Реклама / Ads
0| 6376 |31.01.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проект по ОПАК подобрява условията за развитие в държавната администрация

.
Проект „Развитие на системата за планиране и мобилност в държавната администрация” Договор № К11-21-2/16.08.2011 г.
Служителите от държавната администрация ще получат по-добри възможности за развитие на кариерата си след стартирането на електронния портал за мобилност на адрес http://mobility.government.bg/.
 

 

Електронната система ще улесни достъпа им до актуална информация за позициите, които могат да се заемат по мобилност, а администрациите ще могат бързо и прозрачно да намират експерти с необходимия опит и знания. Интернет порталът  е създаден т по проект „Развитие на системата за планиране и мобилност в държавната администрация",  реализиран с безвъзмездната финансова помощ на Оперативна програма „Административен капацитет" и съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Бенефициент по проекта е администрацията на Министерския съвет. Основната цел на проекта е подобряването на политиката по управление на човешките ресурси в държавната администрация.

 

328 служители от звената по човешки ресурси са обучени за прилагане на създадените по проекта инструменти за правилно планиране на човешките ресурси в държавната администрация. Това са методики, правила и процедури, тестове, казуси и др. Чрез тяхното прилагане администрацията ще може да идентифицира ключовите длъжности, да планира приемствеността, да оценява  общи и специфични компетенции при подбор, обучение и развитие на кадрите. В рамките на проекта са определени ключовите длъжности във всички структури на централната администрация, в 3 областни и в 9 общински администрации.

 

Предложени са правила и процедури за въвеждане на гъвкави условия на труд като са изследвани практиките в тази област в десет страни от ЕС. Гъвкавите условия на труд са гъвкаво работно време, гъвкаво работно място или гъвкава кариера. Гъвкавото работно време дава възможност за плаващи работни часове. Гъвкавото работно място дава възможност за дистанционна работа. Гъвкавата кариера позволява да се редуват включване в работния процес с периоди на отпуски във връзка с развитие в кариерата и други лични потребности.

 

За въвеждането на тези резултати в практиката са разработени  проекти на нормативни актове.  Създаден е проект на Наредба за условията и реда за изпращане на държавни служители, които временно да изпълняват длъжности в институция на Европейския съюз.

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.”

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5742 |14.12.2012 Дейността на НОИ и НЗОК се подобрява след изпълнението на проект по ОПАК . 3| 6558 |10.12.2012 Проект подобрява дейността на НОИ и НЗОК . 0| 7016 |08.11.2012 Проект „Развитие на системата за планиране и мобилност в държавната администрация” Договор № К11-21-2/16.08.2011 г. . 0| 5755 |05.11.2012 Готови са първите междинни резултати от изпълнението на проект за оптимизация на НОИ и НЗОК със средства от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads