Реклама / Ads
0| 8698 |08.12.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Климатикът – най-доброто решение за отопление през зимата

.
Зимата вече е тук. Цените на газа, дървата и тока са все така високи. Хората все повече започват да търсят алтернативни начини за отопление. Експертите са категорични – най-икономично и ефективно е отоплението на климатици.
 

Каква е ситуацията на пазара и колко ще ни струва комфортът у нас през зимните месеци, потърсихме отговорите от Антон Георгиев, управител на фирма за отопление, вентилация и климатизация „Полюс ТМ“.

 

Повишил ли се е интересът към климатиците в последно време?

 

Определено. Особено сега сме в пиковия момент на търсене от страна на  клиентите. Високите цени на газа и на дървата карат хората все повече да се ориентират към отоплението на климатици. Това ще се окаже и най-икономичният вариант за отопление и занапред.

 

Успяват ли обаче търговците да отговорят на това търсене?

 

Трудно е. Именно голямото търсене в един момент води и до изчерпване на техниката в складовете, забавяне на доставките, а от там и на самия монтаж. От друга страна в сферата все повече се усеща недостига на техници и монтажници. И когато се натрупат голямо количество заявки, е трудно да се отговори бързо на поръчката. Затова съветваме хората да не чакат в последния момент, когато решат да се сдобият с климатик.

 

Как да изберем климатик за нашия дом и каква е цената?

 

Какъв климатик да изберете – оставете това да преценят специалистите. Затова обаче избирайте доказани фирми на пазара, които могат да гарантират качество на услугата. Вие само трябва да определите бюджета, който сте отделили за климатик. В момента цените варират около 1500 лв. за климатик. Разбира се, това зависи от марката, мощността, кой клас е и т.н. За да сте максимално спокойни, че ще имате гаранция и поддръжка на уреда, най-добре там от където купувате климатика, да се предлага и монтаж.

 

Какви други начини за отопление се предлагат от Вашия бранш, които биха ни излезли най-евтино през студените месеци?  

 

Максимален комфорт вкъщи през зимата могат да ни донесат и термопомпите. Те са изключително икономичното и екологично решение. Термопомпите също работят на ток. Инсталацията се свързва с подово отопление, конвектори или радиатори. Инвестицията е по-голяма, но дългосрочна и се изплаща във времето. Прилага се най-често в новото строителство и еднофамилни къщи. Около 25-30 хил. лв. струва такъв тип инсталация за 100-150 квадрата жилище. Инвестицията обаче се възвръща във времето със сигурност.

 

Каква температура трябва да поддържаме вкъщи за максимална енергийна ефективност и ниски сметки? Какви съвети бихте дали?

 

Според мен температурата в дома ни през зимата трябва да е 23 градуса, а за спалнята - 21 градуса. Хубаво е да оставяме климатика включен през цялото време на тези температури и на по-малка мощност, защото при всяко включване, в опит да достигне желаната температура в помещението, със сигурност климатикът изразходва доста повече енергия. Разбира се, най-добре би било, ако жилището е и с добра изолация. Това също допринася за по-ниските сметки за ток.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3758 |10.10.2022 За всички пациенти, търсещи оперативно решение на Диабет Тип 2- безплатна консултация в София със специалиста Проф.д-р Халил Джошкун на 22 октомври 2022 г. . 0| 4026 |22.03.2022 Шефът на Стоковите борси: Презапасяването и стихийното купуване не са решение . 0| 3978 |24.02.2022 Летище „София“ получи разрешение за директни полети до САЩ . 5| 6734 |03.12.2021 Арх. Весела Мирянова: „Това ли е най-доброто?“ е въпросът, който винаги ни държи в безупречна форма и на лидерските позиции на пазара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads