Реклама / Ads
2| 4970 |14.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

EВН като улични бандити?

.
Бойко Борисов се заканва да одържави чуждестранни енергийни концерни, защото иска "да сложи край на мръсните сделки - независимо на каква цена".

Така започва статията на Франк Щир в австрийския вестник "Ди Пресе", озаглавена "EВН като улични бандити", цитиран от Дойче веле.

"Далавера" е българският термин за мръсна сделка, пише Щир, след което уточнява: Българският премиер обвинява австрийския енергиен концерн EВН в "чиста проба далавера", защото взимал на клиентите си прекалено високи суми. За наказание разяреният Бойко Борисов се закани да национализира концерна. Според премиера концерните подават неверни информации.

EВН не е единственият концерн, взет на прицел, отбелязва авторът. В същото положение са чешкият ЧЕЗ и германският Е.ОН. С помощта на проста сметка Борисов разпалва нарастващия от години гняв на българите към чуждестранните енергийни концерни.

Националното енергийно дружество купува тока от производителите на цена от 46 евро за мегаватчас и го предоставя на снабдителите за 45 евро за мегаватчас, т.е. под цената на производителя. Доставчиците обаче продават евтиния ток на консуматорите за цели 75 евро. А това според Борисов е "парадоксално и нелогично".

Премиерът заплашва да прекрати сключените през 2004 г. договори за приватизация, които предоставят на чуждестранните снабдители две трети от трите енергийни мрежи, а на държавната НЕК - една трета. EВН, Е.ОН и ЧЕЗ настояха за по-високи цени и обосноваха искането с нуждата от модернизация на остарялата електрическа инфраструктура в България.

В статията си Щир отбелязва, че Борисов подозира концерните в разпространението на фалшиви данни и цитира премиера с думите: "Докато бях кмет на София, научавах малко за направените инвестиции, също толкова малко, колкото и моите колеги в цялата страна. Ако някой може да ми покаже къде са инвестирали тези фирми, с удоволствие ще огледам навсякъде."

Набедените концерни реагират сдържано на тези нападки, сочи авторът и цитира говорителя на концерна EВН, който казва, че "в публичен спор с политици могат да загубят и двете страни". От ЧЕЗ също заявяват, че не обичат да коментират политически въпроси. От Е.ОН България обаче твърдят, че между 2005 и 2009 г. са инвестирали около 150 милиона евро в модернизацията на електрическата мрежа в североизточната част на страната и по този начин значително са намалили броя на случаите на спиране на тока.

Заради бюджетния дефицит, с който трябва да се справи, правителството на Борисов се намира под натиск, продължава статията си Франк Щир.

Преди няколко дни управляващите обявиха, че се отказват от въвеждането на еврото през 2013 г. и че България се отказва от стремежа си да влезе в т. нар. евро-чакалня.

Според автора в този контекст би трябвало да се разглежда и атаката срещу чуждестранните концерни. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който преди да заеме поста е бил прокурист на EВН, вижда обаче ролята на чуждестранните концерни по коренно различен начин от правителствения ръководител, заключава Франк Щир и цитира Трайков: "През последните години имаше значителни подобрения там, където имаме частни инвеститори в сферата на енергетиката."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4968 |23.03.2010 Елитът да сподели кризата, като намали разходи . 15| 4762 |23.02.2010 Спрете енергийния октопод, докато може . 3| 6560 |16.02.2010 Домати като грозде представят на изложение в Пловдив . 2| 4958 |07.12.2009 За България еврозоната е като "Зона на мрака"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads