Реклама / Ads
5| 4874 |10.09.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

По стъпките на българския турист

.
Българският турист става все по-желан у нас, след като през последните години забегна по съседните нам дестинации, където бе оценен по-добре.
 

Българският турист - Що е то? Такова явление ту има, ту няма. На който както му изнася.

Българският турист, с голямо Т, придоби особена популярност и стана обект на сериозен интерес през тази година.  Даже 2008-а бе обявена за годината на българския турист.

Докато години наред родните туристи се лутаха напред, назад из съседните нам страни и курорти в търсене на хубава и в същото време по джоба им почивчица, нашите хотелиери бяха обърнали поглед към едни други ширини, където туристите имали по-големи джобове.  И така година след година, сезон след сезон. В един момент се оказа, че ние ходим на евтини почивки в Гърция и Турция, пък англичани и германци идват у нас за същото. All inclusive щом е налице, туристи бол от най-различни дестинации.

И след като през всеки отпускарски сезон или почивни дни наблюдавахме масово преселение на сънародниците ни на юг, явно някои хотлиери си дадоха сметка, макар и малко късно, че и така не е добре.

Хубаво безпаричен нашият турист, но защо пък да не си прекарва отпуската у нас. Оказа се обаче, че той не е чак толкова за подценяване. Преди седмици доц. Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара съобщи, че българските туристи били най-желани по Черноморието през сезон 2008, тъй като разполагали с повече средства от чужденците. След тях по възможности се нареждали руснаците, а най-бедни по морето и тази година били германските и английските туристи.

И въпреки, че масово хотелиерите у нас започнаха да заливат нашенци с атрактивни за тях оферти и намаления, се оказа, че българският турист вече е привлякъл и интереса на други страни към себе си. България за първи път това лято влезе в класацията на Световната организация по туризъм за "емитиращ пазар"  и е на 50-то място по брой на туристи, посетили други дестинации.

bul_tyrist.jpg  колаж Вяра Йовева

43% повече сънародници са пътували до чужбина през първата половина на годината в сравнение със същия период на 2007 г. Прави впечатление, че голяма част от пътуванията, извършени с цел туризъм - близо 700 хил., са до съседните на България държави - Гърция, Румъния, Сърбия, Турция и Македония. Най-желана туристическа дестинация сред страните-членки на ЕС през посочения период e била Гърция – тя е била посетена от 198 хил. души до началото на лятото, а представете си след това. На второ място се класира Румъния с общ брой на привлечените български туристи, надвишаващ 69 хил. души. Трето място сред предпочитанията на сънародниците ни заема Германия – тя е успяла да привлече 38 хил. туристи. Сред останалите европейски страни, които не са членки на Европейската общност, най-много български туристи са успели да привлекат Турция, Сърбия и Македония – съответно 230 хил. души, 139 хил. души и 59 хил. души.

И какво се оказва, че тази инициатива за годината на българския турист май трябва да продължи и следващата и последващата година, защото красиви места у нас  бол, но това не стига, а и съседите хич не са за подценяване. И те са врели и кипели доста години в бранша и няма да пуснат дошлия им на готово гост току така. И за разлика от времето, когато джобът му беше полупразен сега не е съвсем така, а и като почива нашенецът разтваря кесията  си по-широко. Колкото повече хотелиери си дадат ясна сметка за това, толкова повече българи ще почиват у нас. Защото места за отдих и почивка на Земята много! Frognews.bg

   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5184 |05.09.2008 Влязохме в „новия” летен туристически сезон . 0| 5409 |02.09.2008 Слънчев бряг очаква туристи до края на септември . 2| 5063 |02.09.2008 Родните туристи били най-желани по Черноморието . 5| 7877 |01.09.2008 Статията срещу "Елените" е клевета, за да се върнат пари на туристите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads