Реклама / Ads
0| 4953 |14.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Еспремиерът Станишев подписа договора Набуко

.
Вчера министър-председателят в оставка Сергей Станишев подписа от името на България Междуправителственото споразумение, с което се урежда правната рамка за реализацията на газопровода "Набуко", съобщи пресцентърът на правителството.
 

В изказването си на форума в Анкара Станишев подчертава, че този акт е постижение на правителствата на участващите в проекта държави и техен реален принос към диверсификацията на енергийните източници, която е в основата на европейската енергийна сигурност.

Споразумението дава нова основа на проекта и обща законова рамка, която стимулира частната инициатива и предприемачество и подкрепя възможностите за инвестиции в газовия сектор, подчерта премиерът. Той отбелязва още, че проектът е част от европейската стратегия за сигурност на алтернативните доставчици, източници и маршрути за газовите доставки. Затова България ще продължи да работи последователно за успеха на тези усилия, за да може "Набуко" да се превърне от концепция в реалност на европейската енергийна политика и енергийния микс на Европейския съюз, категоричен бе Станишев.

По думите му за България енергийна сигурност и мерките за противодействие на климатичните промени трябва да се разглеждат в регионална перспектива, а страната ни трябва да работи в тясно сътрудничество със съседите си, с които има общи интереси. Станишев припомни, че приносът на България в тази посока беше в организирането на енергийната среща на върха през април в София.

Подписи под споразумението положиха още федералният канцлер на Австрия Вернер Файман, премиерите на Румъния Емил Бок, на Унгария Гордон Байнай, на Турция Реджеп Ердоган. С този акт те признават необходимостта да си сътрудничат за поощряването, развитието, изграждането и функционирането на тръбопроводната система "Набуко". В документа изразяват желанието си да поощряват инвестициите в тръбопроводната система и потвърждават ангажимента си към проекта. Държавите са готови да предприемат и всички необходими стъпки за спазване на вътрешните законови изисквания за възможно най-скорошно влизане в сила на споразумението по проекта. В рамките на следващите 6 месеца всяка страна се задължава да подпише споразумение за подкрепа на проекта с Международния консорциум Nabucco Gas Pipeline International за изграждането на "Набуко".

На официалната церемония в турската столица Анкара освен представители на Австрия, България, Германия, Унгария, Румъния и Турция, присъстваха и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, придружаван от комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс и специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар.

Както много често напоследък, Барозу използва високопарни думи в приветственото си обръщение към участницчите в церемонията. В разпространеното от пресцентъра на Еврокомисията изказване на председателя й се казва: "Тръбите за газопровода може да са изработени от стомана, но "Набуко" може да циментира връзките между нашите народи. Днес ние сме свидетели на една мощна илюстрация на стратегическите връзки между Турция и Европейския съюз."

Според Reuters Барозу е потвърдил, че Еврокомисията се ангажира с финансирането на проекта, като потвърди по-рано разспространена информация, че има решение да бъдат отпуснати 200 млн. евро, а оферти за финансиране ще се събират до 15 юли.

Остава нерешен единствено въпросът с пъленнето на тръбата. Броени часове преди церемонията в Анкара специалният пратеник на САЩ по енергтийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар каза пред Reuters: „Русия е свободна да доставя природен газ за газопровода „Набуко" и страните, участващи в проекта, трябва да я приемат като партньор." Подкрепата за Кремъл беше веднага изтълкувана от медиите като резултат от срещите на президента Барак Обама в Москва преди седмица.

Сред гостите на официалната церемония в турската столица бяха още представители на Европей-ската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и президентът на Грузия Михаил Саакашвили, премиерът на Ирак Нури Ал Малики, министри и високопоставени представители на Шведското председателство на ЕС, представители на Азербайджан, Египет и Сирия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9971 |13.07.2009 Селският туризъм – очаквания и възможности . 0| 4591 |13.07.2009 Станишев подписва споразумението за Набуко . 8| 6186 |13.07.2009 Полиция нахлу в Асоциацията на банките . 0| 5077 |13.07.2009 0,6% инфлация за първото пологодие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads