Реклама / Ads
27| 12604 |28.11.2009 ГЛАСЪТ

„АА”: Оскотяхме от пиене, стига толкова!

.
300 000 алкохолици има регистрирани в България! Още 600 000 признават, че пият всеки ден. 13-14-годишни отиват в училище пияни. В интернет клиповете с нафиркани дечурлига са повече от тези на фолк звезди с разголени цици.
 

Нацията затъпява от алкохол и дрога. Това не се ли вижда всеки ден с просто око?

Ето за това искам да говоря. Член съм на дружество на „анонимните алкохолици”. Наричаме се „АА” и се опитваме да си помогнем. Не е лесно. Понеже знам за какво става дума имам моралното право да изразя своето мнение за акцизите, данъка върху хазарта и пр.

Повече от 10 години бях пълна отрепка. Важното бе сутрин да стигна до пазара в „Иван Вазов” в София и да изпия първата си бира. След това идваха дружките от квартала и се почваше. Всеки ден! Вярно, че известно време бях без работа, но не това е причината за пиенето. Всъщност пиенете бе причина да остана без работа. Жена ми взе децата и се скри при техните в Пловдив. Беше я срам да ни видят заедно, а децата не ме искаха, това е факт. Продадох апартамента и го изпих. Дотам я докарах. Нямах приятели, нямах и семейство, но имах „колеги” по чашка. Но това е минал етап. Вече не съм тъп пияндурник и се надявам никога повече бутилката да не „влезе” в живота ми.


Помогнахте на тези...
Бойко Борисов направи колосална грешка! Показа загриженост за акциза на домашната ракия, а не за дравето на нацията! Това е недопустимо, казвам го абсолютно отговорно. По села и паланки се вари джибровица и пърцуца, която е стопроцентова отрова. За хигиена и дума не може да става. Първобитно-общинен строй. Вари се скоросмъртница в неизвестни на количества, в отвратителни условия. С нея се наливат млади и стари. Не мислят за работа, а за пукница. Бият жените си, бият децата си. Оскотяват. Не искат да работят, а и не могат, защото през по-голямата част от денонощието са „на градус”. Произвеждат увредени деца и ги хвърлят в домовете. Не ги възпитават, все им едно дали ходят на училище или не. Тези деца растат с насилие у дома. Самите те почват да пият още невръстни. Стигат и до дрогата. На 20 години сексът за тях е непосилно удоволствие, защото са увредени. Изпростяват. Оскотяват. Над 40 на сто от катастрофите в малките селища са дело на пияни шофьори. Всяка година фиркани младежи гинат на абитуриентските балове. През лятото е жива касапница по пътищата пакт заради алкохола. Кого стимулира тогава правителството? Пияниците, крадците, побойниците и изнасилвачите, които деградират и са аут от обществото. На тях как им викат сега – несоциализирани, асоциални... Помия! Нека държавата помага за лечението им, но в същото време да не стимулира техните „последователи”. Защото точно това се получава.

Щели да компенсират парите от хазарта, като му вдигнат данъка. О.К, аме нещо не ми се връзва. Има ли данни колко хора са пристрастени към рулетка и покер? Няма такава. А защо правителството не седна с бизнеса в хазарта да поговорят и да решат данъците от тази дейност да отиват за компютри, езикови школи и спортни площадки за децата. Конкретно да се разберат и да се знае схемата. Какво толкова трудно има в това?

Министерството на образованието мълчи и се занимава с „феодалните старци” в БАН. Скоро там няма да има никой по естествени причини... Нужни са радикални мерки: английски език и компютри да се учат от 1 клас, всеки божи ден! Никакви дискусии, граждански форуми и кръгли маси. От 5 клас да започва изучаване на втори западен език. Да се въведат часове по разделно събиране на боклуци, по вероизповедание. И много повече спорт! Който има влечение към физика, химия, математика, литература, финанси и пр. да отива в специализирани училища и колежи.

А сега какво? Борисов намалил акциза и край казаните 600 000 пияндета крещят, че е народен човек. А защо не попита съпругите и децата на тези „обикновени българи” дали искат „главите на семейството” да са пияни отрепки, неспособни да се грижат за себе си, камо ли за други?!


...вместо на тези.

С хазарта, без да се вдига много данъка, а да се засили контрола на плащането му, можеха да се решат много неща. Популизмът и желанието за бърз ефект може да се окаже пагубно за нацията. Не пресилвам нещата въобще. Борисов реши да се хареса на пияниците, но обиди и обезсърчи всички останали. Тези приказки за „обикновените хора”, които си варели ракия за домашни тържества ги приказвайте на баба ми.

И понеже напоследък стана практика да се пререшават вече взети решения, не е лошо Бойко Борисов да седне с министрите и депутатите от ГЕРБ, а защо не и от СДС, ДСБ, Атака и РЗС и да помислят задълбочено по въпроса с алкохола и загиващата нация. Ако се стигне до мъдро и обосновано решение – всеки ще го подкрепи, най-вече избирателите. (Онези край казаните и в кръчмите не са стъпили в изборните секции.) Нека тогава БСП си джафка, че се прегласували неща. Щом става дума за доброто на нацията – направете го. Другото е пълна идиотщина. По едно нещо се отличаваше българинът от руснака, че пие по-малко, но вече и тази граница я няма... След 5-10 години ще бъде късно! Оскотяването трябва да се спре сега и не със забрани, а с европейски практики – вдигане на акцизи, просвета, алтернативни занимания. Не увеличавайте броя на децата, които се срамуват и страхуват от пияните си бащи. 300 000 алкохолика! 600 000 пият всеки ден... Цифрите растат. Ето това ще ни затрие!

В.И., някога строителен инженер, сега „АА”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 13042 |27.11.2009 Вопли и сополи откъм „Левски” – шоу за публиката . 13| 6721 |25.11.2009 Феноменът Красьо и красьопроизводителите . 17| 11782 |23.11.2009 Четвърти километър . 26| 11289 |20.11.2009 Ром, Бенатова и съдия във вихъра на справедливостта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads