Реклама / Ads
13| 13064 |27.11.2009 ГЛАСЪТ

Вопли и сополи откъм „Левски” – шоу за публиката

.
Кой ще вкара гол...
„Левски” – „Литекс” 2:2. Чудо голямо. Ман юнайтед падна от „Бешикташ” на митичния „Олд Трафорд” пред десетки хиляди души, но трагедия нямаше. Защо така?
 

На следващия ден след скучният мач на Герена, ПФК „Левски” разгласи декларация в стил „запорожките казаци пишат на турския султан”. Липсваше само български Иля Репин, който да нарисува Георги Иванов-Гонзо и компания, как стъкмяват в писмена своя величав гняв.

Първото изречение бе: „Ръководството на ПФК Левски АД изразява възмущението си от опита българският футболен шампионат да бъде решен с нефутболни средства”. По-нататък страстите чупят всякакви граници: „ПФК Левски АД заявява, че никога няма да допусне на своя стадион лицата Николай Йорданов и Димо Момиров. Настояваме ИК на БФС да ги отстрани завинаги от футболния живот на страната, защото случилото се не е съдийска грешка, а умишлено ощетяване на отбора ни.” Вопли и заплахи изпълват цялото съдържание на т.нар. „декларация”.

Питам се, какво ли би станало, ако и други субекти, свързани с българския футбол и спорт вземат „назаем” тона на „Левски”.
Например: Съдийската колегия забранява на своите съдии да стъпват на стадиона на „Левски”. Или: Футболния съюз настоява в „Левски” да се проведе спешно Общо събрание и да бъде избран нов УС. Аз пък забранявам на фенове на „Левски” и ЦСКА да минават по нашата улица, защото след това тя прилича на картофено поле, изорано от стадо глигани. Какво правим, ако всеки връчи по един ултиматум, защото нещо му е криво. Тези, които не могат да си обслужват кредитите да поискат ли забрана на банките – така ще минат метър... За тях това би било справедливо.

Ама че простотия. В „Левски” е време да си назначат читав PR и медиен съветник, които да им казват как да се държат адекватно. И да ги слушат, защото сега се излагат като кифладжии. Няма да им излезе скъпо, защото както е известно у нас висшистите взимат в пъти по-малко от който и да било хутболист. Поне да опитат.

Скандалът има и друго лице. Гонзо твърди, че след мача е гледал отново и отново записите и се е убедил окончателно, колко „Левски” е бил прецакан. Как обаче не видя колко просташки се държаха част от неговите футболисти?! Ще спомена един Веселин Минев. От първата минута този човек (не го наричам футболист и спортист, защото е много далече от това понятие) се държеше безобразно и към съперниците от Ловеч и към съдийте. За съжаление французинът Бардон, единственият класен играч на „сините”, също доказа, че синдромът на „безкултурието” е по-заразителен и от свински грип... Гонзо не видя ли всичко това? Като треньор и изпълнителен директор не счита ли, че е укоримо негови състезатели да си позволяват толкова разпасано поведение? А те си го позволяват, защото им липсва каквото й да било възпитание (сигурен съм, че Бардон по изключение се държа така), култура и интелигентност. И защото имат подкрепата на ръководството. Което ги прави още по-агресивни, груби и вулгарни.

Шефовете на „Левски” не обелват също и дума за нападенията срещу гостите от Ловеч в ложите. За замерянията с бутилки, псувните и заплахите.

Има обаче назован грешник - съдия Николай Йорданов и той трябва да бъде разпнат, убит с камъни, разкъсан от четири коня, обесен, а родът му затрит до девето коляно. Така е справедливо, защото показал пресилен червен картон, не свирил фаул... А защо не бъдат избивани в съблекалнята смешниците в син екип, които не вкарват елементарни положения и пускат наивни голове? Нали средната им заплата, без премиите, е някъде към 14 000 лева? Какво те са дали на великия клуб срещу това и срещу любовта на феновете? Няма да правя сравнения с някогашните асове на „сините”, но те се налагат от само себе си. Дискурса в интелигентността е най-смазващ.

Не ще ги сравнявам и с останалте спортисти, които се потят извън футбола и печелят доста по-високо международно признание. Вярно, че футболът е „цар”, но е цар, когато има истинска битка, проведена от истински личности. Другото е менте, което несполучливо ни пробутват за оригинал. Няма как да мине. Боби Михайлов сигурно има много грешки, за които да бъде махнат от БФС. Но сред тях не е този мач. Съдийте може също да грешат, но не те са виновни за безсилието на играчи и треньори. Великият „Ливърпул” едва би унгарският „Дебрецен” и отпадна от Шампионска лига. Но не съдии са му виновни. Не е лошо Гонзо да гледа на запис и този мач няколко пъти, за да разбере, защо унгарците разнасяха неговият отбор като „шлифер из кал” неотдавна.

Въобще сълзите и сополите на „синьото” ръководство са толкова сериозни, че ни става весело. Уж големи мачовци, а се държат като ученички във фолк клуб, където някой им е свалил гаджето без да ги пита. Като няма с какво друго, някои наши отбори ни забавляват с глупотевини. Ние пък очакваме част от „героите” в тези отбори да направят нещо в националния. И те всъщност го правят – разсмиват ни с палячовщини.

Изразявам мнение като зрител, а не футболен спец. Искам да каже, че в и ЦСКА не са по-малко траги-комични. Но те вероятно ще ни занимаят със себе си след някой-друг ден. Просто сега беше ред „Левски”... Някои хора все още се заблуждават, че големият шум и закани прикриват тоталното безсилие и липса на професионализъм. Лъжат се.

Севт ІІІ
Тракийски цар


P.S. Футболът не беше познат по мое време. Сега разбирам, че това ни е спасило от много простотии. Но прехвърлянето на топката, сиреч на вината, е древен спорт. Аз, например, наказвах военачалниците си, които губеха битки по размирната ни граница. Но не съм обвинявал за това гръцките летописци например... Въпросът е какво можеш ти, а не някакъв си наблюдател или посредник. В боя всичко друго е ала-бала и гробища...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6752 |25.11.2009 Феноменът Красьо и красьопроизводителите . 17| 11800 |23.11.2009 Четвърти километър . 26| 11303 |20.11.2009 Ром, Бенатова и съдия във вихъра на справедливостта . 53| 18637 |19.11.2009 БИМ, БАМ..., БАН – когато гръм удари...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads