Реклама / Ads
2| 5560 |27.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пенсионните фондове блокираха дебата в Тристанката

.
Премиерът Бойко Борисов отново се среща в сряда с представители на частните пенсионни фондове и синдикатите.
 

Очаква се на нея да бъде обсъдено предложението на правителството, подкрепяно от синдикатите – спестяванията в професионалните частни пенсионни фондове за работещите в тежки условия да бъдат прехвърлени към НОИ.

Във вторник премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на частните пенсионни фондове, които заявиха, че след като ги е изслушал, е обещал да помисли по идеята още веднъж.

Днес социалните партньори трябваше да обсъдят промените в Кодекса за социално осигуряване, а по-късно те да бъдат гласувани на заседание на правителството. По-рано обаче стана ясно, че заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество се отлага.

Причина за фалстарта на срещата е изисканата от работодателите допълнителна информация за промените, свързани с професионалните пенсионни фондове, се казва в съобщение на Българската стопанска камара.

В писмо, което работодателските организации са изпратили вчера до министъра на финансите и председател на НСТС Симеон Дянков, те настояват да им бъде предоставена допълнителна информация за предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с професионалните пенсионни фондове. Министър Дянков се е ангажирал да подготви исканата информация и да я представи в петък от 15.00 ч. в Министерството на финансите, когато ще има заседание на Комисията по бюджетна политика към НСТС.

Проектът предвижда създаване на солидарен фонд за ранно пенсиониране от 1-ви януари догодина, в който ще се прехвърлят натрупаните в професионалните фондове вноски на работещите при първа и втора категория на труд и от който ще се изплащат пенсиите им.

Идеята за създаване на солидарен фонд за ранно пенсиониращите се беше предложена от НОИ и подкрепена от синдикатите с мотив, че в цяла Европа срочните пенсии на категорийните работници се изплащат през солидарния стълб, а не през капиталовия. Зад нея застана социалният министър Тотю Младенов, който заяви, че така се коригира сгрешения модел за осигуряване на пенсии за повече от 100 000 души.

В същото време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изрази голямо съмсение в способностите на НОИ да управляват пари, което бе знак, че той не споделя подобна тази идея. Позицията пък на финансовия министър Симеон Дянков бе, че ако работодателите са готови да изплащат нормални пенсии, държавата няма да се противопостави. Но той изрази известни съмнения доколко всички работодателски организации са готови да бъдат коректни по отношение на работещите при тях. А от това следва, че държавата ще трябва да се намеси и да дотира част от необходимите средства.

Работодателите изразиха ясно несъгласието си с подобна мярка, обвинявайки правителството, че това е опит за национализация на парите на хората. Затова гласуваха против така предложения проект, срещу който се обяви и Синята коалиция.

Частните пенсионни дружества имат алтернативно решение за ранното пенсиониране. От асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване предложиха  през следващите три години категорийните работници да се пенсионират с две пенсии, като едната е от НОИ, а другата - от професионалния фонд. Ако правителството одобри предложението на НОИ, от следващата година работодателите ще внасят по 12 и 7 процента за първа и втора категория в новия фонд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5109 |18.10.2010 Синдикати и работодатели: Няма пари за пенсии по фондовете . 3| 5302 |12.10.2010 Борисов стана арбитър в дебата за осигуровките . 1| 5247 |11.10.2010 Трайков против вдигането на пенсионните осигуровки . 0| 5443 |15.07.2010 Еврофондовете на помощ на общините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads