Реклама / Ads
0| 11768 |04.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономист: Идиотията в Кремъл крачи към фалит, руснаците да не си ядат пак прикладите на пушките

.
Евгений Кънев
Русия се устреми внезапно към държавен фалит и тежките времена за руснаците тепърва предстоят. Какъвто и да е изходът от войната в Украйна, положението в Русия ще става от лошо по-лошо. Всичко с бранда “Русия” става токсично по света.
 

Ето какво пише икономистът Евгений Кънев:

 

Понеже покрай историческите ми анализи получих укори от някои люде, че е по-добре да пиша за икономика , реших да ги послушам.

 

(Разбира се, ще ме извините за автобиографичната рефлексия, но тези люде няма как да знаят с каква дълбочина навремето се изучаваше историята в икономиката и политиката (“Политическа икономия”). Така се случи, че имах редкия шанс, в първата част от обучението ми по икономика добре да се запозная с историята, стопанския модел и най-вече манталитетът на “социалистическия лагер”, както се наричаше тогава. Половината ми учебни материали бяха на руски, а дори и специализирах в Русия, пише икономистът Евгений Кънев във Фейсбук.



"Следващата част пък от обучението ми по икономика беше в САЩ и Великобритания - където изучих техните икономически модели през призмата на историята.

 

Такава база дава храна за доста интересни наблюдения, ретроспекции и перспективи).

Но да се върна на икономиката.

 

Вече е ясно, че Западът се връща към старата геополитическа школа на Рейгън и ще се опита да срине Русия икономически, както Рейгън срина СССР.

 

Постоянно излизат новини за масирано изтегляне на западните фирми, капитали и експерти от руската икономика. Достъпът до световните капиталови пазари е отнет; продуктите й се бойкотират; всичко с бранда “Русия” става токсично; санкциите разширяват обхвата си и към търговските партньори на Русия.


А едни от най-големите валутни и златни резерви в света - възглавничката на Путин - са или блокирани или са със стесняващ се пазар. Руският народ пък скоро ще си припомни времената на комунизма с опразващи се магазини и разплащания в кеш във все по-големи деноминации поради постоянна обезценка на рублата.

Пътят към държавния фалит е открит.

 

Калкулацията на Путин как да избегне сценария на СССР - чрез натрупване на валутни и златни резерви - започва силно да издиша. Защото и най-скъпият актив на този свят се занулява като му отнемеш пазара.

 

Да, това е слабостта на авторитарите: че искат да забогатяват чрез западните пазари и след това с богатството да водят война срещу Запада. Не само за Русия, а и за Китай е ясно - че без пазарите на Европа и САЩ ще спихнат икономически като пробит балон.

Така СССР загубиха първата Студена война: искаха да правят алтернативен модел, но не можаха да забранят на своите народи да харесват западните стоки; да гледат и слушат западна музика, филми и изкуство; да се дивят на западния стандарт на живот.

Да, трудно се изгражда сфера на влияние само на база митове, легенди и исторически наративи за величие. Каква сфера на влияние си след като целият комунистически елит също беше изцяло обзаведен със западни вещи? (У нас ЦК пазаруваше от специални магазини или направо от Запад; В Източен Берлин кварталът на ЦК е наричан Волвоград - всички са карали Волво, а не Вартбург).

 

Сега пак е същото: руският народ си подобри жизнения стандарт със западни технологии, стоки, услуги и капитали - и започна да вярва в някаква специална мисия на Русия.

 

Но шалтерът изключи и в тъмното ще се изтрезнява. А в добавка - и изнесените богатства на Запад - къде другаде? - на обкръжението на Путин са замразени.

 

Каква идиотия да си помислят в Кремъл, че могат да се справят, като се изключат от световната икономика!

 

Навремето Рейгън беше се заклел, че ще накара руснаците да си ядят прикладите на пушките. И успя. (Бях в СССР в края на комунизма - нямаше какво да се купи и яде, такава мизерия беше).

 

Сега ще е по-цивилизовано. Но като пропадане на жизнен стандарт - все така болезнено.

Да видим как Путин ще управлява такава страна и как ще плаща да го пазят."

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 34531 |03.03.2022 Атлантическият съвет: Кремъл опитва да свали българското пправителство, атакува чрез цените на горивата . 6| 4611 |17.02.2022 Икономист: С държавен бюджет бедност не се оправя . 1| 4838 |14.02.2022 Икономист: Много малко парче от пицата е за хората, които са трайно в капана на бедността . 1| 5020 |08.02.2022 Икономист: Напрежението Русия-Украйна може да стане „черен лебед“, който да обърне Бюджет 2022

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads