период на 2006 г.
За януари - март 2007 г. нетният друг капитал (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е в размер на 137.1 млн. евро при 319.9 млн. евро за януари - март 2006 г.
По предварителни данни реинвестираната печалба за януари - март 2007 г. се оценява на 78.4 млн. евро при оценка в размер на 79.7 млн. евро за януари - март 2006 г., добавиха от БНБ.

Ваканционните проекти около Разлог стават все по-мащабни, четем в Инвестор.

Общо 100 млн. евро са предвидени за реализирането на вилно селище Rila View в близост до Разлог, като това е един от най-големите проекти в района досега, съобщиха от общината.
Проектът се осъществява от “Рила вию вилидж” ЕООД. Инвеститори са България Инвестмънт Груп, израелското дружество Асим Риъл Истейт и Тидар България ЕАД, дъщерно дружество на израелската Tidhar Group. Същите компании са съвместни инвеститори в сателитното селище Велико Търново Хилс, чието строителство започна през март.
“Рила вию вилидж” е подписало на 31 октомври 2006 година договор с община Разлог за покупка на два имота – единият е с площ 82,6 хил. кв. м, а другият – 66 хил. кв. м в местността Погребите до Разлог. И двата имота са бивши военни обекти, предоставени на общината от Министерството на отбраната. Предвижда се селището да е с около 190 хил. кв. м разгъната застроена площ. Ще има хотелска и жилищна част, административни и обществени сгради. Подробности около проекта ще бъдат оповестени на по-късен етап, когато завършат предварителните проучвания и оценки за въздействието върху околната среда, уточниха от Тидар България за Investor.bg.
Проектът трябва да се реализира в срок от 5 години от датата на влизане в сила на устройствения план.
Израелските компании обявиха плановете си да инвестират в жилищно строителство в България още миналата година. Освен към Велико Търново и Разлог, интересът им е насочен и към столицата.
Разлог набира все по-голяма популярност сред инвеститорите в недвижими имоти в страната, след като няколко компании и експерти коментираха, че предлагането в по-известните курорти като Банско вече започва да изпреварва търсенето.
Проект за апартаментен комплекс в местността Кукурево до Разлог има и ирландската Kendar Global Properties. Българо-британската MSI Developments пък планира да инвестира 100 млн. лв. в два ваканционни проекта на територията на общината.
"ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6185 |23.04.2007 Англичани купуват имоти край Разград . 0| 6053 |07.05.2007 Румънци изкупуват масово имоти в Еленския балкан . 0| 6017 |08.05.2007 Акценти от новините за имоти . 0| 5921 |13.05.2007 Преглед на новините за имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads