Реклама / Ads
4| 3193 |05.03.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борел: Украйна има нужда от 2,5 млн. снаряда годишно, ЕС може да осигури половината

.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел Източник: БГНЕС
Украйна днес има нужда от 200 хиляди снаряда 155 мм месечно или 2,5 милиона годишно. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция при представянето на стратегията на Европейската комисия за разгръщане на отбранителното производство до 2030 година.
 

Искаме да бъдем в състояние да помогнем, подчерта той. Според него се очаква до края на годината ЕС да осигури на силите на Киев около 1,15 милиона снаряда, а досега са били предоставени около 350 хиляди от запасите. По думите му по двустранни споразумения Украйна си е осигурила още 350 хиляди снаряда. До края на март очакваме със съвместни обществени поръчки да бъдат произведени около 150 хиляди снаряда, уточни Борел.





Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността поясни, че засега Евросъюзът изпълнява наполовина целта 35 на сто от обществените поръчки в областта на отбраната да бъдат съвместни. Държавите от ЕС взимат решенията за отбраната, ЕК отговаря само за политиката за производство, допълни Борел. Той призова ЕС да преодолее различията във въоръжението и наблегна на обстоятелството, че САЩ инвестират в отбрана четири пъти повече от страните в Европа.

 

Борел изтъкна, че към момента 90 на сто от военното производство в ЕС е съсредоточено само в няколко държави и се отчита липса не толкова на производствени възможности, колкото на средства за покупката на боеприпаси и оборудване. Той добави, че до началото на войната в Украйна едва 40 на сто от военното оборудване е било европейско производство, от което половината е било за износ. Днес нуждата да купуваме от държави извън ЕС нараства, коментира Борел и допълни, че все още по този въпрос няма единодушие.

 




Войната е на нашите граници и демонстрира, че спешно трябва да разгърнем възможностите за военно производство. Тази война изглежда скоро няма да свърши, търсенето на военно оборудване расте, каза още върховният представител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2687 |05.03.2024 Проучване за “Добрия платец”: Българинът е по-платежоспособен от всякога . 0| 3051 |05.03.2024 Безплатно второ медицинско мнение от онкологичния хирург доц. д-р Каан Гьокче на 15 и 16 март 2024 г. в Бургас . 4| 6131 |04.03.2024 Георги Ангелов: Тази година практически почти няма инфлация, докато доходите продължават да растат с добри темпове . 2| 3050 |04.03.2024 ЕК осигурява 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads