Реклама / Ads
61| 6145 |15.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Орешарски: Нямаме пари за външния дълг

.
Пламен Орешарски
България няма пари да си плати външния дълг! Това е изключително негативен сигнал, който се излъчва и навън. Това заяви в студиото на ТВ 7 ексфинансовият министър Пламен Орешарски. През януари 2013 г. България трябва да направи плащане от над 1 млрд. по дълга, а няма яснота откъде ще дойдат парите.
 

 Този падеж януари 2013 г. е известен още от 2002 г. Тогава излизат двата транша облигации, емитирани преди време, обясни Орешарски.

 

Според него последствията от опасенията, че страната ни няма с какво да плати, ще рефлектират, както върху финансовия имидж на страната, така и върху редовите граждани, защото ще повлияят цената, на която нашите банки се рефинансират.

 

Ако управляващите не бяха изхарчили половината от фискалния резерв, част от него можеше да покрие тези плащания, без да се товарим с нови заеми, коментира още бившият ковчежник №1.

 

Управляващите направиха 3 поредни години на дефицит. Фискалният резерв от 8 млрд. сега е останал едва 4 млрд. лева,

обясни Орешарски.

 

Според него Фонд Козлодуй и Сребърният фонд, които са част от резерва, са целеви и не могат да се пипат.

 

Реално в момента се харчи резерва на Здравната каса, който бе национализиран, заяви бившият финансов министър. Тоест част от парите, които сме плащали за здраве, се ползват за финансиране на дефицита.

 

Като истинската причина за дефицита в държавния бюджет Орешарски посочи свиването на приходната част в бюджета.

 

Той нарече "аматьор" Симеон Дянков за неслучилите се изказвания в началото на мандата, че ще докара нови 8 млрд. в държавната хазна.

 

Най-страшното е, че и външният дълг е нараснал с около 2,7 млрд. и вече е 6,4 млрд. евро, стана ясно от думите бившия финансист №1. Той прогнозира, чедо края на годината дългът ще стигне 8 млрд.

 

Не е хубаво да се финансираме с дългове.  В един момент дългът става неуправляем и следват много негативни ефекти за икономиката и за хората, подчерта Орешарски.


Той препоръча на министър Дянков да пусне нова външна емисия, който да превърти дълга, ако няма с какво да направи плащането с падеж януари 2013 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 6564 |08.03.2012 Дянков търси "лесни пари" от банките . 82| 6840 |24.02.2012 С. Дянков попари мераците: Няма да намаляваме ДДС при лекарствата . 1| 5084 |08.02.2012 ЕК ни дължи още пари за атомните реактори . 9| 5900 |27.01.2012 България в златната среда по усвояване на европари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads