Реклама / Ads
12| 10058 |06.01.2023 ГЛАСЪТ

Ердоган тушира Путин без война, превзема и България с руски газ. Опасните връзки

.
След десет спечелени от Русия войни срещу Турция, днес Ердоган победи Путин без нито един изстрел. Със завидна ловкост турският президент постави в партер руския си колега. Освен с посредническата си мисия той включи и газови споразумения, облагодетелстващи Турция.
 

Разбира се, голяма заслуга има и турското разузнаване (МИТ), което предоставя на Ердоган ценна информация за за Кремъл и ситуацията с руснаците, потърсили нов живот в Турция след започналата на 24 февруари 2022 г. война срещу Украйна. Те вече по някои данни са над 200 000.

 

На този фон служебното правителство на президента Радев се похвали, че е сключено дългосрочен договор с Анкара да доставка на газ от Турция. Това бе обявено като огромно постижение, а като негов вдъхновител бе посочен държавният глава. Той бил постигнал този резултат по време на разговори с Ердоган.

 

На една от срещите освен двамата президенти са присъствали от руска страна: министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, президентският директор по комуникациите Фахретин Алтун, ръководителят на отбранителната индустрия Исмаил Демир, говорителят на президентството Ибрахим Калин. Това пише aa.com.tr и отбелязва, че това не се случва често, а само в случаите, когато се решават въпроси от много деликатен характер. Каква точно е била деликатността във въпросните договорки?

След срещата Ердоган заявява: „В нашия дневен ред бяха проучени възможностите и взети решения за сътрудничество по енергийна сигурност. Разбрахме се. Дадохме необходимите указания на нашия министър на енергетиката по темата; как можем да помогнем в това отношение на България. Нашето министерство на енергетиката и природните ресурси също ще предприеме необходимите стъпки.“, съобщава iletisim.gov.tr.

Последва и посещение на Вежди Рашидов, председател на българския парламент в Турция. Дипломатически източници, споделиха пред Фрог нюз, че Рашидов е научил там, че през Турция ще получава руски газ.

Тази част от договорките с Анкара се държат в дълбока тайна от служебното правителство, президента и шефа на НС.

 

Защо е това мистериозно мълчание?

 

На 6 януари 2023 г. турската държавна фирма Botas преподписва договор с „Газпром експорт“, дъщерна на „Газпром“ за доставка на на 5,75 милиарда кубически метра газ през газопровода "Турски поток" годишно. Договорът е четиригодишен. Съобщението е качено на сайта на „Газпром експорт“.

 

Преди това на 30 декември "Газпром експорт" и Botas са подписали пакет от споразумения за сътрудничество в областта на доставките на газ и използването на газотранспортната инфраструктура за поставки на газ общо 31,5 милиарда кубически метра – започнали още през 2020 г., част от които ще отиват за Югоизточна Европа, в това число за България.

 

През 2014 г. "Газпром" и BOTAŞ подписват договор за изграждането на "Турски поток", нов газопровод от Русия до и през Турция.

 

Идеята е да бъде заобиколена Украйна, през която дотогава се транзитира газ за Европа. Това пък се превръща в коз за Путин, за да започне военната агресия срещу Киев. От българска страна тогавашният премиер Бойко Борисов активно се включва в строежа на българска територия, като преди това е извикан в Москва да му бъде обяснено българското участие в проекта. Дотогава Борисов повтаряше непрекъснато, че ще строи Балкански газов хъб, какъвто така и не се състоя. Но пък за рекордно кратък срок и под непрекъснатия контрол на Борисов бяха положени тръбите на Руски/Турски поток през наша територия. Това струваше на българските данъкоплатци около 3 милиарда, голяма част от които взети като кредит от „Булгартрансгаз газ“. По време на строежа избухна скандал, че вместо арабската фирма, спечелила обществената поръчка за потока, строителите на обекта се оказаха руски и беларуски фирми. Дори охранителите бяха руски и въоръжени с огнестрелни оръжия. Разкритията бяха публично обявени от организацията БОЕЦ и някои медии. Правителството на ГЕРБ и прокуратурата обаче тушираха скандала. И досега прокуратурата отказва да разследва строежа на Руски/Турски поток през България, за който проект ДАНС пише доклад преди започването му, че не е в интерес на българското общество и застрашава националната сигурност.

 

В момента Турция внася газ основно от Русия, Азербайджан и Иран. Анкара все по-видимо контролира разговорите и договорките с Русия. Ердоган не само диктува условията за доставки на руски газ, но и опитва да налага мнението си на руския президент Путин за войната срещу Украйна. Доказателство за това е мълчанието на Кримъл по отношение на износа на турски дронове „Байрактар“ за украинската армия, с които се поразяват руски военни обекти и армейски части.

 

Новата руска диаспора в Турция - коз на турските служби

 

Нов коз в ръцете на Ердоган са и над 200-хилядите руснаци, намерили подслон в Турция след началото на войната. Сред тях има дефицитни специалисти, научни работници и млади образовани кадри. От тях турските тайни служби черпят ценна информация за икономическото, финансовото и политическото състояние на Русия.

 

Изводът от цялата тази информация, която не претендира за изчерпателност, е че зад хвалбите за дългосрочния договор с Турция и конкретно с фирмата Botas, към страната ни се гласи да потегли руски газ. Според турския закон, закупения от Турция газ се счита за турски, независимо от страната доставчик. Това е аргумента, с който българските власти, ще опитат да убедят Брюксел, ме всичко е наред и санкциите не са нарушени.

 

Друг е въпросът, дали някой ще се хване на тази елементарна хитрина.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 91| 16172 |21.12.2022 Русия на Путин е мъртва, но Янев продължава обдишването уста в уста на сянката й. Специална операция ли? . 16| 9868 |13.11.2022 Плейлистът на Путин вече се оглавява от траурния марш на Шопен. Защо изпаднаха Чайковски и Моцарт? . 47| 60956 |17.10.2022 Стотици милиони налива Путин във фашизирането на България. Кои са получателите? . 9| 20767 |17.10.2022 За подаръка на Путин: Как американски трактор стана съветски символ на мощ и пропаганда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads