Реклама / Ads
2| 5886 |12.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пускат АМ "Люлин" в срок

.
Росен Плевнелиев
Няма как да бъде забавено откриването на автомагистрала "Люлин". Това заяви категорично министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на посещението си в Перник.
 

Така той опроверга изявлението на кмета на Община Перник Росица Янакиева, че ще подпише Акт 16 за обекта, когато турският консорциум "Мапа Ченгиз” изплати обезщетения на собствениците на засегнатите земи и възстанови разрушените по време на строежа на аутобана пътища.

"Всеки ден означава много за тези десетки хиляди граждани на Перник, които ще получат един съвсем нов начин на предвижване до София. Нека да разделим двете неща – има ясно подписано споразумение между "Мапа Дженгиз" и държавата и общината. По моята информация това споразумение се изпълнява. Хубавото е, че този път не се притесняваме от политизиране (кметът на Перник е от БСП – бел.ред.), защото има подписано споразумение. Ако една от точките не се изпълни, ние веднага ще видим защо не се е изпълнила и какви мерки трябва да се предприемат. Трябва да направим разликата между това споразумение и темата с Акт 16, тоест всички документи, свързани с пускането на магистралата законно в експлоатация. Голяма част от темите не са предпоставка и нямат нищо общи с документацията, свързана с Акт 16”, каза Плевнелиев, цитиран от агенция “Фокус“..

Според министъра положителното е, че както кметът на Перник, така и всички останали по веригата, са сложили всички претенции на масата и са дали подписите си. “На мен като министър ми е много лесно, защото, когато имам подписа включително на кмета на Перник, аз не се притеснявам оттук нататък за тази магистрала”, заяви Плевнелиев.

Регионалният министър коментира и темата със санирането на блокове с европари и условието за първоначална вноска от 500 лв. от всеки собственик, който иска да се възползва от схемата. Това е минималната гаранция, за да може държавата да вложи средства в подготовката на проекти за саниране на жилища, каза Плевнелиев. Министърът заяви, че тези 500 лева не се губят. Ако хората след това се откажат, те ще си ги получат обратно.

Той уточни, че единственото, което ще се изисква от хората, е да могат да съберат половината от сумата за санирането. Останалото е "бонус" от държавата, в това число енергийното и структурното обследване на сградите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5545 |14.03.2011 Лошото време спъна АМ "Люлин" . 0| 5947 |19.01.2011 АМ "Люлин" готова до май . 0| 6248 |21.10.2010 Спрират тока в столицата "по вина" на АМ "Люлин" . 3| 6371 |06.09.2010 Пълнят "Цанков камък", пускат ВЕЦ през 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads