Реклама / Ads
1| 6293 |25.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Нова Калина Илиева въртяла имотна мафия

.
"Адвокатка” с диплома менте, досущ като бившата шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева, била мозъкът на една от най-мощните банди за имотни измами в София.
 

Това установи разследването на нашумялата “Кантора за имотни измами”, ударена през април. Преди 4-5 г. Иванка Томова изфабрикувала за себе си и съпруга си Константин фалшиви дипломи за завършено юридическо образование от УНСС, пише в. "24 часа".

Наскоро приключилата експертиза по разследването установила, че дипломите не са истински и двамата никога не са били студенти там. След като наели кантора на ул. “Г. С. Раковски” в центъра на столицата, Томови започнали да се занимават с правни консултации, опознали схемите, по които се прехвърлят имоти, и постепенно въвлекли в тях полицай и адвокат, за да заграбват имоти на столичани без наследници.

Полицай, разкрил убийство - в комбина с имотната мафия


Полицай, награден за разкриване на убийство, усърдно помагал с информация за починали възрастни хора без наследници, но с апетитни имоти и тлъсти банкови сметки на "кантората за имотни измами". Аферата гръмна през април, когато в домовете на трима адвокати бяха намерени прилежно картотекирани фалшиви банкерски подписи и пълномощни, както и цял архив на покойниците без наследници или психично болни собственици в София. По първоначални данни измамниците успели да откраднат над 20 имота с фалшиви документи.

Разследването срещу Иванка Томова, съпруга й Константин Томов и Атанас Колев, наречени "кантората за имотни измами", е изпълнено с изненадващи обрати. Всичко започва през декември м. г., когато полицията попада на теч на информация от една от столичните общини. Служител е заподозрян, че търгува с данни на починали и психично болни хора. Така униформените влизат в дирите на първите участници в групата - Галина Мирчева и 21-годишния Цветан Димитров.

Оказва се, че те успели да продадат апартамента на починала жена в кв. Люлин. След като прибрало парите от сделката, която била сключена с фалшиво пълномощно, дуото пробвало да източи и двете банкови сметки на жената. Цветан успял да изтегли от клон на банка 16 000 лв. При опита да източи още 50 000 лв. от втората сметка, той бил спипан от полицията. Разследването установило, че Мирчева е близка с Васил Петров-Бахамата, който бе арестуван в рамките на операцията срещу измамниците, след като бе избягал от затвора в Бобов дол. Именно Бахамата съдействал за осигуряването на "бушони" - мнимите наследници на починалите. По-късно бе задържан и неговия авер Георги Кочев. Двамата действали в района на Благоевград и Дупница. Според МВР Бахамата е от близкото обкръжение на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Той е подсъдим и по друго дело - за изнудването на благоевградския бизнесмен Стоян Смилянски. Бахамата получил с измама 6000 лева от производителя на дограма Смилянски, като му обещал, че ще го спаси от гардове на столична групировка, от която получавал заплахи.

Притесненият за живота си бизнесмен намерил исканите 5000 лева и ги дал на Бахамата. Дупничанинът дори се ангажирал срещу 1000 лева в брой безпроблемно да уреди на Смилянски кредит в размер на 28 000 лева чрез банковия служител Игнат Димитров, за да плати борчовете си, се сочи в обвинителния акт на прокуратурата. Смилянски дал на Петров хиляда лева пред офиса на банка в Благоевград. Ден по-късно кредитният инспектор Игнат Димитров се срещнал със Смилянски и съпругата му пред банката. Тогава станало ясно, че Димитров не знае за обещанието на Бахамата. Смилянски така и не получил кредит, тъй като не отговарял на условията. Той е осъждан за кражби и за фалшиви пари.

За изненада на полицаите, мозъкът на групата се оказала Иванка Томова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5416 |17.06.2011 Мафия в парламента създава транспортния хаос . 15| 6702 |07.12.2010 ОЛАФ се разграничи от "Калина", нямали общо с назначението й . 0| 6656 |06.04.2010 Новият Закон за горите - удар по дървената мафия . 2| 7382 |17.02.2010 5 млрд. лв. натрупала българската мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads