Реклама / Ads
3| 10655 |06.04.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Добринище – между лукса, спокойствието и евтинията

.
Цените в курорта вече са паднали до абсолютния минимум – ски-екипът струва 15 лв., а лифтът 20 лв. на ден. Уютът и спокойствието са налице ежедневно.
 

С настъпването на пролетта в Добринище се предлагат необичайно ниски за нашенеца оферти. Курортът е само на 3 км от Банско, където и днес е задръстено от туристи, а цените поддържат високите си нива. За използване на цялостно ски и сноуборд оборудване в Добринище обаче туристите са принудени да дадат едва 15 лв., а целодневнаите карти за возене с лифт е 20 лв., като за децата има отстъпка 5 лв.

В Банско удоволствието не би струвало 35 лв. общо, а поне 80-100 лв., а единствената разлика в двата курорта са луксозните хотели. Ако при пистата „Алберто Томба” те са буквално на всеки метър, то в Добринище разчитат на частните малки семейни къщи и вили, където логично наемите са далеч по-ниски, а хазяите – сърдени и гостоприемни. След уморителните ски-спускания пък всеки може да посети т.нар. атракцион „Македоската кръчма”. В малкото селище липсват и задръствания от скиори и туристи, което отдавна е проблем за една нормална почивка у нас.

Ски пистата в Добринище е само една, но за сметка на това е много дълга (около 5 км.) и ако е паднал достатъчно сняг, си е направо перфектна. Ски лифтът също е само един и е ветеран (повече от 20 години работи безотказно). При начална станция на лифта има детски влек "панички" и детска писта за съвсем начинаещите скиори.

Град Добринище се намира на 850 м надморска височина и е заобиколено от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Той комбинира най-доброто за зимните и летни почивки: красива природа, възможности за селски и еко туризъм и СПА-услуги. Не случайно някои го наричат бъдещото Бормио на Балканите.
Градът е обявен за балнеоложки курорт заради прочутите си 17 минерални извора с температура от 30-43°. Благоприятни са за някои бъбречно-урологични, стомашно-чревни, обменно-ендокринни, жлъчно-чернодробни и на горните дихателни пътища заболявания, както и при професионални интоксикации и кожни рани.

С пускането на минералния плаж през летния сезон на 2007 г., в Добринище е дадено началото за развитието на СПА туризма. Един от най-големите козове, които поне засега служат като примамливо предложение за туристи и гости е тишината и спокойствието, както и незастроените площи.  За радост дългата ръка инвеститори и предприемачи не е успяла да погали със своите хиляди тонове бетон Добринище. Със застоя на кредитирането в условията на финансовата криза очевидно скоро няма и да се случи. Така че, ако сте от хората, които не харесват шумотевицата, скъпарските хотели или пък просто нямате пари за по-скъпа почивка, то именно това може да се окаже вашето място. Стягайте куфарите и не му мислете много, защото снегът се топи, а време за зимен спорт почти не остана.

Любомира Назърова
Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4979 |20.03.2009 Туристите през зимата са намалели с между 7 и 9% . 1| 6194 |04.03.2009 КЗК санкционира фирми заради картел помежду им . 21| 7305 |12.02.2009 На пролет между 5 и 6 хил. от строителния бранш остават на улицата . 8| 6317 |24.10.2008 Замените на гори са стрували на държавата между 6 и 8 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads