Реклама / Ads
1| 5854 |12.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Нова порция критика заради лошата "бизнес среда"

.
Европейската комисия отправя сериозни критики към цялостната икономическата среда в България. Като най-сериозни недостатъци са отчетени реформите в секторите администрацията, образованието и пенсионната система. Това става ясно от оценката на ЕК за Конвергентната програма за 2011 – 2014 г. и Националната програма за реформи, изготвени от страната.
 

Препоръките и констатациите на Брюксел за всяка държава членка бяха одобрени във вторник от Съвета на икономическите и финансови министри.

Докато съкращава щатове, правителството не прави достатъчно да отстрани други тежки проблеми в работата на администрацията, пише в документа за България, цитиран от в. “Сега“. Като такива се изтъкват липсата на стабилност в администрацията, наличието на политически зависимости на чиновниците, отсъствието на мерки за повишаване на знанията и уменията им.

Не е достатъчно ефективна и борбата с корупцията в средите на регулаторните органи и институциите, свързани със защита на конкуренцията. Това оказва негативен ефект както върху общото икономическо и социално развитие на държавата, така и върху усвояването на еврофондовете, пише в доклада.

На фона на неефективна съдебна система важни контролни органи са с недостатъчен капацитет и не успяват да извършват ефективен контрол. Като конкретни примери Еврокомисията сочи Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Агенцията за обществени поръчки (АОП).

През 2009 г. АДФИ е извършила последващ контрол на едва 12% от обявените обществени поръчки, при това без да следва модел за оценка на риска, а АОП не може да проследява отправените препоръки при предварителния контрол. Вътрешните процедури, одобрявани от различните институции при обществените поръчки, затрудняват установяването на конфликт на интереси, а предвидените санкции нямат достатъчен превантивен ефект.

В тези условия българската икономика не създава най-добрата среда за инвестиране въпреки ниските данъци, счита Еврокомисията. Събираните от институциите административни такси остават високи, а разрешителните процедури са сложни. Така според доклад на Световната банка за условията за стопанска дейност положението на България се влошава и от 44-то място през 2010 г. тя пада на 51-во през 2011 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5748 |16.06.2011 Губим европари заради некадърни чиновници . 0| 5784 |25.05.2011 Повече консули заради повече туристи . 4| 6381 |19.05.2011 ЕК ни размаха пръст заради лоши пътища . 24| 5222 |13.05.2011 Дянков „поряза” Т.Младенов заради пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads