Реклама / Ads
10| 19874 |18.06.2018 ГЛАСЪТ

Кой и защо нареди на медиите да мълчат за злините в Медицински одит

.
Катя Илиева Източник: Шоуто на Слави
На 06.03.2018 г. Фрог нюз публикува първият текст за тежки гафове и прикривани „мръсни тайни“ в Медицински одит. Отговорният редактор на медията Катя Илиева освети доказателства за прикривани смъртни случаи. Бяхме шокирани.
 

До края на м. март в сайта са публикувани още осем материала, разобличаващи случващото се в специализираната държавна структура. Катя Илиева сигнализира Административна прокуратура. След като се убеди в истинността на фактите и в наличието на данни за престъпления АП сезира от своя страна Върховна административна прокуратура и тя заработи по случая.

 

През това време във Фрог нюз продължи публикуването на документи и разкрития, свързани със случващото се в Медицински одит. Общо материалите по темата в сайта са около 40, с над 600 000 посещения. Неоценима помощ ни бе оказана от бившия главен секретар на Медицински одит Димитър Евлогиев. Информация е споделяна и от други бивши и настоящи служители.

 

През всичкото това време – почти 4 месеца, нито една медия не публикува нито ред за разкритията, засягащи смъртта на болни, както и прикриването на други безобразия. Оповестени бяха случаи на натиск и корупция от различни нива, да бъдат прикривани скандални решения и случаи. Нито ред в българските медии. Нито дума за това, че заради алчността и некадърността на неколцина, страдат гражданите и стотици лекари, медицински сестри, болнични администратори и пр.

 

Изключение прави „Шоуто на Слави“, където проблемът бе коментиран.

Нулева реакция от Министерство на здравеопазването и Министерски съвет.

 

Преди дни говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че се извършва разследване на Медицински одит. Каза още, че има прикриване на смъртни случаи и др. безобразия. Колумб! Не спомена и дума, че месеци наред Фрог нюз публикува разобличителни материали и факти за безобразията в този важен сектор. Не спомена дори, че сигналите до Административната прокуратура са именно от нашата медия. И знаете ли защо?

 

Първата и най-важна причина е, че властта упорито се опитва да прикрива всичко, което издава грешки, некадърни решения и корупционни практики. Правителството и прокуратурата прикриват, а не разкриват пороците в управлението. Готови са да заметат под килима десетки смъртни случаи, защото компрометират властта.

 

Има и втора причина. Фрог нюз е сред малкото медии (3-4 са общо), които остро критикуват действия на правителството и прокуратурата. Не спестяваме съмненията за обвързаности и зависимостите на държавни обвинители на високи постове с политици и бизнесмени от високите етажи на властта. Например с Делян Пеевски, Цветан Цветанов, Бойко Борисов… Заради тази позиция на сайта основателят на медията Огнян Стефанов се „сдоби“ с пет обвинения, плюс безкрайни проверки от НАП и справки по линия на МВР.

Затова пеевските медии, че и някои други, официалната власт и държавното обвинение премълчават разкритията на журналистите от Фрог нюз. Те се страхуват от „жабите“, колкото и да отричат това. Всъщност се страхуват от истината. Същото се случи и когато Валя Ахчиева, Люба Кулезич и Фрог нюз месеци наред огласяваха скандални факти около ваксините от Турция, с които уж се гордееше предишния здравен министър Петър Москов. Трябваше да минат две години, за да се задейства прокуратурата и да установи, че наистина има нещо много гнило с детските ваксини и да повдигне обвинение.

 

Фрог нюз е забранена медия в много ведомства, партии и кръгове. Защото е явен опонент на властовия модел. За нас той е олигархичен, корумпиран, мафиотски, мутро-милиционерски, примитивен, агресивен, диктаторски, лицемерен, бездарен, необразован, вреден, антибългарски и пр. Плащаме цената за това – практически сме отрязани от рекламния пазар, доколкото има такъв. Фирми и рекламодатели са предупреждавани, че ще имат неприятности, ако работят с нас. Премиерът и министрите му не канят наши журналисти при папата, Путин, на вечеринките с танци със саби, пиене на шербет в Анкара… Канят предимно отличниците в слугинажа. И слава Богу! Лика-прилика са си.

 

Обобщени двете причини водят до често прилаганото „разпоредено мълчание“. Нещо като: „Да не ровим в теми, които дразнят властта и ще ни резнат парите“. Чак когато скандалът замириса на смърт, бе даден знак на останалите медии да се включат. И те почнаха да обявяват „новини“ отпреди месеци с патос и плам, сякаш е започнала Третата световна…

 

Във Фрог нюз се забавляваме с „големите“, които задъхано повтарят ли повтарят: „Както ние първи съобщихме“… Първи съобщили… Дайте им грамота или флагче на тия, да се порадват, че и репортажче да спретнат.

 

Ценностната система на тези „медии“ стига до това коя синоптичка в кой креват се е оказала, последният клип на някое кифлЕ или нещо от този сорт. Живеем в различни Българии.

 

Това е положението. Гласът на жабата може да е креслив, но се чува надалеч. Свинете не могат да преглътнат това.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 21401 |18.05.2018 Защо шпионите бяха повече от дипломатите на Софийската среща . 15| 15846 |06.04.2018 Как Бойко изобрети „Новичок“ 5 и се нареди до Христо и Маруца Живкови . 17| 34515 |21.03.2018 Защо откраднати 16 млрд не са новина, а умрял носорог и врабчета са . 21| 21400 |24.08.2017 Защо президентът бяга от болните български теми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads