Реклама / Ads
0| 5220 |14.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Зърнопроизводителите: Към момента износът на зърно не е забранен, но е затруднен

.
Източник: БГНЕС
”Пазарът е разклатен. Цената на слънчогледа върви нагоре, защото най-големият производител на слънчоглед в света е във война”. Това каза пред БНТ Илия Проданов - заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
 

“Ние имаме достатъчно слънчоглед и той е изкупен в голяма степен от производителите на олио през есента, когато цената беше нормална. Когато има голямо търсене на един продукт, е нормално цената му да върви нагоре”, допълни той.


По думите му управляващите са внесли паника в населението и е тръгнало "едно лудо купуване".

 

"Дали е спекула или магазините са се възползвали - това не мога да кажа. Със сигурност цената на олиото не е 2 лева. Цената не е повишена от днес на тези нива - всички знаят, че от есента има повишение в цената. Бутилка олио през есента се търгуваше на 3,50-4 лева. Може би това е нормална цена”, уточни той.

 

 

Според него пазарът е разклатен, а държавата преди 15-20 дни е спряла износа на зърно.

“Този износ беше спрян без абсолютно никакви сигнали от управляващите защо се прави това. Десет дни търсихме отговор защо е спрян, вся се паника сред нас - земеделските производители. Журналистите също се опитаха да разберат защо. Земеделският министър и финансовият министър отричаха за такова реално спиране на износ до Консултативния съвет по зърно в МС, където разбрахме, че това е, за да може държавата да направи разчет колко зърно има в страната и колко зърно ѝ е необходимо до реколта 2023 година”, обясни Проданов.


Той добави, че към днешна дата износът не е забранен, но е затруднен със завишени проверки на камиони, кораби, бавене на митнически документи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4881 |09.07.2021 Министър Балтова: Летният туристически сезон в момента е гарантиран от това, че България се намира в зелената зона . 2| 5783 |02.06.2021 Кирил Петков: Чуждестранните инвестиции и износът ще изведат икономиката от кризата . 2| 6629 |01.10.2020 Кристалина Георгиева: Положението в световната икономика в момента е по-добро . 0| 6100 |21.12.2017 Над 374 млрд. долара е износът на оръжие в света през 2016 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads