Реклама / Ads
0| 5914 |25.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НП "Пирин" може да отпадне от списъка на ЮНЕСКО

.
Коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България” очаква Комитета по световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО да включи Национален парк Пирин в списъка на застрашени обекти.
 

Това трябва да стане на годишната среща на международната организация, която се провежда през тази седмица в испанския град Севиля, казаха за медиите от коалицията.

Национален парк Пирин е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО към ООН през 1983 г. След започването на строителството на ски зона Банско преди осем години ЮНЕСКО изрази тревога за състоянието на националния парк.

В момента се планира в него да бъдат изграждени на още две ски зони – Добринище и Кулиното, над Разлог, въпреки че това е забранено от приетите нормативни документи - Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк Пирин, които са в сила до 2013 г.

Коалицията „За да остане природа в България” представи пред Комитета по световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО съществуващите заплахи пред Национален парк Пирин. Бяха внесени и допълнителни тревожни данни за планираните две нови ски зони. Ски зона Кулиното, например, дори е предвидена да преминава през резервата „Баюви дупки – Джинджирица”, който е един от най-старите в България, обявен през 1934 г.

Досега ЮНЕСКО е провел две проучвателни мисии в Национален парк Пирин, за да провери дали мястото се опазва според българските и международните изисквания. Включването на Пирин в застрашения списък на Комитета по световно културно и природно наследство ще бъде поредният сигнал, че българските институции не правят достатъчно за опазването на природата на страната.

Резерватът Сребърна на брега на Дунав е другият български природен обект под закрилата на ЮНЕСКО. Проблеми с поддържането му привлякоха вниманието на международната организация преди години и след намесата. Не по-добра е ситуацията в Несебър, който също е в списъка на международната организация за защита на културните забележителности от световно значение.

Тревожните сигнали, които ЮНЕСКО постоянно изпраща да българската държава обаче, не пречи институциите, отговорни за опазването на паметниците на българската култура и природни забележителности да нехаят, проявяйки чиновническо отношение, некомпетентност и пълно безхаберии към това, което се случва с тях. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4922 |21.05.2009 КРИБ: Може да се стигне до бюджетен дефицит, ако държавата не ограничи разходите . 0| 5753 |31.03.2009 Анелия Крушкова: Не може руските визи да отпаднат . 1| 6306 |27.03.2009 М. Стратиева: Българският туризъм може да спечели от световната криза . 6| 5852 |23.01.2009 Белоградчишките скали може да влязат в историята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads